Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Egyeztetés híján zárják a számlát

A számlatulajdonosok adategyeztetési kötelezettsége március 31-én jár le. Aki elmulasztja a határidőt, annak április elsejétől zárolhatják a számláját.
Azoknak a számlatulajdonosoknak, akik március 31-ig nem egyeztetik adataikat bankjuknál, zárolhatják a számláját. Fontos tudni, hogy ez a kötelezettség csak azokra vonatkozik, akik erről értesítést kaptak. Az adategyeztetést az elmúlt évben módosított úgynevezett pénzmosási törvény írja elő. Az eredeti határidő 2003. december 31. volt, de ezt meghosszabbították, mert az ügyfelek jelentős része – az első felszólítás ellenére – elmulasztotta személyes adatainak pontosítását.

A soproni bankfiókokban érdeklődésünkre nem tudtak pontos adatokat mondani arról, hogy az adategyeztetésben érdekelt számlatulajdonosok hány százaléka nem tett – eddig – eleget kötelezettségének. Az adatokat ugyanis központilag tartják nyilván. Azt azonban megerősítették, hogy a soproni adatok nem térnek el az országostól, amelyek szerint a felszólításnak eddig az ügyfelek 60–70 százaléka tett eleget. Jobb a helyzet a Pereszteg és Vidéke Takarékszövetkezetnél, ahol már az ügyfelek kilencven százalékát „azonosították".

A bankok abban reménykednek, hogy a közelmúltban kiküldött másodszori értesítés, illetve a bankszámlakivonatokon közölt felszólítás eredményes lesz, és a többség pótolja mulasztását. Ellenkező esetben ugyanis könnyen előfordulhat, hogy zárolják az adott számlát. Pénzügyi szakemberek szerint azonban káosz lépne fel a pénzpiacon, ha nem lehetne tranzakciókat indítani. A bankszámlák „befagyasztása" nemcsak a vállalkozásokat érintené súlyosan, hanem a magánembereket is, akik fizetésüket átutalással kapják meg.

Gyakorlatilag nem juthatnak majd hozzá pénzükhöz és a bank átutalási megbízásokat – például a közüzemi számlák kiegyenlítése – sem teljesíthet. Ez további problémákat is felvetne, nem szólva a nemzetközi tranzakciókról. A bankok, takarékszövetkezetek „nem írhatják felül" a törvényt, ezért abban bíznak, hogy március 31-ig minden olyan ügyfelük egyezteti adatait, akit erre felszólítottak, mert arra kevés az esély, hogy ismét módosítják a határidőt.

Kapcsolódó cikkek >>

Banki adategyeztetések április elsejéig (2003-12-22) >>
Roham várható a bankokban, ha Mádl nem írja alá a lex-Szászt (2003-12-21) >>
A bolondok napjáig ráér az adategyeztetés a bankokban (2003-12-23) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Brennberg válaszúton

A Brennbergi Gyermek- és Ifjúsági Tábor Sopron kicsi „Csillebérce”. A 244 férőhelyes… Tovább olvasom