Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Egyelőre nem vezethet a balesetet okozó buszsofőr

A csütörtöki soproni baleset a gépkocsivezetőt is megviselte. A sofőr szerdán vett részt az éves munka-alkalmassági vizsgálaton, ahol alkalmasnak bizonyult.

Az elsődleges vizsgálatok alapján nem műszaki hiba, hanem a sofőr figyelmetlensége okozta a csütörtök reggel Sopronban történt közlekedési balesetet. Mint portálunkon beszámoltunk, két helyközi járatos autóbusz ütközött össze a Győri úton. Három utast töréssel szállítottak az Erzsébet kórházba, 45-öt pedig könnyebb sérülésekkel elláttak.

- A gépjármű vezetője egyelőre nem vezet. Neki is szüksége van a történtek feldolgozására, nagyon megviselte a baleset - tájékoztatta portálunkat Pócza Mihály, a Kisalföld Volán Zrt. vezérigazgatója. - A sofőr nem hivatkozott műszaki problémára, feltehetőleg figyelmetlensége okozta a balesetet. A buszvezető éppen szerdán volt orvosnál. S meg is kapta a munka-alkalmassági igazolását, tehát az egészségi állapota rendben volt. Az eddig adatok alapján nem merült fel a foglalkoztatási előírások megszegése, azaz a szabályokat betartották a kollégák.

Mint megtudtuk, a rendőrségi vizsgálatok befejeződése után, a volán győri telephelyén javítják a buszokat. Az már most látható, hogy a járművekben több millió forintos kár keletkezett.

A csütörtöki tudósításunk fórumában több hozzászóló is felvezette az álló utasok, biztonsági öv, valamint a buszsofőrrel való menet közbeni beszélgetés helyzetét. Ezeket is felvetettük Pócza Mihálynak.

- Az előírások szerint, amennyiben az autóbusz álló utasokat is szállíthat, akkor a menetrend-szerinti helyközi járatokon álló utasokat is szabad szállítani és biztonsági öv használata sem előírás - emelte ki a vezérigazgató. - A beszélgetéssel kapcsolatban egyértelmű az előírás: tilos! Azon kollégáinkkal szemben, akik megszegik ezt, és a tudomásunkra jut, eljárunk. Itt kell megjegyeznem az utasok felelősségét is. Kérem ők se beszélgessenek a gépkocsivezetővel, mert akkor szabályszegés sem lenne és ezzel segíthetik munkánkat, valamint a biztonságos közlekedést.

Terv a baleseti helyzetekre

A Kisalföld Volán Zrt. szerződéses kapcsolatban áll a Magyar Közút Nonpofit Zrt-vel, illetve kialakult kapcsolati rendszere van a katasztrófavédelem szerveivel, a rendőrséggel, a mentőkkel. A társaságnál az is szabályozott, hogy mi a teendő ha baleset történik. A társaság saját helyszínelőkkel is rendelkezik.

Olvasóink írták

 • 12. kgm76 2012. január 21. 13:08
  „11. Himbi

  Igazad van, jobb az elővigyázatosság. Másrészt: sokat vezetek, nem szoktam átlépni a sebességhatárt. (Egyszer sem voltam büntetve - eddig.) Egyszerűen tudni akartam, hogy kb. mennyivel megy a busz, amely tele volt utasokkal. Hangsúlyozom, nem először látom ezt. Másrészt, tudtommal közigazgatási bírság kiszabásának kizárólag a külön jogszabály szerinti technikai eszközzel készített és továbbított felvétellel dokumentált szabályszegés esetén van helye. A KRESZ nem csak ránk "civil" vezetőkre, hanem a buszvezetőkre és teherautó sofőrökre is vonatkozik (-na).”
 • 11. himbi 2012. január 21. 11:38
  „10. kgm76 !
  "Az én autóm 75 km/h-t mutatott azon az úton, ahol a nem régen kihelyezett táblák szerint (az út rossz állapota és a sok baleset miatt) 60 km/h a sebességhatár"

  Ilyet nem írtam volna ki a helyedben, hogy legalább 20km/h-val túllépted az éppen aktuális sebességhatárt mert az IP címed és ezen írásod beismerése alapján soha nem lehet tudni, hogy mikor milyen bírságot szabhatnak ki rád... Ilyen világot élünk.”
 • 10. kgm76 2012. január 21. 08:23
  „Néhány észrevétel:

