Kisalföld logö

2018. 07. 16. hétfő - Valter 17°C | 27°C Még több cikk.

Egyelőre kevés autó parkol a föld alatt

A kibővített soproni díjfizetős parkolási zónával a városháza többek között azt kívánta elérni, hogy emelkedjen a Petőfi téri mélygarázs kihasználtsága.
Egyelőre azonban nem nőtt a forgalom a hét emelet mély épületben.

A soproni parkolási rend változásáról már több ízben beszámoltunk olvasóinknak. Ezúttal arra voltunk kíváncsiak, vajon mennyire befolyásolja a kibővített fizetős zóna a Petőfi téri mélygarázs forgalmát.

Kuslics Balázs, a városháza szóvivője elmondta: a díjrendszer átalakításával az önkormányzat egyik célja az volt, hogy minél többen vegyék igénybe a közelmúltban átadott, a parkolási rendszerbe bevont mélygarázst. Ott ugyanis jóval kevesebbet kell fizetni, mintha valaki a felszínen parkolna.

Ezzel szemben azt tapasztaltuk, egyelőre nem nőtt meg jelentősen a mélygarázst rendszeresen igénybe vevők száma. A 233 autó befogadására képes hétszintes épületben többnyire csak az első három szinten parkolnak gépjárművek, és 50–60 autónál egyelőre sosincs több. Ez mindössze 25 százalék körüli kihasználtságot jelent.

Többnyire az első három szinten parkolnak a gépjárművek. Fotó: Magasi
Többnyire az első három szinten parkolnak a gépjárművek. Fotó: Magasi


Igaz, ez csupán a kezdeti időszak, hiszen tart a bérletárusítás és a városháza reményei szerint egyre többen fedezik fel a mélygarázs nyújtotta, egyelőre kevesek által ismert előnyöket. A közterületeken annak ellenére nehezen lehet parkolóhelyet találni, hogy többe kerül, mint a felszín alatti megállás, ráadásul az időjárás viszontagságainak is ki vannak téve az autók. A garázs általunk megkérdezett használói ezzel, valamint a biztonsággal érveltek, míg a hagyományos parkolókat igénybe vevők általában megszokásból vagy kényelmi szempontok miatt tartanak ki álláspontjuk mellett.

A következő hónapok adnak választ a kérdésre, sikerül-e megtölteni az mélygarázst, és összességében megérte-e a Petőfi téri beruházás.

Olvasóink írták

31 hozzászólás
12
 • 31. brumi77 2010. február 24. 11:11
  „Pistike! Nem a tiéd a mélygarázs biznisz? Mert hely van az vitathatatlan :), hogy olcsó-e az már relatív, de hogy nem kényelmes, az tuti!
  Amúgy én is mindenkit arra buzdítok, hogy parkoljon a mélygarázsban, mert annál több hely marad nekem a felszínen! :))
  Passátos, egyetértek! Ford C-max-ból is balettmozdulatok kellenek a kiszálláshoz, ha mellettem állnak. Továbbra sem kockáztatom az autóm "testi épségét"...”
 • 30. Pistike 2010. február 21. 15:22
  „28. passátos

  "Próbált már valaki leállni a mélygarázsba???"

