Kisalföld logö

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 2°C | 11°C Még több cikk.

Egyelőre nincs pénz

dr. Ötvös Imre Kanadá- ban élő erdőmérnök je- lentős pénzösszeget ado- mányozott a botanikus kert fenntartására.
A gesztusértékű felajánlással azonban csak a pillanatnyi problémák orvosolhatóak.

– Első alkalom, hogy konkrét adomány érkezett, bár az egyetem egykori 56-os diákjai már korábban is ígértek anyagi támogatást – mondta el dr. Bartha Dénes, a Növénytani és Termőhely-ismerettani Intézet igazgatója. – Sokan visszajárnak az egykori alma materbe és szomorúan veszik tudomásul a kert és az épületek lerobbant állagát.

Pillanatnyi megoldás

A Kanadában élő dr. Ötvös Imre felajánlásából a botanikus kert eltűnt növénytábláit pótolják, valamint lecserélik az elrozsdásodottakat. – Az adománynak óriási gesztusértéke van, és természetesen nagyon örülünk neki – folytatja dr. Bartha Dénes. – Pillanatnyi nehézségeinket tudjuk vele orvosolni, de hosszú távon nem oldja meg a gondjainkat és nem mentesíti az államot sem attól, hogy a kérdéssel foglalkozzon.

Évi 6–8 millió kellene

A soproni botanikus kert országos jelentőségű védett terület, nemzetközi besorolás alapján a hazai botanikus kertek sorrendjében az első öt között van. A 17,2 hektáron elterülő kertet 1922-ben alapították és harminc éven át virágzott az alapító Fehér Dániel professzor irányítása alatt. Alapvetően három funkciója van: szolgálja az oktatást és a kutatást, de esztétikai keretet is nyújt az egyetemhez. Fenntartásához évente 6–8 millió forint lenne elegendő, de az elmúlt években a támogatások megvonásával gyakorlatilag nulla forintból kellene gazdálkodniuk.


A park a városiak körében is kedvelt, de a látogatók gyakran okoznak bosszúságot a fenntartónak: kihúzgálják, összecserélik az oktatást szolgáló táblákat, sokszor egyszerűen hazaviszik őket. Sokan azt is elfelejtik, hogy a parkba tilos kutyát behozni és biciklivel sem lehet behajtani. A kert jelenlegi állapota a minimális anyagi források és a látogatók vandalizmusa mellett azzal is magyarázható, hogy a szükséges 15 dolgozó helyett csak hatan gondozzák a területet. Az egyetemi hallgatók egy része ugyan a nyári gyakorlat során a botanikus kertben segédkezik, de az év fennmaradó tíz hónapját ezzel a nagyon szűkös létszámmal kell megoldani.

Az elfeledett kis uszoda

A hetvenes években a botanikus kert hangulatos kis uszodája kedvelt volt a városiak körében is. Az építmény jelenleg siralmas állapotban vegetál, pedig akár szabadtéri színházként is működhetne. A sokak által kedvelt szarvas is a vandalizmus áldozatává vált. A vadászati világkiállítás után Sopronnak adományozott szobor agancsait letörték, ezért hiába keressük a hátsó kis réten. Elszállították, a szobrászi helyreállító munka elvégzőjét még nem találták meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rablógyilkosság az italboltban

Rablógyilkosság áldozata lett egy 35 éves bolti alkalmazott szombaton késő este a soproni Jereván-lakótelep egyik panelházi garázsából kialakított itallerakatban. A fiatalemberrel az eddigi vizsgálatok szerint egyetlen késszúrás végzett. Az áldozat egy hete üzemeltette az italboltot, "mindössze" százezer forintért kellett meghalnia. A gyilkost nagy erőkkel keresik. Tovább olvasom