  1. Sajnálom, és együtt érzek mind a sérült utasokkal, mind a balesetet okozó sofőrrel.
  2. A figyelmetlenségből származó balesetre azonban nem válasz az (6.DK), hogy a közfeladatot ellátó sofőrök keveset keresnek és családot tartanak el. Nagyon sokan vagyunk ebben az országban (magam is 3 gyerekes családapa), akik közfeladatot végzünk, mélyen átlag alatti bérért. Ez nem indoklás, sem szakmailag, sem morálisan. Erre nem lehet hivatkozni, ez ún. "proli-morál", jó lenne, ha ez a fajta hozzáállás (keveset keresek, ergo sok mindenre felmentésem van) végre kiveszne a magyar társadalomból. Természetesen mindannyian hibázunk, de erre nem a kevés fizetés a válasz, hanem a bocsánatkérés. Ha a sofőr elismerte a hibáját, valószínűleg ez meg is történik majd.
  3. Kisalföld-Volánnak: én Ágfalva és Sopron között utazom vagy autóbusszal, vagy autóval. Ismerek látásból nagyon sok rendes, megbízható és tisztességes sofőrt (akik még vissza is köszönnek, ha köszönünk), ugyanakkor rendszeresen tapasztalom, hogy vannak, akik nem tartják be a sebességkorlátozást, nem az útviszonyoknak megfelelően vezetnek, az utasok nem érzik magukat biztonságban. Minap autóval mentem az egyik menetrend szerinti busz után. Az én autóm 75 km/h-t mutatott azon az úton, ahol a nem régen kihelyezett táblák szerint (az út rossz állapota és a sok baleset miatt) 60 km/h a sebességhatár. Erre nem válasz a kevés fizetés!
  4. A közösségi közlekedés mindannyiunk felelőssége. Vigyázzunk egymásra, gyermekeinkre, öregjeinkre!”
 • 9. kurbli 2012. január 21. 08:10
  „5. rozinéni-nek válaszolva, igen van kötelező óraszám. Az ami nem mindegy, nem ő dönti el, hány órát dogozik havonta (vagy naponta) de előfordul, hogy 6 napot is vezetni kell szabadnap nélkül.
  Ez a munkahely nem olyan, hogy én döntöm el, dolgozok-e még, vagy ma már elég volt.
  Amennyi busznak menni kell a forgalomban, annyi buszvezetőre van szükség. Szép és jó, hogy a törvények maximálják a napi, heti, és a havi munkaidőkeretet, de sokszor van az, hogy szükség törvényt bont.
  Számtalanszor előfordul, hogy néhány ember kiesik a sorból, (táppénz, felmondás stb.) és őket pótolni kell éppen azokból, akik pihenőnapot töltenek. Ha egy hétköznap 127 ember kell, akkor a 126 nem elég.

  Természetesen nem panaszként írtam, mert senkit sem köteleztek, hogy buszt vezessen, mi választottuk, tudjuk, hogy mivel jár ez a munka.

  7. orkodo nagyon szépen írt, nála van az igazság!

  Most szerencsétlen kollégának sajnos így sikerült, nagyon sajnálom, beleéltem magam az ő helyzetébe, hiszen mindenkinek van esélye hasonlóra aki közlekedik, csak nem mindegy, személykocsival egyedül, vagy busszal 60 emberrel a fedélzeten.
  Ezen kellene elgondolkodni azoknak a "nagymenőknek" akik előszeretettel vágnak be a busz elé, vagy a stop táblát figyelmen kívül hagyva röhögve kihajtanak.

