Kisalföld logö

2018. 11. 14. szerda - Aliz 6°C | 13°C Még több cikk.

Egyik csökken, másik emelkedik

Március 1-jéig valamennyi érintett megkapja a gépjármű- és az építményadóról szóló határozatot, az egyéni és társas vállalkozók pedig az idei első félévi helyi adó befizetésének határidejére, március 18-ra vonatkozó értesítést.
Mindezt Berta Attilánétól, a városi adóiroda vezetőjétől tudtuk meg.

– Mivel a képviselő-testület a gépjárműadónál az emelés mellett döntött, idén már 81 millió forint Sopronban maradó résszel kalkulálhatunk, a tavalyi 67 millióval szemben.
Építményadóból a tavalyi 149 millió forint helyett idén 160 milliót terveznek. A különbözet nem adóemelésből származik, hanem a tanácsi korszak ideiglenes házadómentességet biztosító egyik helyi rendeletének fokozatosan lejáró érvényességéből. Amennyiben változás következett be az elmúlt esztendőben a gépjármű- vagy ingatlanadó kötelezettség tekintetében, s azt nem jelentették be a törvényben foglalt tizenöt napos határidő alatt, idén január 15-ig pótolhatták mulasztásukat. Aki ennek a határidőnek sem tett eleget, az éves adóján kívül még 30 százalékos mulasztási bírsággal számolhat. (Tavaly 5,1 millió forinttal gazdagodott így a város kasszája.)
Közel hatezer egyéni és társas vállalkozás várhatja a napokban az értesítést, miszerint a tavaly júniusban postázott határozatban foglalt összeg felét kell befizetniük. Az elmúlt esztendőben iparűzési adóból 1,7 milliárd forint folyt be, idén a gazdasági növekedés eredményeképpen már 1,8 milliárd forintot várnak. A kommunális adó tavalyi 41 milliójával szemben 2002-ben csak 30 milliót remél az önkormányzat. Ennek oka, hogy a kommunális adó mértékét a képviselő-testület 2000 forintról 1500-racsökkentette. Ugyanakkor az idegenforgalmi adónál a 2001-es 53 millió forint helyett 64 millióban reménykednek a szakemberek. Ami a plusz milliókat illeti, nagy várakozás fűződik a konferencia-központ megnyitásához is. Megjegyzendő, hogy ennél az adónemnél minden egyes, helyben beszedett forinthoz normatív támogatásként két forintot ad az állami költségvetés.
Akik pedig nem rendezik március 18-ig a helyiadó-befizetéseiket, késedelmi pótlékot fizethetnek. (Tavaly emiatt 13,6 millió forint került a közös kalapba.) Berta Attiláné hangsúlyozta: az önkormányzati adórendeletek egyike sem teszi lehetővé az adó elengedését, az adóiroda pedig rendelkezik az adóhátralékok behajtásához szükséges jogi eszközökkel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább olvasom