Kisalföld logö

2016. 10. 23. vasárnap - Gyöngyi 5°C | 15°C

Egy voks az építkezés mellett

Sopron - Örülök, hogy egy befektető vállalja, rendbe teszi az elhagyatott mucki őrs területét és egészségügyi központot épít oda – vélekedett egy nyugdíjas főhadnagy.

Portálunkon korábban napvilágot látott védegyleti aggodalmak kapcsán jelentkezett szerkesztőségünkben Nyíki Sándor (75) nyugalmazott főhadnagy. Ő – és szerinte még sokan – másképp látják a néhai mucki őrs területére tervezett építkezés jelentőségét.

– A Belügyminisztérium akkori tisztjeként sokszor megfordultam a hetvenes és nyolcvanas években a mucki őrsön, így személyesen is kötődöm az erdő közepén fekvő bázishoz – kezdte mondandóját. – A rendszerváltást követő években, amikor először megpillantottam az elhanyagolt épületeket, a tiszti lakások bedeszkázott ablakait, az enyészet jeleit, nem tagadom, könnyek szöktek a szemembe. Ezért is örültem a megjelent írásoknak, amelyek arról tudósítottak, egy beruházó rendbe teszi a környéket és egészségügyi központot épít. Korszerűt, s amint láthattuk korábban a projekt látványterveit, tájba illőt.

Nyíki Sándor személyesen is kötődik az egykori mucki őrshöz. Ő támogatja az ottani építkezést. Fotó: Magasi
Nyíki Sándor személyesen is kötődik az egykori mucki őrshöz. Ő támogatja az ottani építkezést. Fotó: Magasi

Ezért vitatkoznék a védegylet építkezésellenes meglátásaival. Felvetődik a kérdés: meddig maradjon az egykori mucki őrs nyomasztó látványa az erdő közepén? Ezer évig? Márpedig ha nem, akkor jobb, ha minél előbb nekiállunk és kulturált környezetet teremtünk. Ezért is találom vitathatónak a védegylet akadályoztató hozzáállását. Szerintem nem gátolni kellene a munkát, hanem elősegíteni abban, hogy az építkezés maximálisan környezetbarát módon történhessen meg. A világ számos helyén működik erdei klinika, miért pont itt, egy romhalmaz helyén ne lehetne azt megvalósítani? Arra a felvetésre pedig, hogy az leginkább a tehetős külföldiek számára épül, ne felejtsük el: a vállalkozás adóbevételeiből viszont már egész Sopron részesülne – mondta a már negyven éve Sopronban élő Nyíki Sándor.

Olvasóink írták

 • 9. hozsuzs 2009. szeptember 29. 21:35
  „értelek és elfogadom érvelésed...gyermekkoromban sokat jártam Muckra, nekem a hajdani üdülő, talán érzelmi okok miatt, beleillik a tájba, de ez szubjektív.”
 • 8. butuskak 2009. szeptember 27. 12:21
  „Kedves Hozsus !

  Eúrópa erdőségeinek egyik legynagyobb baja a fragmentáció . Utak, házak ipari területek választják el összefüggő erdősségeinket. Megnövekedett autósforgalom útszélesítés és zavarás képes és bizonyos növény és rovar kisemlős kétéltüek nagyvadfajok vándorlását terjedését életfeltételeit róntani megakadályozni.
  Arról meg ne is beszéljünk hogy olyan ritka védett madarak fészkelnek időnként a hegyvidéken pl. Uhu Fekete Gólya ami az emberi zavarást nem szereti költési idöszakban .És egy magánkorház egyértelmüen azzal járna plusz fény szennyezéssel ami káros hatással van védett rovarfajora is . Szóval egyértelmü ezek után hogy oda magánkorházat kell építeni.!!! Söt kettöt is !
  Mellesleg nem értem hogy a tájba illőnek titulállt épület miért illik a tájba ? Nem is a hegyvidék természetesen előforduló kövezetét használja mint ahogy a Muck étterem.”
 • 7. TancsKaszabell 2009. szeptember 27. 11:39
  „Az emlékeknek egyre nagyobb jelentősége van az én életemben is.Ez jól bizonyítja, bizony öregszem.Ezért megértéssel fogadom egy érdemdús katona ember visszaemlékezéseit.

