Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Egyetemi leépítések

A Nyugat-Magyarországi Egyetemen nincsenek meg a szükséges anyagi források, ezért leépítések vannak.
Idén sem kényezteti el a felsőoktatást a központi költségvetés. Az egyetemek, főiskolák többsége, hogy eleget tudjon tenni a törvény által kötelezően előírt – két részletben végrehajtandó 11,5 százalékos – béremelésnek, amelynek csak 40–50 százalékát kapják meg, létszámleépítést tervez. Így van ez Sopronban is, de a folyamat már korábban elkezdődött.

Dr. Hargitai László, a faipari tanszék professzora 67 éves.
– A dékán javaslatára a rektor január elsején kezdeményezte a nyugdíjazásomat. Ez azt jelenti, hogy augusztus 31-én telik le a „sétálóidőm", de nyolc hónapból négyre felmentettek a munkavégzés alól. Ez azonban problémát jelent, hiszen áprilisban még javában tart a tanév.

Egy kicsit váratlanul ért a döntés, hiszen a professzorok 70 éves korukig dolgozhatnak. Volt ugyan egy olyan törvényjavaslat, hogy 65 évre szállítsák le a korhatárt, de ezt a közelmúltban nem szavazta meg a parlament. Az egyetem vezetése a továbbiakban is számít rám és hasonló sorsra jutott kollégáimra, mert – mint megtudtuk – megbízási szerződést kötnek velünk és tovább oktathatunk.

A közgazdaság-tudományi karon az elmúlt évben húsz státus szűnt meg – tájékoztatott dr. Gidai Erzsébet dékán. – Nyolcvan százalékban oktatókat voltunk kénytelenek elküldeni, akiket óraadóként foglalkoztattunk tovább. A létszámunk jelenleg 75 tanár és 30 munkatárs, valamint adminisztrátor. Az idei évben még nem tudjuk pontosan, miképp alakul a költségvetésünk, remélem azonban, hogy négy-öt hazai és nemzetközi hírű oktatót azért sikerül felvennünk.

– A Nyugat-Magyarországi Egyetem egy lépéssel előbbre jár – tudtuk meg Herczeg László gazdasági főigazgatótól. – Az elmúlt év novemberében már készült egy intézkedési terv, amelynek célja mintegy 320 millió forint megtakarítása volt. Ennek részeként száz munkatársunktól – felerészben oktatóktól – váltunk, válunk meg. Huszonöt-harminc olyan kollégánkat, akiket korábban a központi támogatás terhére foglalkoztattunk, ma már a saját bevételünkből fizetünk.

Ez is a konszolidációs program egyik eleme volt. Június 30-ig a százötvenből ötven vezetői státust szüntetünk meg, összevonva a kis létszámú tanszékeket a rokon tanszékekkel. Ma még nem lehet pontosan tudni, hogy idén mennyi oktatótól, egyetemi munkatárstól válunk meg, de legfeljebb 30–40 emberről lehet szó.

Az egyetem 2005. évi költségvetése várhatóan 8 milliárd forint lesz, amelynek 70 százalékát kapják meg, 30 százalék a saját bevétel. Az összes – 1400 dolgozóból – ötszáz az oktatói státus.

A Magyar Rektori Konferencia – a tegnapi döntés értelmében – nyílt levélben fordul a miniszterelnökhöz és a kormányhoz annak érdekében, hogy az idei béremelés szeptemberben esedékes része, amely 4,5 százalék, ne legyen kötelező érvényű, vagy ha igen, akkor biztosítsák a fedezetét – mondta dr. Faragó Sándor, a Nyugat-Magyarországi Egyetem rektora. – Abban az esetben, ha kedvező választ kapunk, egyetemünkön ebben az évben további létszámleépítés nem várható.

Több mint egymilliárd fejlesztésre

Magyar Bálint oktatási miniszter tegnap jelentette be, hogy a Humánerőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében 12 milliárd forintot osztanak szét tizenöt felsőoktatási intézmény között. A Nyugat-Magyarországi Egyetem több mint egymilliárd forintot kap infrastrukturális fejlesztésre, amelyből – mint megtudtuk – Sopronban, Győrben és Mosonmagyaróváron újítanak fel egyetemi épületeket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproni sör Ászok nélkül

Beszüntették a Soproni Ászok márkanév használatát a soproni sörgyárban. Már egy új fantázianevű, de azonos beltartalmú sört fejtettek helyette. Ezzel véget is ért egy soproni sikertörténet. az 1980-as évek derekáig csak Győr-Moson-Sopron megyében volt kapható. Azóta meghódította az egész országot, s a sörfogyasztók előtta  Soproni Ászok neve fogalommá vált. Tovább olvasom