Kisalföld logö

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -3°C | 4°C

Egyiptom titkai ételekkel, tánccal

Élénk érdeklődés kísérte a TIT Sopron Világjárók klubja első alkalommal rendezett kétnapos programját a hétvégén: Egyiptom évezredekbe nyúló kultúrájáról nyerhettünk átfogó képet az ünnepi hetek keretében.
A TIT Sopron elnöke, dr. Faragó Sándor által megnyitott, kiállításokkal, egyiptomi étkekkel, vetített képes előadásokkal és orientális táncokkal színesített programsorozat díszvendége volt dr. Mohamed Asaad, Egyiptom budapesti nagykövetségének kultúrtanácsosa, aki feleségével érkezett Sopronba.

– Magyarország már régóta nem ismeretlen előttem, hiszen annak idején Budapesten, az ELTE matematika szakán diplomáztam, s szereztem meg később a kandidátusi címet. Sopronban először diákkoromban, vagy harminc évvel ezelőtt jártam – mondta elöljáróban a diplomata. – Hazatérve Egyiptomban a kairói egyetemen dolgoztam, majd a kulturális minisztériumban tevékenykedtem. Két évvel ezelőtt kaptam megbízást a budapesti egyiptomi nagykövetség kultúrtanácsosi tisztségére. Nagy örömömre szolgál, hogy Magyarországon sokan szeretik Egyiptomot. Kovács Hajnalka és Siklósi Attila tengerkutatók például tizenhárom alkalommal jártak egyiptomi nemzeti parkokban. Legjobb felvételeikből rendre kiállításokat rendezünk, emellett pedig az egyiptomi kézművesség remekeit is bemutatjuk.

– Hazámat az emberi civilizáció bölcsőjének is szokták hívni. Remélem, a soproni rendezvény résztvevői meggyőződhettek arról, hogy nem túlzás ez az állítás. A két ország közötti kiváló kulturális kapcsolatokat pedig hűen tükrözi, hogy idén augusztusban egyiptomi folklóregyüttes turnézik Magyarországon. Jövőre, 2005-ben egy eddig még sosem látott, nagyszabású egyiptomi kiállítás nyílik a budapesti Szépművészeti Múzeumban – zárta dr. Mohamed Asaad.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új szerződések, piaci alapon

Lejárt az önkormányzati – nem lakás célú – bérlemények rendes felmondásának tízéves… Tovább olvasom