  ................fekete erdei klinika........újra kezdődött ez a sorozat.

  De nem igen tudok mit kezdeni a nyilvánvalóan az beruházó vállalkozó és vele "együtt érzők" érdekeit képviselő sanda próbálkozással.Mert ezt a cikket én annak tekintem.
  Nem csak magában sanda hanem azért mert gyerekesen sanda!
  Az idő bár gyakran megszépíti a múltat abból a ma számunkra fontos társadalmi méretű kihatású kérdések nem igen vezethetők le.
  Évtizedeken keresztül az a terület zárt volt a köznép nem igen sétálgathatott ott,bár szeretett volna.De ezen túl vagyunk már. Tudjuk,kinek a bűne az,hogy ilyen állapotba került az országban egy jelentős mértékű vagyon határaink mentén.Tudjuk és már láthatjuk is,hogy a természet visszafoglalja azt ami az övé !!
  Tehát védjük a természetet utódaink érdekében !A jövőben kell gondolkodnia minden tisztességes embernek !
  Elgondolkodtam,az egészségügy mai problémáiról és bizony mindent szigorúan a közösség szempontjait figyelembe véve értékelek, és ezt határozottan elvárom az állítólag minket szolgáló minden rendű rangú szervezetektől is !
  Kit és képviselnek ők?
  Kinek az érdekeiben tesznek,vesznek..... eladnak?
  Egyre növekednek a kétségeim,igaz már húsz éve...

  Miért? Azért mert mindezért mi rendszeresen havonta és évtizedeken keresztül fizettünk,azért is amit egykor a határ mentén építettek és azért is amit azóta elkótyavetyéltek és magánosítottak a tolvajlást gyakran súroló módon....

  Tehát védjük meg természeti értékeink maradványait a leszármazottaink számára.”
 • 6. Intel 2009. szeptember 25. 18:45
  „A tőkének semmi sem szabhat határt, főleg nem egy korrupt környezetben...”
 • 5. bobo 2009. szeptember 25. 17:19
  „Ha egy négycsillagos szálloda miatt írtják ki az erdőt, az jobb?

  Van rá példa...”
 • 4. lenk 2009. szeptember 25. 16:46
  „Ja. Remek ötlet. És egy luxuskórház teljes személyzete autózzon naponta oda vissza az erdőn át. Nem szólva az ellátáshoz szükséges szállításokról, szemétszállításról, betegek és hozzátartozók furikázásáról. Igaz, ez már mindegy, az építkezéshez az anyagszállítás, betonkeverők, munkagépek, addig úgyis szétbarmolnak mindent.”
 • 3. hozsuzs 2009. szeptember 25. 14:49
  „Nem akarok vitatkozni, de nem arról van szó, hogy kiírtják az erdőt és oda építenek vmit, hanem arról, hogy egy romos hajdani örs helyére épülne valami. Vagy tévedek? Ahhoz, hogy ez mennyire környezetbarát nem értek, de ott van mellette a hajdani üdülő is, ami abszolút illik a környezetbe szerintem.”
 • 2. butuskak 2009. szeptember 25. 13:07
  „ja elnézést elítram: Nyíki

  Nem értem ha tájidegen fafajt és nem őshonos fafajt nem lehet ültetni a hegyvidéken akkor miért lehet magánkorházat ?
  Ilyenkor ugye a természetvédelem fellép ugye ?”
 • 1. butuskak 2009. szeptember 25. 13:02
  „Én meg azt szeretném ha Nyéki Sándor kertjébe épülne meg az általa tájba illő kórház!

  Nem tudom miért kell feldarabolni a hegyvidéket ilyen beruházásokkal egy Tájvédelmi körzetben ami ráadásul Natura 2000 terület . Mellesleg jó lenne ha tulajdonos eltakarítaná onnan a szemetet. Mert a babakocsi és a szemét nem a legszebb.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

125 éves a Fáy-szakközépiskola

A Fáy-szakközépiskola gazdag eseménysorozattal ünnepli az intézmény 125 éves fennállását. A programokra várják a környék fiataljait is. Tovább olvasom