  Igen próbáltam. Ha a belvárosban van dolgom, és autóval megyek, akkor mindig a mélygarázsban parkolok, mert olcsó, mindig van hely és kényelmes.
  Akinek gondot okoz a mélygarázsba lemenni, azt csak sajnálni tudom...”
 • 29. motyo 2010. február 19. 21:39
  „Sajnos ez az átkuk a mélygarázsoknak, az eisenstadti is hasonlóképp szűkös, pedig az autók egyre nagyobbak, szélesebbek. és akik basznak rá beállni egyenesen középre akkor tényleg nem tudsz beparkolni normálisan... De ha normálisan parkol az ember, és figyel a másik autójára akkor azért használható, mondjuk seggel jobb beállni. Amikor először lementem nem tudtam elfordulni rendesen kicsit tolatnom kellett persze, mögöttem a szőkéje mindig jött közelebb, ha már ilyen akkor segítnei kéne egymást nem türelmetlenkedni, mert ő kb. ugyanúgy nemtud egyszerre lefordulni”
 • 28. passátos 2010. február 18. 17:29
  „Próbált már valaki leállni a mélygarázsba???
  Én kipróbáltam és rutinos sofőrnek tartom magamat, de eszméletlen oda lent akár beállni vagy megfordulni, nem beszélve arról, hogy amikor lemegyünk az első szintre és mielőtt lefordulnánk a következőre akkor akik jönnek kifele és a parkolási szelvényüket próbálják leolvastatni a géppel akkor nem lehet ráfordulni mert nincs hely!!! Aki ott áll és várakozik annak hátra vagy előbbre kell állnia, hogy a betérő parkolni kívánó személy le tudjon menni!! Szóval aki ezt tervezte az egy B...m és nincs tisztába avval, hogy egy átlagos autónak mennyi helyre van szüksége ahhoz, hogy normálisan be tudjon menni!!!! Nem beszélve a sok helyről odalent ami van!! Nem vagyok kövér ember de nem tudtam kiszállni mert beálltam két autó közé!! Na erről ennyit többé nem megyek le az biztos!!! Egy szomorú Soproni”
 • 27. Taurus1047.5 2010. február 15. 23:17
  „Ha nem vagyok rákényszerülve, akkor nem ott parkolok...Főleg, mivel kegyetlenül szűk...”
 • 26. grols 2010. február 15. 14:24
  „Vazze!
  Ma meg akartam állni, a Balfi u. és a Hid u. sarkánál a gyógyszertárba beszaladni kb 1 percre.
  De már a balfi utcai rész FIZETŐS! Durva nagyon.
  Pár utcával feljebb lakom jövő héten már a házam előtt is fizetni kell?!”
 • 25. Anast 2010. február 11. 23:01
  „"A kibővített soproni díjfizetős parkolási zónával a városháza többek között azt kívánta elérni, hogy emelkedjen a Petőfi téri mélygarázs kihasználtsága."
  Olvasta valaki milyen utcákat akar a város fizetőssé tenni ? pl.: Lehár Táncsics ezeknek nem tudom mi köze a mélygarázshoz”
 • 24. egysoproni_ 2010. február 11. 09:59
  „23. brumi77!
  Érdemes végignézni as fotókat az alábbi linken és hiába a nagy hely egyesek akkor sem tudnak rendesen parkolni!
  http://www.baon.hu/bacs-kiskun/kek-hirek-bulvar/szabad-vagy-nem-szabad-ez-itt-a-kerdes-240070

  22. Csetneky!
  Csak azt tudod hajtogatni, hogy ez a mékygarász egy elbaltázott lépés volt? Arra nem gondolsz, hogy a város szebb lenne ha nem a föld felett parkolnának hanem lemennének a föld alá és már tele is lenne a mélygarázs? Ez a városvezetés nem megszüntet parkolókat hanem a fizető parkolást bővíti és újabb parkolókat alakít ki ott ahol csak tud ahelyett, hogy a mélygarázsba terelné az autósokat. Tudod a fenntartási költsége akkor sem több ennek a garázsnak ha 250 jármű parkol benne vagy csak 50 ugyanakkr a bevétel ötszörös lenne.”
 • 23. brumi77 2010. február 11. 08:43
  „A mélygarázzsal egyetértek, és támogatnám is a felszíni parkolók számának csökkentését, ha a mélygarázsban a parkolók kb. 20-30 cm-rel szélesebbek lennének. Sajnos vannak köztünk olyan IQ bajnokok, akik lesz**ják ha az autójuk itt-ott megnyomódik, karcolódik, stb. Nos én igyekszem vigyázni az autómra, ezért jelenleg akkor is a felszínen fogok parkolni ha 1000 Ft lesz 1 óra. Ez még mindig olcsóbb, mintha egyszer vki nekem nyitja az ajtóját és javíttathathatom.”
 • 22. Csetneky 2010. február 10. 21:29
  „21. egysoproni_

  Azt nem tudom. Talán az illetékes elvtárstól kellene megkérdezni. Tudod, a Koltai játszotta régebben.

