Kisalföld logö

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 11°C | 21°C Még több cikk.

Egykori lőszerraktár: Külföldi a tulajdonos

Fertőd - A fertődiek nehezményezik, hogy hat éve nem történik semmi a volt szovjet lőszerraktárral és környékével. Az ingatlan már osztrák személy magántulajdona, s egyelőre kérdéses, mit terveznek a helyére.
Fertőd külterületén, a Petőháza felé vezető út mentén terül el mintegy másfél hektáron az az egykori szovjet lőszerraktár, amelynek épületei óhatatlanul is magukon viselik az enyészet jeleit. A tetőzet beázik, az egyik tömböt egy helyütt „szorgos kezek" már bontani is kezdték. A fertődiek szerint ez a látvány csúfítja a város külterületét, s egyelőre semmi nem utal arra, hogy a gondozatlanságnak egyszer vége szakad.

– A területet a Magyar Államkincstár hat esztendővel ezelőtt elárvereztette. Egy osztrák vállalkozó licitje volt a legmagasabb, a vételár teljes összege pedig – több mint húszmillió forint – az államkincstárt illette – mondta ezzel kapcsolatban Fülöp Géza polgármester. – Az említett ingatlan nem szántó vagy más mezőgazdasági, hanem úgynevezett „művelés alól kivett" terület volt, ezért szerezhetett rá tulajdonjogot a külföldi állampolgár. Az önkormányzat rendezési tervében az adott külterület kereskedelmi, gazdasági célú hasznosítását teszi lehetővé.

Horváth Mihók Jenő: Ha nem őriznénk az egykori lőszerraktár épületeit, már semmi nem lenne belőlük...


Mindez annyit jelent, hogy a vállalkozó csak az előírásainknak megfelelő jelleggel képzelheti el az ingatlan jövőjét. Mivel azt a másfél hektárt nem az önkormányzat, hanem az állam adta el, a képviselő-testületnek nincs beleszólási joga a hasznosítás határidejének megállapítására. Az osztrák urat egyébként az árverezés hat esztendeje óta nem láttuk a hivatalban.

– Mielőtt az osztrák befektetőé lett volna az ingatlan, mi már méhészkedtünk a területen – nyitja ki a görgőkre szerelt kaput Horváth Mihók Jenő. – Rendes ember a tulajdonos: még akkor megállapodtunk abban, hogy őrzés fejében továbbra is folytathatjuk itt a méhészkedést. Azt hiszem, el is kel ide az ember, mert ha őrizetlenül hagynánk a területet, az épületekből már nem lenne semmi. Ami még ennél is nagyobb baj, hogy egy óriási illegális szemétlerakó hellyé változott volna a telep. Így is a bekötőút tájékán sokan „ottfelejtették" a háztartási vagy épp az építési hulladékot, gyakran tettük rendbe azt a részt. A tulajdonos különben idegenforgalmi beruházásokkal foglalkozik. Legutóbb nekünk azt mondta, ő már megette kenyere javát: ha hazajön az Egyesült Államokban élő fia, őrá hagyja a fertődi ingatlan hasznosítását.

Olvasóink írták

  • 2. Cseter János 2007. december 28. 16:56
    „Lehet, hogy átalakítják ismét cselédszállóknak a sógorok! Ök majd tudják mit kell trermelteni és ,azt hogy kell értékesíteni nem múgy mint a mai Magyar Vezéreink!”
  • 1. TipTop 2007. december 28. 12:38
    „Suttor es Petohaza kozotti "OROSZ" loszerraktar es ..RADAR allomas....kornyekunkon az egyetlen "FENYKEPEZNI TILOS" tablaval jelzett terulet volt...TipTop”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parkolópályán a mélygarázs

Sopron - Az elképzelésekkel ellentétben mégsem sikerül év végére megnyitni az Ógabona teret a… Tovább olvasom