Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Egyedül a tömegigénnyel szemben

Sopronban két évet kell várni a fogszabályozásra. Lehet emiatt szidni a rendszert, a struktúrát vagy bármit.
Sopronban két évet kell várni a fogszabályozásra. Lehet emiatt szidni a rendszert, a struktúrát vagy bármit, de a helyzet az, örülhetünk, hogy egyáltalán van, aki vállalja a szakellátást.

Holzhofer Tünde fejében meg sem fordult a gondolat, hogy a fogszabályozás nem az a szakellátási forma, ahová az anyuka beviszi a gyermekét és megkapja azt, amire szüksége van.

Megdöbbent és felháborodott azon, hogy két évet is várnia kell, míg orvosi székbe ülhet és megfelelő ellátást kaphat a fia. Telefonált alapellátáshoz, önkormányzathoz, társadalombiztosításhoz, megyeszékhelyre és idegen városokba, ám mindenütt falba ütközött. Ráadásul dühe is csak nőtt: kiderült ugyanis, hogy Győrött nincs ilyen hosszú várakozási idő (csupán néhány hét), de amikor elmondta, hogy nem helyi lakosok, visszakoztak. Merthogy a körzeten kívüliekre ott sem marad szabad kapacitás.

Kevés a szakorvos

A fogszabályozás ügyében sűrű a köd. Mindenki mást okol, a szülők dühösek, a gyerekek várnak. Mindeközben dr. Hollósy Kornélia csendben dolgozik. 1999 óta egyedül látja el Sopronban a fogszabályozásra szoruló gyerekeket. Az ellátás biztosítása mint szakellátási kötelezettség a kórház feladata. A doktornőt hét éve keresték meg. A megállapodás értelmében félállású közalkalmazottként, heti tizenkét órában a saját rendelőjében látja el a fogszabályozásra szorulókat. Ezért asszisztensével együtt összesen 80 ezer forintot kap a kórháztól, plusz hozzájárulást az anyagigényéhez. Ezek után nincs mit csodálkozni azon, hogy bár a társadalombiztosítás másik orvossal is kötne szerződést újabb 12 órás szakellátásra, nincs jelentkező.

– Nemcsak a pénz számít, fogszabályozó-szakvizsgával rendelkező orvos sincs sok – magyarázza a szakmai hátteret a doktornő, aki kezd már belefáradni abba, hogy rajta csapódnak le a hosszú várakozás miatt felgyülemlett indulatok. Holott ő az egyetlen, aki ebben a finanszírozási struktúrában immár hét éve elvégzi a tennivalókat, egy-egy rendelésen 40–45 beteget is ellátva. Jelenleg háromszázan állnak nála kezelés alatt.

Hosszú a lista

– Összetett a probléma. A fogszabályozásra szoruló gyerekek száma egyre nő, de a tb csak a megfelelő szakvizsgával rendelkező orvossal köt szerződést, belőlük pedig kevés van. Ráadásul nincs meg a szakmának sem az anyagi, sem az erkölcsi elismertsége, így én sem csodálkozom, ha a kolléga inkább maszekban rendel. De nem minden a pénz. Én szeretem a munkámat, szeretem a gyerekeket, soproni vagyok, és a magam részéről megteszek minden tőlem telhetőt a soproniakért – mondja dr. Hollósy Kornélia, akinek gyakran kicsit pszichológusnak is kell lennie ahhoz, hogy a gyerekek és a szüleik kitartsanak. Hiszen a kezelési idő általában 2–4 év!
A szülőket vigasztalja a gondolat, hogy míg a szakellátás keretében 10–120 ezer forintba kerül a gyerek egészséges, szép fogsora, addig mindez magánrendelésen a többszöröse is lehet, de százezer alatt nem áll meg a számla.

A szülők megnyugtatására

– A fogszabályozásra a 10–16 éves kor a legideálisabb, ezért nem szabad tragikusan venni ezt a kétéves várakozási időt – tér ki a szakmai részletekre a doktornő. – Természetesen ha valakinek orvosilag is indokolt a sürgős beavatkozás, kezelés, annak nem kell ennyit várnia. A szülők megnyugtatására mondom: nem késnek le semmiről.

Néhány szó a megelőzésről

Gyakran genetikai tényezők miatt szorulnak a gyerekek fogszabályozásra, de a szülőknek is van tennivalójuk a fogak épségének megőrzése érdekében. Dr. Hollósy Kornélia elmondta, gyakori probléma, hogy a kisgyerekeket nem tanítják meg helyesen rágni. Márpedig ha nem használjuk a fogainkat, azok elsorvadnak, meggyengülnek. Ezért fontos, hogy a gyerekek almát, körtét, kenyérhéjat rágcsáljanak, és mindig használják fogsoruk mindkét felét. Fontos szerep jut a megelőzésben és a helyes szájhigiénia kialakításában a védőnőknek és az iskolaorvosoknak is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiállás az örök emberi értékek védelmében

Jókai Anna volt a vendége tegnap este a BW Pannonia Med Hotelben a Soproni Demonstrációs… Tovább olvasom