Kisalföld logö

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 2°C | 14°C Még több cikk.

Egyetértés született

Az önkormányzat, a védegylet és a Szövetség Sopronért Egyesület tegnap megállapodást írt alá a Deák tér felújítása ügyében. A Deák Tér Fórum, bár ott volt a tárgyaláson, végül nem írta alá a dokumentumot.
– Július 6-án egyszer már a tárgyalóasztalhoz ültünk, és áttekintettük azt a 11 kérdést, amelyet az együttműködő szervezetek megfogalmaztak, de kettő – a kiviteli tervet és az uniós támogatást veszélyeztető – pontban még tárgyalni sem tudtunk, a többi kilencben viszont próbáltunk érdemi megoldást találni – mondotta Kalmár István alpolgármester a tegnapi sajtótájékoztatón, amelyen jelen volt Vadon László, a védegylet elnöke, valamint dr. Szekeres Csaba, a Szövetség Sopronért Egyesület elnöke.

9 kérdésben megállapodtak

– A mai napon az alábbiakban született végleges egyetértés. A Deák téren nem épül mélygarázs, a parkolóhelyek csökkenése miatt kezdeményezzük kiemelt övezeti besorolását és az ott lakók kedvezményes bérletet válthatnak. A parkolókban lévő fákat csöpögtető öntözéssel gondozzák majd. A fasor alá betervezett díszkő burkolatos sétányt beljebb helyezik. A tervezett gyephullám helyett angolparkot alakítanak ki, a virágok temploma azonban megmarad, de egy év múlva felülvizsgálják, elnyerte-e a soproniak tetszését. Térfigyelő kamerákat telepítenek, a játszótér kerítését pedig áttervezik. A régi márványmedencét azonban nem építik újjá. Tömegrendezvények nem lesznek a téren.

Vadon László szerint egy fontos tárgyalássorozatot zártak le, és a megállapodást a maguk részéről kötelezőnek tekintik. Bebizonyosodott – mondotta –, hogy a civil kezdeményezéseknek milyen ereje van. A turisztikai központtal és a játszótér helyével továbbra sem értenek egyet. Az önkormányzat maximális kompromisszumkészségről tett tanúbizonyságot.

„ Okos kompromisszumok"

Dr. Szekeres Csaba sajnálatát fejezte ki, hogy a Deák Tér Fórum képviselője nem vett részt a sajtótájékoztatón, pedig közel álltak hozzá, hogy ők is aláírják a megállapodást.
– Minket az vezérelt – jelentette ki –, hogy minden olyan javaslatot, amely veszélyezteti a Deák tér rekonstrukcióját, elvetünk. Meggyőződésünk, hogy a megállapodás következtében jobbá válik a tér felújítása. Okos kompromisszumok születtek.

Nem írta alá

Varga Gábor a Deák Tér Fórum képviseletében vett részt a tegnapi tárgyaláson. A Kisalföldnek elmondta, azért nem írta alá a megállapodást, mert az igazán fajsúlyos kérdések nem szerepeltek a napirenden, másrészt pedig a városvezetés a korábbi megállapodástervezethez képest is visszalépett.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fertődön lesz kihívója a polgármesternek

Fertőd polgármestere negyedik ciklusát zárja, s szívesen kezdené el az ötödiket is. Fülöp Géza már mindenképpen beírta nevét Fertőd történelmébe, hiszen az ő irányításával kapott az Esterházyak egyik székhelye a modern korban városi rangot. Ennek már tizenegy esztendeje. Akkor szélesebb körű intézményrendszert ígért a vezetés a választóknak, ma a meglévő rendszer minőségének javítása a cél. Tovább olvasom