Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Egymás nyelvén tanulnak a magyar és az ausztriai óvodások - fotó

Az elért eredményekre, kidolgozott módszertanra építve a partnerek elkötelezettek a további együttműködés mellett.

Ágfalva és az ausztriai Darufalva (Draßburg) 2007-ben határozták el, hogy óvodáikban kölcsönös alapon magyar és német anyanyelvi óvodapedagógusok segítségével ismertetetik meg a gyerekeket a szomszédok nyelvével.

A lelkes kezdetet és törekvéseket az Európai Unió is támogatásra méltónak találta, így közel öt éve határon átnyúló projekteken keresztül biztosít pénzügyi forrást a szakmai program megvalósításához. Most egy jelentős mérföldkőhöz ért az együttműködés, s az elvégzett munkáról Sopronban az egykori Vármegyeházán számoltak be a partnerek, illetve a gyerekek is bemutatták a tanult énekeket, színdarabokat, játékokat.

Az osztrák-magyar határtérség, a Várvidék, Burgenland vagy Gradišće kultúráját a magyar, német és horvát nemzetiségek több évszázadon keresztül együtt alakították, formálták. A történelmi és kulturális gyökerekre építve Ágfalva és Darufalva évek óta szorgalmazzák a korai többnyelvű nevelést az óvodákban.

MULTILING projektgála Sopronban


Míg a kezdetekkor az önkormányzatok maguk finanszírozták a szomszédoló magyar és német anyanyelvi óvó néniket, addig ez a munka 2007-től az Európai Unió támogatásával projektkeretek között folyik. A BILKIG projekt sikerein felbuzdulva a partnerek a továbbfejlesztés és kibővítés mellett döntöttek és 2012 őszétől a MULTILING projektbe a két önkormányzaton kívül bekapcsolódtak térségünk pedagógia felsőoktatási intézményei az NYME Benedek Elek Pedagógia Kara és a Pädagogische Hochschule Burgenland is.

Az óvodai játékos többnyelvű nevelés mellett, arra építve a két település kisiskolásai emelt óraszámban tanulják a magyar és német nyelvet, kultúrát, illetve közös projekt- és sportnapokon, kirándulásokon ismerkednek egymással a térség épített örökségével, természeti kincseivel. A közös erőfeszítések eredménye, hogy a draßburgi szülők kérésére 2015-ben a magyar nyelv a hivatalos tanterv (államilag finanszírozott) része lesz.

Az NYME BPK német nemzetiségi óvodapedagógus hallgatói gyakorlatukat részben Ágfalván, részben Darufalván anyanyelvi óvodai környezetben végezték. A két felsőoktatási intézmény a korai többnyelvű nevelés, oktatás módszertani hátterével foglalkozott, illetve az óvodások, iskolások és szülök körében felméréseket végzett a tapasztalatokról.
Az elért eredményekre, kidolgozott módszertanra építve a partnerek elkötelezettek a további együttműködés mellett.

Egyfajta „jó gyakorlatként" más többnyelvű európai határtérségek számára is felkínálják a módszertant és tapasztalatokat. Első lépésként november elején a partnerekből álló 30 fős delegáció ismerkedett az Unteres Odertal (Odera alsó folyása) német-lengyel határtérség óvodai és iskolai gyakorlatával.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproni bútor a nagyok között

Másodszor kapta meg a kölni nemzetközi bútorkiállításon a Német Design Szövetség díját a soproni Sixay Furniture legújabb bútoraival. Tovább olvasom