Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Egyedi ritkaságok kerültek a sopronbánfalvi kolostor tulajdonába

Felbecsülhetetlen eszmei értéke van azoknak a kegytárgyaknak, könyveknek és iratoknak, amelyeket a soproni Kuszák Péterné a Sopronbánfalvi Pálos Karmelita Kolostornak adományozott csütörtökön.

Szűk, szinte családias keretek között adta át Kuszák Péterné Erzsébet soproni lakos a Sopronbánfalvi Pálos Karmelita Kolostor igazgatójának, Karsai Gábornak azokat a kegytárgyakat, könyveket és iratokat, amelyeket a karmelita perjelnő, Linenblatt Margit, Erzsébet anya hagyatékából megőrzött.

- Amikor 1952-ben feloszlatták a szigorú imádságos rendet és bezárták a sopronbánfalvi kolostort, az utolsó főnővér leköltözött a városba. Meggyesi Schwarz Eugénia fogadta be a nővért egy társasház felső szintjén elhelyezkedő kétszobás lakásába. 

Kuszák Péterné az átadott hagyatékkal.
Kuszák Péterné az átadott hagyatékkal.

Erzsébet anya a 70-es évek végén halt meg. Ő volt az utolsó, akit a sopronbánfalvi templom altemplomában temettek el. Eugénia, aki előzőleg szállást adott a nővérnek, megőrizte a kegytárgyakat és személyes holmikat. Mikor ő is elhunyt, az 1990-es évek közepén a szintén a társasházban lakó Kuszák Péterné óvónő vette gondozásba a tárgyakat - hallhattuk Karsai Gábor igazgatótól.

Németh Attila atya és Karsai Gábor igazgató.
Németh Attila atya és Karsai Gábor igazgató.

- Az új ˝tulajdonos˝ gondosan őrizte, óvta a hagyatékot, amelyek közül jó néhány a XIX. századból származik. Van köztük alapító okirat, fotók, dokumentumok, kegytárgyak, könyvek, személyes holmik. Eszmei értékük felbecsülhetetlen - folytatta az igazgató, aki portálunknak elmondta:

- Kuszák Péterné egyfajta missziónak érezte, hogy a rábízott tárgyak megfelelő helyre kerüljenek. Így amikor értesült a kolostor felújításáról, s látogatást tett nálunk, megkérdezte, hogy visszaadhatja-e a hagyatékot.


A felbecsülhetetlen értékek a továbbiakban az első Magyar Pálos Múzeum kiállítási anyagát gazdagítják, amely a kolostorban működik. Az állandó tárlat várja  az érdeklődőket, csakúgy mint maga a megújult épület.

- Február végéig teljesen megnyitottuk a látogatók előtt a kolostort, eddig közel 2000-en érkeztek hozzánk. Március elsejétől oktatási, meditációs területeknek adunk helyet, s szállás lehetőséget is biztosítunk előzetes foglalás alapján. Természetesen a kiállítás ezalatt is látogatható lesz, s külső éttermünk is nyitva áll majd - zárta szavait Karsai Gábor igazgató.


A nővér zárkózottan élt a társasházi lakásban, szinte úgy, mint a kolostorban előtte, szobáját ritkán hagyta el, kivéve, hogy minden reggel 6-kor elment a közeli templom szentmiséjére. Rendszeres látogatói azok a novíciák voltak, akiket még nem avattak fel és a rend megszűnése után Sopronban maradtak. A nővér nagyon szerette a gyerekeket és mindig kaptak tőle egy-egy simogatást, jó szót és folyamatosan imádkozott értük.

Olvasóink írták

  • 1. ÁrtatlanBárányka 2011. január 16. 00:13
    „Az Argo-ban nem ezt a palástot keresték?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Firtl: Ismét álljon meg a vonat Ágfalván

A GYSEV nyitott a megoldásokra a kéréssel kapcsolatban, Ágfalva szintén érdekének tartja az igények… Tovább olvasom