Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Egyeztettek a költségvetés tervezetéről

Sopron idei költségvetésének kiadási főösszege – a jelenlegi tervezet szerint – 23 milliárd 533 millió forint lesz.
A bevételt 21 milliárd 917 millió forintra tervezik. A különbség 1 milliárd 616 millió, amelyet külső forrásból kell finanszírozni. A tervezetről tartott egyeztetésen kiderült, a frakciók eltérően ítélik meg.

– Ésszerűen takarékos költségvetésben gondolkodik a városvezetés, amelynek célja, hogy az intézmények és a támogatott tevékenységek – s ennek révén az általuk képviselt értékek – ne szenvedjenek csorbát. További cél a megkezdett beruházások befejezése és a város érdekeit szolgáló új fejlesztések indítása – mondta Havas András alpolgármester.
Az egyik legfontosabb feladat a működési költségek csökkentése volt, ezért az előkészítő munkák során „átvilágították" az intézményeket, melynek eredményeként több száz millió forintot takaríthatnak meg.

– Az intézményi kört három csoportba soroltuk – folytatta az alpolgármester. – Az Erzsébet-kórházat és a polgármesteri hivatalt különvettük a többi intézménytől. A kórház esetében még nem lehet pontosan tudni, hogy kiemelt intézményként miképp változik a finanszírozása – március 31-ig kell megszületnie az új tb-szerződésnek –, de a költségvetés tartalmazza a szükséges forrásokat, vagy közvetlenül, vagy tartalékban. A polgármesteri hivatalban jelentős – közel 240 millió forintos – csökkentést hajtunk végre, így költségvetése 1 milliárd 833 millióról 1 milliárd 596 millióra változik.

Az összes többi intézménytől – óvodáktól, iskoláktól, kulturális szervezetektől – korábban azt kérte a városvezetés, hogy az önmaguk által összeállított költségvetésüket átlagosan 18 százalékkal – összességében egymilliárd forinttal – faragják le. Amennyiben ez megtörtént volna, akkor a költségvetés működési hiánya megszűnt volna. Vizsgálódásaik eredményeként összesen 330 millió forint megtakarítási lehetőséget tártak fel. Ekkora összeg azonban már nemkívánatos személyi – bér jellegű – juttatások elvonását is tartalmazta, intézményenként eltérő mértékben, ezért úgy döntöttünk, hogy az eredeti igényekhez képest csak 240 millió forint kiadást építünk le. Ez összességében végül azt jelenti, hogy az elmúlt évihez képest ugyan nő a finanszírozásuk, de reálértéken csökken.

Az elmúlt év tervezési időszakában 10.728 millió volt az előirányzat, most pedig 10.848 millió. Úgy véljük, sikerült konszenzust teremtő megoldást találnunk. Az új városvezetés többször hangsúlyozta, minden korábban megkezdett beruházást befejez, továbbá szeretnénk új fejlesztéseket elindítani, különös tekintettel az Új Magyarország Fejlesztési Terv pályázati lehetőségeire, amelyeknek minél jelentősebb mértékben kívánunk részesei lenni. A fejlesztések esetében vannak kötelezettségvállalások, amelyek korábbi időpontra tehetők, ezek összege 1 milliárd 775 millió forint. Újonnan induló feladatokra – például kórházfejlesztés, lakossági út- és közműépítkezés, a hulladéklerakó önrésze, híd- és közmű-rekonstrukció, útépítés – hasonló nagyságú összeget tervezünk, mint tavaly, vagyis 1 milliárd 196 millió forintot.

Az alpolgármester elmondta, a költségvetési helyzet megoldása nyilvánvalóan nem egyéves feladat, de alapvető céljuk, hogy a működés területén jelentkező hiányt fokozatosan csökkentsék – intézmény- és költségtípusonként külön-külön –, mert így lehet kézben tartani a folyamatokat. Egy lépésben viszont ezt nem lehet megvalósítani, mert ez Sopron érdekei ellen szólna.

Biczi László (MSZP): – Véleményünk szerint az egyeztetés csupán arra volt jó, hogy kipipálják, ez is megvolt. Felrúgták azt a hagyományt, hogy kis csoportokban lehessen érdemi párbeszédet folytatni. A végére ugyan kicsit fordult a helyzet, de a lényegen mit sem változtatott.
A költségvetés tervezete, pontosabban az a táblázat, amelyet megkaptunk, semmi újat nem tartalmazott és szerkezetileg sem változott.
Arról nem beszélve, hogy óriási, több mint 1,6 milliárd forint hiánnyal számol, amelynek forrását nem jelölték meg. Ahhoz képest, hogy négy évig bírálták az általunk készített költségvetéseket, most mégsem tudtak jobbat készíteni.

Kóczán Zoltán (SZDSZ): – Ez a költségvetés-tervezet sajnos semmivel sem jobb – még szellemiségében sem –, mint az előző 16 évben volt. Legalábbis ez tűnik ki a számszaki mellékletből, mert erről tárgyaltunk kedden délután. Úgy látom, nincs elmozdulás a korábbi évekhez képest. Tény, az elmúlt négy évben sem sikerült a működési hiányt csökkenteni, de most sem. Egyfajta fűnyíróelv működik, de tudomásul kell venni, ha lötyög a kabát, újat kell venni, még akkor is, ha másképp nézünk ki benne. A tárgyszerűség kedvéért megjegyzem, az egyeztetés feszült hangulatban kezdődött, de oldódott a hangulat, s úgy érzem, nem volt hiábavaló.

Nagy Tamás (MDF): – Most láttam először ilyen önkormányzati költségvetés-tervezetet, illetve annak számszerűsített változatát, de nem ilyennek képzeltem. Intézményvezetőként viszont sokat készítettem és sokkal részletesebbeket. A keddi tájékoztató (egyeztetés?) előkészítetlen volt, de szükség volt rá, hiszen számos kérdésem volt, amelyekre igyekeztek korrekt választ adni. A határidőig – hétfő délig – 10–12 módosító indítványt nyújtunk be. Ezt követően dől el, hogy volt-e értelme a találkozónak.

Szekeres Csaba (SZSE): – Alapvetően rosszabbra számítottam, mint amit kaptunk, ugyanis ez a tervezet megpróbálja kezelni a több mint 1,6 milliárdos működési hiányt, de nem oldja meg, hanem maga előtt tolja a problémát. Egyfajta felületi kezelésről van szó. Véleményem szerint – amennyiben valamilyen ok miatt nem nő a bevételi oldal – előbb-utóbb drasztikus beavatkozásra lesz szükség. Persze év közben sok minden változhat.

Miből vannak a bevételek?

A költségvetés bevételei több tételből állnak össze. Egyrészt állami támogatásból – amely az idén csökkent az elmúlt évihez képest –, valamint helyi adókból, társadalombiztosítási és intézményi bevételekből, illetékekből és vagyonhasznosításból. A város hiteleinek idei adósságszolgálata 2 milliárd 420 millió forint, melyből a fejlesztési rész 558 millió forint.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A főépületre tennék a leszállópályát

Lemond a mentőhelikopter beszerzésének gondolatáról a Soproni Egészségügyért Közhasznú Alapítvány. A kórház területén ugyanakkor előkészületek zajlanak egy fel- és leszállópálya megvalósítására. – Lemond a soproni mentőhelikopter beszerzésének gondolatáról a Soproni Egészségügyért Közhasznú Alapítvány – mondta a Kisalföldnek dr. Fodor Zsuzsanna, a kuratórium elnöke. Tovább olvasom