  Viszont ha valóban 50-60 autó áll benne - amennyi az építkezés megkezdése előtt a téren is bőven elfért, akkor változatlanul csak azt tudom mondani, az volt a nagy ász, aki elkezdte.”
 • 21. egysoproni_ 2010. február 09. 22:57
  „20. Csetneky!
  Nem a gödör betemetéséről van szó hanem arról, hogy nem a parkolózónát kell bővíteni hanem a garázsba kell leterelni a járműveket onnan a környékről. Igen jól emlékszel, a pert megnyerték. De... a pénzt is kifizették az illetékeseknek?”
 • 20. Csetneky 2010. február 09. 21:26
  „18. egysoproni_

  Ha már egyszer elkezdte valaki, akkor mit csinálhattak volna szerinted? Betemették volna? Egyértelmű, hogy az a hunyó, aki - nyilván nem véletlenül és érdek nélkül - belekezdett. Egyébként én úgy emlékszem, hogy ezt a pert speciel megnyerték.
  Azzal teljes mértékben egyetértek, hogy lehet 1-5 percet gyalogolni. Sőt, szerintem akár 20-25-öt is. De akkor megintcsak felesleges volt elkezdeni, nem?”
 • 19. Cereus 2010. február 09. 20:37
  „Kedves Barátom, itt a lehetőség, hogy te is változtass...

  I.

  Ha eleged van abból, hogy nap mint nap leraboljanak és megbüntessenek
  mondj nemet a parkolási díjakra,
  és az ezzel együtt járó korrupt rendszerre: http://www.civilmozgalom.hu/alair/parkolas.pdf

  Aláírásgyujtés a parkolási díjak megszüntetéséért

  Miért is kellene a parkolásért fizetnünk, ha semmilyen szolgáltatást nem kapunk cserébe, ráadásul se parkolóházak, se parkolók nem épülnek belőle?

  II.

  Ha szeretnéd, hogy
  minden háztartásban ott legyen a világ,
  és a gazdaság, a környezet állapota is javuljon: http://www.civilmozgalom.hu/alair/internet.pdf

  Aláírásgyujtés az Internet ingyenessé tételéért

  Az ingyenes Internet segítségével nem csak a 21. század leghasznosabb, legolcsóbb, leggyorsabb és legkörnyezetbarátabb technikai és kommunikációs megoldása válna mindenhol elérhetővé, de az életünket is könnyebbé tenné.

  III.

  Ha meguntad, hogy örökösen átverjenek,
  és ráadásul a te pénzedből,
  mondj nemet a pártokra és a nekik nyújtott milliárdokra: http://www.civilmozgalom.hu/alair/juttatas.pdf

  Aláírásgyujtés a pártok állami támogatásának megszüntetéséért

  Ha egy párt nem tudja önmagát eltartani, hogyan lenne képes az ország problémáit megoldani?

  Töltsd le az aláírásgyujtő íveket, írasd alá minél több emberrel és add postára 2010. február 25-ig.

  Az aláírásgyujtő ívek a Civil Mozgalom országos központjában is leadhatók és üres ívek is átvehetők:
  1095 Budapest, IX ker. Mester utca 30-32. I. emelet
  Telefon: 06-70/394-5700
  Telefon/Fax: 06-1/210-1173
  E-mail: cmiroda@gmail.com

  Köszönjük, hogy a segítségünkre vagy!

  A Civil Mozgalom egyedülálló módon alulról építkezik, hiszen társadalmi igény, 600 ezer ember akarata hozta létre! Ha eleged van a politikai elit élősködő viselkedéséből és kiváltságos helyzetéből, akkor kopogtatócéduláddal és az országgyulési választáson is támogasd a Civil Mozgalom jelöltjeit, hogy a későbbiekben ne mehessen szembe senki a népakarattal, hogy a honatyák valóban A VÁLASZTÓK ÉRDEKEIT KÉPVISELJÉK, NE PEDIG A SAJÁT ZSEBÜKET ÉS A PÁRTJAIK AKARATÁT!

  Gyujtsük az aláírásokat és adjunk minél több ember kezébe egy ívet, hogy írassa alá barátaival, rokonaival, munkatársaival, és a körülötte élőkkel.

  Itt pedig mindent részletesen megtalálsz: http://www.civilmozgalom.hu/index.php?ac=nepsz#top

  Üdvözlettel a civilek lelkes és egyre növekvő tábora nevében: Seres Mária”
 • 18. egysoproni_ 2010. február 09. 19:02
  „14. Csetneky!
  Ez a FIDESZes vezetésű önkormányzat meg még nem fizette ki az alvállalkozókat akik remélem, hogy felszámolják a késedelmi kamatot és egyéb hátrányokat. Ez a vezetés eddig még csak pereskedett. 1-5 percet egy gk-val rendelkező tud sétálni? Ha igen akkor a Széchenyi tér egyik felén és a Színház utcában teljesen meg kellene szüntetni a parolókat! Ezzel "csak" annyit lehet elérni, hogy más parkolóhely híján a mélygarázsba mennének le parkolni! Vagy azt mondom, hogy a színház melletti részen maradjanak a parkolók, de cserébe a Liszt Ferenc utcában szüntessék meg a parkolást az amúgy is szűk utcában! A mélygarázs máris kihasznált lenne.

