Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Egyetemi beruházások magántőkéből

Mintegy 700 millió forintból két egyetemi kollégium szépül meg a magánbefektetői program (PPP) keretében.
Újabb fázisához érkezett a Nyugat-Magyarországi Egyetem soproni, Ady Endre utcai kollégiumi épületeinek felújítása. Ennek keretében az egyik portát elbontják, így a jövőben a két szárnynak egy irodája lesz. További újdonság, hogy a két épületet függőfolyosóval kötik össze.

Bővül a kollégiumi férőhelyek száma

– A felújítások az előzetes terveink szerint mintegy hétszázmillió forintba kerülnek. Ezt az összeget húsz év alatt kell az egyetemnek visszafizetnie a befektetőnek úgy, hogy a teljes bekerülési érték felét az Oktatási és Kulturális Minisztérium állja – mondta el lapunknak Her- czeg László, az egyetem gazdasági főigazgatója. – A kétszáz férőhelyes, fiatalabb épület szeptember 15-ig, a tanév kezdetéig elkészül, tehát a hallgatók már az oktatás megkezdése előtt beköltözhetnek.

A másik, 250 szobás épületben jövő februárban kezdődik az átalakítás. Ezzel összefügg, hogy a Baross úti új – 400 férőhelyes – kollégium építése már a harmadik szintnél tart. Amikor ez elkészül, itt szállásoljuk el a régi kollégiumból kiköltözőket.

Herczeg László hozzátette még, a felújítás során kicserélik a teljes tetőszerkezetet és a nyílászárókat, felújítják a homlokzatot. Új, modern tervezésű bútorok kerülnek a szobákba, internet-hozzáférést is biztosítanak, valamint a mozgáskorlátozottak részére akadálymentesítik a bejáratokat.

Csúszik az építkezés

– Elkezdődhet az erdőmérnöki kar új, nyolc tantermes épületegyüttesének építése is az Erzsébet-kertben, az egykori városi kertészet telephelyén. A létesítmény szintén magántőke bevonásával (PPP-program) valósul meg – folytatta Herczeg László gazdasági főigazgató. – Az alapkőletételre az oktatási miniszter jelenlé-

tében már február 21-én sor került, s a tervek szerint már zajlanának a kivitelezési munkák. Ugyanakkor a 750 milliós beruházás elkezdése lakossági észrevétel miatt legalább két hónapot csúszik: a környék egyik lakója szerint veszítene értékéből a lakása, mivel az oktatási épület a

diákoktól túlságosan is hangos lenne. A mi véleményünk szerint ez nem állja meg a helyét, napközben csak minimális zaj keletkezne, este és éjszaka pedig semmi. Reményeink szerint a következő hetekben kézhez kapjuk a jogerős építési engedélyt, s behozva a csúszást, jövő év szeptember elsején át is adhatjuk az épületet.

Jól járnak a karok

Ugyancsak néhány héten belül elkezdik a közgazdaság-tudományi kar Erzsébet utcai campusa udvarának beépítését. A 450 milliós beruházás szintén PPP-program keretében valósul meg. Ennek során aula, két nagy előadó- és egy konferenciaterem épül. Az épület mélygarázzsal is gazdagodni fog.
A faipari mérnöki kart érintő PPP-program a volt gépipari technikum felújítása, amely több mint 300 millió forintba kerül. A munkák idén szeptember közepén fejeződnek be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milliókba kerül a védekezés

Mintegy 1500 liter olajjal szennyezett perlit került hordókba a soproni Lövérek júniusi talajszennyezése kapcsán a vizekből. A védekezés 5,5 millió forintba került, de ez még messze nem a végösszeg. – Hamarosan vizsgálat indul a soproni Lövérekben júniusban bekövetkezett olajszennyezés mértékének – és felelőseinek – megállapítására – tudtuk meg dr. Hajdu Klárától, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatóhelyettesétől. Tovább olvasom