Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Egymástól tanulják a nyelvet

A lépesfalvi (Loipersbach) óvoda magyar óvodásokat is fogad, nyolcvan euró havi térítési díj ellenében. Az elképzelés szerint az ottani magyar óvodások az általános iskolát is Lépesfalván kezdhetik meg.

A soproni régió határ menti osztrák településein több száz soproni és környékbeli gyermek tanult a rendszerváltás óta. Megváltozott a helyzet, amikor uniós csatlakozásunk után a tartományi vezetések fizetőssé tették a magyarok iskolalátogatását.

Ekkor néhány osztrák települési önkormányzat magára vállalta az anyagi terheket, de az is jó megoldás volt, hogy a szülők a magyar diákot ismerős vagy rokon után, legális osztrák lakhatási címre jelentették be. A lépesfalvi iskola nem tartozott a magyarok látogatta intézmények közé, ugyanakkor Lépesfalvának Ágfalvával mind önkormányzati, mind egyházi vonalon bővültek a kapcsolatai. Újabb lendületet adott ennek a folyamatnak a határnyitás, valamint az a tény, hogy Lépesfalva önkormányzata úgy határozott: óvodájuk kihasználatlan kapacitása erejéig magyar óvodásokat is fogadnak, nyolcvan euró havi térítés ellenében.

Kovács Zsoltné, az ágfalvi óvoda vezetője elmondta: az osztrákok kezdeményezése nem befolyásolja az ágfalvi intézmény működését, mivel teljes létszámmal üzemelnek.

– Mintegy tizenöt-tizenhét magyar óvodáskorú gyermeket fogadhat az óvoda – fogalmazott Karl Bader, a lépesfalvi községvezetés hivatalvezetője. – A ’70-es, ’80-as évek elején óvodánkba hatvan gyerek járt, ez a létszám mára harmincháromra csökkent. A magyar érdeklődők Sylvia Gregorich vezető óvónőnél, illetve a polgármesteri hivatalban jelentkezhetnek június közepéig, ám ha úgy adódik, a későbbiek folyamán is felveszünk magyar csöppséget. Ami a térítési díjat illeti, úgy véljük, ennek az összegnek az előteremtése nem okozhat különösebb gondot. Az első év a tapasztalatgyűjtés időszaka lesz, mekkora az érdeklődés és hogy érzik magukat nálunk a magyar gyerekek.

Amennyiben kedvezően alakulnak a dolgok, 2008-tól magyar óvónőt is alkalmazunk, hogy a kétnyelvűség feltételei maradéktalanul teljesüljenek. Tervezzük, hogy a nálunk óvodába járó magyar gyerekek majd a lépesfalvi iskolában kezdhetik meg tanulmányaikat, ahol az angol nyelv is kötelező tantárgy.

– Jelenleg is akad a lépesfalvi óvodában soproni gyermek – tette hozzá Ferstl Márta fertőrákosi születésű óvónő, akinek idén telik le hároméves szerződése a gyermekintézménynél. – Öröm nézni, ahogyan a magyar és osztrák gyerekek egymás nyelvét játszva megtanulják, s a legnagyobb barátságban telnek napjaik.

Gosztonyi Miklós

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A lakók keveslik a parkolókat

A kivitelezők csütörtökön fejezik be az első szakasz aszfaltozását a Deák tér mindkét oldalán, a Csatkai utcától a Gyóni Géza utcáig, illetve a Batsányi utcáig. Közben épül a park infrastruktúrája, ezt követi a növények ültetése. Tovább olvasom