Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Egyházi kollégium a Káptalanházban

Sopron - Az idei tanévtől a Győri Egyházmegye egyetemi lelkészt nevezett ki a soproni karok hallgatóinak lelkipásztori ellátására, Kálmán Imre lelkész vezetésével. A jövő szeptembertől terveik szerint megnyílik az egyházi szakkollégium is a Szent György utcában.
A tudományos képzésen túl a Nyugat-Magyarországi Egyetem soproni karain szeptembertől nagyobb figyelmet fordítanak a lelki gondozásra is: Kálmán Imre vezetésével már működik az egyetemi lelkészség. – A célunk, hogy a hallgatóknak katolikus szellemben közösségi programokat szervezzünk, kirándulások, bulik, találkozók szervezésével fellendítsük a közösségi életet – sorolja Kálmán Imre. – Ezenkívül feladatom a szentségekre való előkészítés és a lelki vezetés is.

Ehhez kívánnak hátteret nyújtani a várhatóan a jövő tanévtől megnyíló egyetemi kollégiummal is. A Szent György utcai volt egészségügyi továbbképző – a Káptalanház – egykori laboratóriumi blokkjában alakítanak ki mintegy 60–70 férőhelyet egyetemistáknak.

– A szakkollégium nemcsak lakhelyet kínál, hanem képzési formát is nyújt a hallgatóknak, a társadalom- és természettudományok, valamint a hit kapcsolatában – folytatja az egyetemi lelkész. – Az itt folyó speciális képzéseket az egyetemmel közösen szerveznénk, kreditpontos rendszerben. A szakkollégiumnak külsős tagjai is lehetnek, sőt, nyitott rendezvényeket is szervezünk az érdeklődőknek.

A Szent György utcai átalakítás már elkezdődött és a tervek szerint jövő elejére befejeződik. – A fűtéskorszerűsítést elvégeztettük, rendbe hozattuk a nyílászárókat, új vizesblokkokat alakíttattunk ki. Megoldottuk az akadálymentesítést is, a lift fémszerkezete már elkészült – mondja Kálmán Imre.

A kollégiumban két–három fős szobákat terveznek, külön WC-s fürdőszobával, szintenként teakonyhákkal, a földszinten portaszolgálattal, klubhelyiséggel, valamint természetesen egy kápolnát is létrehoznak a nagy előadó mellett.

Felvételi
A kollégiumba a hitüket gyakorló, templomba járó és a közösségben aktív hallgatókat várnak – nem csak katolikusokat, lelkészi ajánlással. Ezenkívül meghatározó a jó tanulmányi eredmény, ennek tükrében a bekerüléskor a hallgatók három hónapos ideiglenes tagságot kapnak, majd ezt követően véglegesítik őket – félévekre. Elsőéves hallgatókat nem fogadnak.
Bertha Ágnes

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mókás szüreti felvonulás Nagycenken

Nagycenk - Hagyományosan a szüret vége felé rendezik meg Nagycenken a szüreti napokat. Nem volt ez… Tovább olvasom