  Lassan már 1 éve történt, amikor a Jereváni úton kihajtott a busz elé egy piros autó, a kolléga, hogy ne törje össze az aranyifjú autóját, inkább fékezett. Bár ne tette volna, a buszon többen megsérültek!
  (Igaz nem a 80 éves nénik, hanem fiatal-középkoru utasok, akik nem a kapaszkodóba kapaszkodtak, hanem egyik kézzel a táskába, másikkal a mobiltelefonba.)
  Azóta sincs még lezárva az ügy, a piros autós nincs meg, a kolléga pedig sok szabadnapját tölti a rendőrségen, vizsgálgatják, vizsgálgatják, de nincs eredmény.
  Gondoljunk bele a helyzetébe!”
 • 8. zhall 2012. január 21. 05:30
  „Igen,lehet védeni a sofőrt,Isten a tanúm rá meg is érdemli az együttérzést.Most nagy teher lehet ez neki.Lehet persze keresni is az okokat,túlterheltség,fáradtság,rossz munkakörülmények...De!Aki mögé felszáll száz utas az ne legyen figyelmetlen!!!Ez csak koccanás volt,de mi van ha ez egy vasúti átjáróban történik.Aki nem bírja a nyomást ne legyen buszsofőr.Viszont ennek a fiatalembernek ez egy életre szóló lecke volt,csak bízni tudunk benne hogy nem töri ketté az életét és még sok-sok kilométer tesz meg balesetmentesen.Kitartást kívánok neki és jobbulást a sérülteknek!”
 • 7. orkodo 2012. január 20. 23:26
  „Gondolom a változatosság kedvéért ő sem tudta kipihenni magát. Mert ugye ahhoz, hogy valaki itthon megéljen nyilván kettő, vagy három állása van... Vagy a felgyülemlett feszültség, és stressz ezt az eredményt hozta. Mert ugye, a pénztelenség, a számlák, a problémák bármilyen éber állapotban befolyásolnak minket... Köszönjük azoknak a színházban odafent... Jobbulást, kitartást, és mielőbbi visszatérést kívánok a sofőrnek!”
 • 6. DK 2012. január 20. 21:03
  „Teljes mértékben kiállók a gépkocsi vezető, és vezetők mellett!!!

  Emberek 110ezer nettó körül keresnek, családokat tartanak el, nem lehet elvenni az állásukat!!!
  Éppen elég lelki baj ez neki, és meg is fizetett érte.
  Ha van egy koccanásos baleset az senkinek sem tűnik fel.
  Ez is olyan volt, csak itt utasok voltak és többen voltak.

  Aki kirúgja ezt a sofőrt, az szégyenkezhet.
  Hiszen mindenki ember, és mindenki hibázik!

  Azt pedig meg sem említem, hogy 4 évszakos gumikkal közlekednek, amik nem éppen a legjobbak...”
 • 5. rozinéni 2012. január 20. 18:53
  „a sérülteknek jobbulást, a sofőrnek erőt egészséget és kitartást kívánok,
  biztosan náluk is van azért kötelező ora szám amit le kell dolgozni és reméljük hogy azért tudnak pihenni, nem rosz indulatbol de mondjuk ha van másodállása is akkor már nem annyira pihent”
 • 4. tboy 2012. január 20. 18:31
  „Lehet, hogy most elveszti az állását.

  De a helyközis buszosok munkaideje nagyjából úgy van, hogy egész nap dolgoznak reggel 4-5-től este 10-11-ig.

  Persze több órás szünetekkel a köztes időben. De akkor is oda van az egész napjuk, mert nem mehetnek haza, hanem bent kell lenniük. Ilyen időbeosztással nem tudom, hogy ki pihent volt-e. Hatalmas felelősség van a vállukon. S ezért kapnak 100-110 ezer Ft-ot.

  Vajon a cég ki áll érte, vagy hagyja veszni?”
 • 3. ktl 2012. január 20. 15:29
  „Az dobja rá az első követ, aki még nem vétkezett!”
 • 2. zakarias3 2012. január 20. 14:10
  „Sajnálom a kollégát!A sofőr,ha egyszer hibázik,az végzetes hiba!Szerencsére emberéletet nem követelt a baleset!Csak példának mondom,ha a pék nem figyel oda,akkor nem kel meg a kenyér,vagy elégeti a kenyeret!Ezzel nem akarom bántani a pékeket,mert ők is nagyon kemény munkával keresik a kenyerüket,csak a felelősség nem mindegy!Gyógyulást a sérűlteknek!”
 • 1. kroly 2012. január 20. 13:58
  „Miért bántjátok szegény buszsofört,ti tévedhetetlenek vagytok??? A képen is látszik épphogy koccantak igaz a nagy tömeg találkozása kissé látványos,és az utaokkal tulzsufolt utstérbe egymásra zuhant mindenki.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kalmár: Megint a soproni szegények járnak rosszul

Kommunális adó komoly hibája, hogy nem átgondolt és nem kidolgozott. A soproni polgárok kérdéseiből… Tovább olvasom