Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Egyesülnek a hegyközségek

Sopron és környéke - Az 1994-es hegyközségi törvény módosítása értelmében, e hónap végéig egy-egy hegyközség nem lehet kisebb, mint 500, rendkívüli esetben 300 hektár. A Soproni borvidéken is megkezdődött az átszervezés.
– Az egyesülések szorgalmazását megelőzően, az állam két éve országos szinten mintegy hatvanszázalékos mértékben csökkentette a hegyközségek adminisztratív munkájáért járó támogatást – fogalmazott Molnár Tibor, a Soproni borvidék hegyközségi tanácsának elnöke. – A kétszázhetven-háromszáz millió forint helyett összességében immár csak százharmincötmillió forintban részesül évente az ország összes hegyközsége, miközben munkánk az uniós csatlakozás után nemhogy csökkent volna, épp növekedett. A mostani törvénymódosítás gyakorlatilag a hegyközségek átszervezésére kötelezi az érintetteket.

A rendelkezés értelmében egy-egy hegyközség nem lehet kisebb, mint ötszáz hektár, rendkívüli esetben háromszáz. Sopron környékén eddig hat hegyközség működött, számuk most kettőre apad. A Sopron Város Környéki Hegyközséghez társul a harkai és a Fertő-táj Hegyközség, míg a Fertő Menti Hegyközséghez Fertőrákos, továbbá a Fertő-parti Hegyközség. Az előbbiek több mint nyolcszáz, az utóbbiak mintegy hétszázötven hektárral rendelkeznek. A központok Sopronban lesznek, ám az adatgyűjtést és az eddigi fogadóórákat továbbra is megtartják a falvakban. A borvidék részét képező kőszegi körzetnél a két hegyközség egyesül, s háromszáznegyvennyolc hektárral működik tovább. Amíg az átszervezés hivatalosan le nem zárul, addig a hegyközségek a régi formában tevékenykednek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fejlődhet a labdarúgó utánpótlás Sopronban

Sopron - Megmarad sőt szakmailag fejlődhet a labdarúgó utánpótlás bázis Sopronban. A fiatal focisták… Tovább olvasom