Kisalföld logö

2018. 08. 18. szombat - Ilona 18°C | 29°C Még több cikk.

Egyetemisták készíthetik el a zsinagóga felújítási tervét?

Sopron - Továbbra is megvan a politikai szándék a soproni, papréti zsinagóga megmentésére. Az egyre rosszabb állapotban lévő épület felújítási terveinek elkészítésére az önkormányzat most az AMI hallgatóit kéri fel.
A Nyugat-magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetének hallgatóit kéri fel Sopron önkormányzata, hogy készítsenek terveket a papréti zsinagóga felújítására. A zsidó hitközség vezetésével is kapcsolatban áll a városvezetés, velük elsősorban a hasznosítási funkciók és a támogatási lehetőségek állnak a tárgyalások középpontjában.

Fodor Tamás polgármester a Kisalföldnek elmondta, a városvezetés továbbra is elkötelezett az épület felújítása mellett. Amennyiben a hallgatók tervei elkészülnek és funkciót is találnak az épület hasznosítására, a felújítás anyagi hátterének megteremtése lesz a következő feladat. Elsősorban pályázati forrásokban gondolkodnak az önkormányzatnál, de várhatóan saját forrásra és a hitközség segítségére is szükség lesz.

A zsinagóga a város egyik építészeti gyönygyszeme lehetne, de ma még inkább a belváros szégyene. Fotó: Magasi Dávid
A zsinagóga a város egyik építészeti gyönygyszeme lehetne, de ma még inkább a belváros szégyene. Fotó: Magasi Dávid

A soproni ortodox zsinagógát Schiller János tervei alapján 1896-ban építették. Az épület historizáló stílusú, közepén a bejáratot keleties hatású kupola hangsúlyozza. A belső térben öntöttvas oszlopok tartják a női karzatot. Az imaházat 1945 után, a soproni zsidóság deportálásból visszatért néhány tagja egy ideig még működtette, 1956 óta azonban használaton kívül állt. Különböző cégek raktárnak használták, majd az 1980-as évek közepén kapta meg az épület kezelői jogát a győri TIT. A műemlék jellegű épületet a soproni önkormányzat 2005 augusztusában vásárolta meg. Megmentésére alapítványt hoztak létre. Felújításának szükségessége újra és újra napirendre kerül, de a szándékon kívül más nem történt. Közben pedig az épület állaga egyre romlik...

Olvasóink írták

 • 2. K.Lakatos Mária-Anna 2008. április 12. 19:41
  „A zsinagógához! Felhivás a Papréten felnőtt gyerekekhez! Emlékeztek még milyen jó volt ott élni, lakni, focizni, korizni, motorozni, biciklizni,kézilabdázni, békázni a patakban. Fodor gyerekek, Lang fiuk, Deli levente, Anikó, Kardosék, Tóthék, Kanyóék, Gáborék, Hatvangerék , Mihaliczék, s mindenki.
  Fogjunk össze ismét. Találkozzunk 2008. június 7-én 12 órakor a zsidótemplom előtt. Várjuk a polgármester urat a felujitási tervekkel, s minden embert aki adakozik a felujitásra az alapitványon keresztül. Nagyon várjuk az előző polgármestert, aki megvalósitotta azt, hogy visszavásárolta a város az épületet.
  Hölgyek, urak a tettek beszéljenek.
  Üdv Mindenkinek: K.Lakatos Mária-Anna (hivjatok 70-234 1982)”
 • 1. Hozzászóló 2008. április 09. 12:32
  „Érdekes. Én egyszer megkérdeztem, hogy mi újság ezzel az épülettel és azt a választ kaptam, hogy engedélyezett tervei vannak. Akkor most mégegyszer megterveztetik ugyanazt? Vagy mást? Esetleg csak volt egy kis felesleges szétosztandó pénz a tervezőknek? Vagy azt még az előző városvezetés csináltatta és így az újnak nem jó? Érdekes.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Homlokzatok szépülhetnek meg a Várkerületen

Sopron - A Várkerület teljes homlokzati felújítására dolgozott ki programot a soproni városvezetés.… Tovább olvasom