Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 18°C | 28°C Még több cikk.

Egyelőre nem lesz vízhálózat

Sopron - A Sopron melletti külterületeken addig nem lehet közüzemi vízhálózatot kiépíteni, amíg nem bővül a jelenlegi vízkészlet. Ez azt jelenti, hogy több száz kiskerttulajdonos nyaranta továbbra sem tud vezetékes vízzel öntözni.
Immár hét éve szeretnék elérni a Potzmann-, Neuberg-, Kohlenberg-dűlő, valamint a Balfra vezető országút melletti külterületek tulajdonosai, hogy a kertjeikhez is épüljön ki a vezetékes vízhálózat, ami nagyban megkönnyítené az öntözést. Több mint háromszáz tulajdonos vízközműépítő közösséget is létrehozott, valamint egyenként negyvenezer forintot, összesen 13 millió forintot fizetett be a társulásnak. Az építőközösség ebből a pénzből készíttette el a terveket.

Más közműre nincs igényük, csupán annyi, hogy legyen vezetékes víz.

– Nincs változás, továbbra sem lesz vezetékes víz az érintett területeken – mondta el Czupy Jenő, az építőközösség megbízott vezetője. – Levelet írtunk Fodor Tamás polgármesternek, melyben kértük, adja meg hozzájárulását. Válaszában azonban a rendelkezésre álló korlátozott vízkészletekre hivatkozva nem támogatta kérvényünket.

Egyelőre tartályból: Czupy Jenő és több száz kiskerttulajdonos hét éve szeretné elérni, hogy legyen vezetékes víz a Potzmann-dűlőben az öntözéshez. Fotó: Magasi
Egyelőre tartályból: Czupy Jenő és több száz kiskerttulajdonos hét éve szeretné elérni, hogy legyen vezetékes víz a Potzmann-dűlőben az öntözéshez. Fotó: Magasi

Az érintett tulajdonosok igényével több alkalommal foglalkoztunk már. Akkor a városvezetés arra hivatkozva utasította el a kérelmet, hogy a vízmű csak a belterületi ingatlanok vízellátását köteles biztosítani. Külterületen abban az esetben lehet vezetékes víz, amennyiben elegendő a rendelkezésre álló készlet. Mint mondták, a bővítést még ezt követően is meg kell fontolnia a városnak, hiszen nem példa nélküli, hogy az érintettek a már rendelkezésre álló vezetékes vízre hivatkozva később újabb igényekkel – szennyvízhálózat, aszfaltos út, közvilágítás – állnak elő. Ez pedig a szakemberek szerint azt jelenti, hogy a város fejlődése és terjeszkedése nem a szabályozási terv szerint történne.

Az ügyben megkerestük Fodor Tamás polgármestert is.

– Az önkormányzat, együttműködve a Sopron és Környéke Víz- és Csatornamű Zrt.-vel, 2008-ban Sopron bel- és külterületi vízigényének vizsgálatára tanulmányt készíttetett – kezdte válaszát Fodor Tamás. – A tanulmány egyértelműen kimondja, hogy amíg nem készül el a hegykői vízbázis rekonstrukciója, és nem kapcsolódik a rendszerre az új Pinnye–Nagylózs–Röjtökmuzsaj vízbázis, addig azokon a külterületeken, amelyeket a rendezési tervek nem javasolnak belterületbe vonni, nem lehetséges a közüzemi vízhálózat kiépítése. Amennyiben bővül a rendelkezésre álló vízkészlet, akkor a város és a vízmű megvizsgálja a bővítés lehetőségét.

Olvasóink írták

 • 3. tibi0705 2009. május 04. 21:03
  „Ha Sopron 100 évesnél öregebb BELTERÜLETI utcájában nincs vezetékes víz,csatorna, közvilágítás,szilárd útburkolat,szemétszállítás,út tisztítás,akkor az a gond,hogy a külterületen nincs vezetékes víz?”
 • 2. józanparaszt 2009. április 23. 10:57
  „ide is beírom: néhány oldallal elébb meg arról beszélnek a tudósok, hogy szarban a sárgolyónk! akkor ez normááááááális?, hogy ivóvizet fröcskölunk szét a krumplira?
  fogjuk fel az esövizet kedves kertbarátaim!”
 • 1. antanyu 2009. április 22. 21:38
  „Nem belterületet kérnek, csak vízet de azt 7 éve!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Múltidézés a Porpáczyban

Fertőd - Haydn halálának 200. évfordulójára is emlékeznek a fertődi Porpáczy Aladár Általános… Tovább olvasom