  17. moose!
  A régi piac alá terveztek mélygarázst. Ha jól emlékszem akkor a FÉSZ Rt finanszírozta volna és adta volna bérbe a városnak. A jelenlegi parkoló helyén pedig egy szép park lett volna.”
 • 17. moose 2010. február 09. 18:40
  „Régi piac alatt praktikusabb lett volna.Esetleg felfelé is néhány emeletet, tetejére pedig gördeszkaparkot.”
 • 16. elárulom 2010. február 09. 16:18
  „Én szoktam ott parkolni,de hogy a lift miért nem működik?!Azt mondták majd ha fizetős lesz,nem?Félre téve azt h kinek volt jó biznyák a megépítése,használjuk ha már 1x ott van.”
 • 15. látó 2010. február 09. 08:55
  „Remélem odáig már eljutottunk, hogy nem közgazdasági értelemben beszélünk arról hogy megérte-e! Mivel így az ilyen típusú beruházások értelmezhetetlenek..különös tekintettel egy ilyen mértékben korrupcióval fertőzött országban!”
 • 14. Csetneky 2010. február 08. 21:43
  „9. egysoproni_

  Valóban nem az Mszp építtette, csak az Mszp által vezett önkorményzat.”
 • 13. skorpios 2010. február 08. 19:48
  „Kedves egysoproni és a többiek!
  Nem erre akartam kilyukadni, hanem arra, hogy pl. az idős papi a -5.-ről nem fog felcsoszogni a lépcsőn, arról meg ne is beszéljünk, hogy a lépcsőházi ajtóknak elég jól neki kell feküdni, ha ki, akarod nyitni. Tehát lenne min szépíteni, hogy az ember feltétel nélkül használja a garázst. Egyébként nem is tudom miért kommentolom ezt a témát, úgyis csak egymást cseszteti mindenki ismeretlenül. Emberek....”
 • 12. egysoproni_ 2010. február 08. 15:02
  „10. BLA!
  A jelenlegi vezetés pedig a perek nagyrészét elveszítette. A mélygarázs tekintetében ugyan megnyerte, de nem fizette még ki az alvállalkozókat! A Petőfi teret pedig nem újraburkolni akarják hanem átépíteni ami nagyon nagy különbség! A jelengi vezetés 1 milliárd Ftal több adóbevételre tett szert mint az elmúlt 2 - 3 évben ennek ellenére nins pénz! A várost képviselő ügyvéd havonta 500 ezer Ftot tesz zsebre plusz ha megnyernek egy egy pert akkor annak a perértéknek még egy bizonyos %-át is zsebre vágja! Ez a városvezetés az elmúlt 3.5 évben azon túl, hogy az előző vezetés hibáit kereste érdemben nemigen csinált semmit! Remélem ezt a vezetést és ezt a pártot nem fogják újra megválasztani itt a városban és majd akkor fognak erről a vezetésről is kiderülni csúnya dolgok hidd el! Tudod egy jó városvezetéshez és osrzságvezetéshez jó ellenzék is kell! Itt az MSZP felajánlotta a segítségét az új vezetésnek akik élesen elhatárolódtak ettől! A városban minden intézmény támogatását sökkentették miközben magasabb volt az adóbevetéle a városnak. Kérdem én, ha felelősen gazdálkodnak akkor hol van a város pénze és miért kellet még hiteleket felvenni? Hulladékelszállítás 220 millió Ft stb... stb... hát erre megy el a pénz. Tudod amikor kész terveket a kukába dobnak akkor nins miről beszélni! Pár hónap múlva remélem rájössz, hogy országos szinten is ez fog menni mint most itt helyi szinten!”
31 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Modellválogatást tartottak

Az elmúlt napokban fiatal hoszteszek állították meg Sopronban a járókelőket. Aziránt érdeklődtek,… Tovább olvasom