Kisalföld logö

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -3°C | 8°C

Egyensúlyban tartható a holding működése

Az önkormányzat legnagyobb cége a holding, amelyet január elsejétől új vezérigazgató irányít.
Az önkormányzat legnagyobb cége a holding, amelyet január elsejétől új vezérigazgató irányít, de fontos változások voltak a felügyelőbizottságban és az igazgatóságban is, amelynek elnöke dr. Czike Albert.

– Elnök úr, a vezérigazgató a közelmúltban úgy nyilatkozott, kezelhetők a holding problémás ügyei, például a Lövér körúti apartmanház, vagy a Petőfi téri mélygarázs. Milyen sors vár rájuk?

– Az apartmanházat minél előbb szeretnénk értékesíteni, akár a lakásokat külön-külön, vagy az egész projektet. Természetesen tisztában vagyunk vele, kevesebbért adhatjuk el, mint amennyiért az előző városvezetés megvásárolta, de még így is ez tűnik a legjobb megoldásnak. A mélygarázs építése visszafordíthatatlan folyamat. A holdingnak most az a feladata, hogy felkészüljön az üzemeltetésre, függetlenül attól, hogy milyen következményekkel jár a bírósági és büntetőfeljelentés.

– Mi a helyzet az ipari és innovációs parkkal? Megfelelő üteműnek látják az ipatelepítést?

– Sajnos a park vegyes besorolású övezet, ezért jogilag szinte kizárt, hogy – különböző manipulációk következményeként – ne építsenek itt (is) lakásokat. Ezért szeretnénk elérni, hogy az önkormányzat megváltoztassa besorolását.

– Mit ért manipulációk alatt?

– Mondok példát. Egy cég megvásárol bizonyos nagyságú területet, azzal a szándékkal, hogy valamilyen vállalkozást telepít rá. Később kiderül, nem tudja megvalósítani az elképzelését, de már hozza magával az új vevőt, aki lakásokat szeretne építeni. A holding ugyan egy meghatározott ideig visszavásárlási joggal rendelkezik, de egy csődbe ment vállalkozás nem tudja kivárni, míg mi esetleg fizetni tudunk. Így aztán másnak adja el az ingatlant, mi pedig kénytelenek vagyunk tudomásul venni, hogy házakat építsenek. Ez más problémát is felvet, hiszen az ipari és a lakóövezet között bizony védősávot kell kialakítani, így csökken az ipari terület nagysága. Ezért szeretnénk, ha az önkormányzat minél előbb döntene ebben a kérdésben. Az ipartelepítés üteme talán elmarad a várakozástól, de úgy látom, végül elérjük azt a szintet, amiért a város támogatást kapott.

– Úgy hírlik, jelentős kintlévőségei vannak a holdingnak. Ha ez igaz, akkor miért, miből tevődik ez össze?

– Tény, a cégnek van kintlévősége, egyrészt például a bérleti díjakból, sok-sok millió forint. Álláspontom szerint tarthatatlan, hogy számos civil szervezet nem fizeti ki a bérleti díjat – már hosszú évek óta –, de lakossági elmaradás is van bőven. Ugyanakkor szinte lehetetlen elmagyarázni a nehéz helyzetben lévő családoknak, hogy nekik miért kell fizetni, másoknak meg miért nem. Ezen a helyzeten változtatni kell, annál is inkább, mert az önkormányzat azokat az összegeket is számon kéri rajtunk, amelyeket nem kapunk meg.

– A holding működésében találtak olyan elemet, amely csökkenti a cég eredményességét?

– Igen. Teljesen indokolatlan olyan nagyszámú és értékű ingyenes parkolóbérlet kiadása, mint amilyen nagyságrenddel találkoztunk. Ezeket megszüntetjük. Jelzem, nem néhány ezer, hanem sok millió forintról van szó.

– Egy korábbi döntés alapján felszámolják a városüzemeltetés Ipar körúti telephelyét, ahol a Family Center épül. Kifizették már a terület vételárát?

– Még nem, csak egy bizonyos részét. A többit – a szerződés szerint – csak akkor kell kifizetniük, ha az építési engedélyük jogerőre emelkedik, de az összeget ügyvédi letétbe helyezték. A fellebbezési határidő hamarosan lejár, tehát hozzájutunk a pénzhez. Erre szükségünk is van az új telephely kialakítása érdekében.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bosszankodás a plakátok miatt

A Nyugat-Magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézeténél bosszantó sokak számára, hogy a… Tovább olvasom