Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Egy trófea lett aranyérmes

Bár még javában tart a szarvasbőgési szezon, de már egy arany- és három ezüstérmes trófeát adtak az elejtett gímszarvasok.
Elégedettek lehetnek a térségbeli vadászok. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén szeptember közepén is kedvező mérleget vonhatnak a szakemberek. Az első aranyérmes minősítésű trófeát adó vad a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. iváni területén került puskavégre.

Nem nemzeti kincs

Kiss Ferenc kerületvezető erdész, hivatásos vadász területén és kíséretében kerítette puskavégre a vadat egy szerencsés vadász. – A szarvast egy külföldi vadászvendég ejtette el – mondja a szakember. – Már a helyszínen láttuk, hogy rendkívüli agancsról van szó, és fényesebb érem elérésére lehet esélyünk a bírálaton. A ma hatályos jogszabályok értelmében ez az agancs nem tartozik a nemzeti kincsek közé, így hamarosan az elejtő birtokába kerül ez a trófea is.

3 ezüst- és 19 bronzérem

A múlt héten megtartott első soproni bírálaton az aranyérmes mellett a TAEG Zrt. által bemutatott szarvastrófeákra kiosztottak még 3 ezüst- és 19 bronzérmet. Az őszi vadászati szezonban a szarvas a meghatározó. Így nem is volt meglepő, hogy az első napon a gímagancsok mellett csupán hét őz- és egy vaddisznótrófea érkezett az erdőgazdaság két területéről, de ezek nem érték el az érmes pontszámot.
Román József, a TAEG Zrt. vadgazdálkodási igazgatója lapunknak elmondta, a gímbikaszezon dandárjában járnak a vadászok. A bikaszezon hajrája várhatóan október közepéig tart, de hamarosan megkezdjük a téli felkészülést – egészítette ki.

Téli etetésre készülnek

– Amíg a vad élelmét nyáron vadföldek művelésével biztosítjuk, ősszel-télen a kellő mennyiségű, megfelelő minőségű tömegtakarmányra helyezzük a hangsúlyt. Szokásos gyakorlatunk szerint nagyjából egy hónap múlva kezdjük meg kiszállítani a cukorrépaszeletet, a silót, a szemes-, illetve a szálastakarmányt a vadállomány téli etetésére való felkészülés részeként.

A kilőhető állományról

A vadásztársaságok minden évben összeállítanak egy vadgazdálkodási tervet, amelyet a megyei vadászati és halászati hatóság fogad el. A becslés, valamint a tízéves üzemterv alapján határozzák meg az évente kilőhető vad számát. A trófeás vad esetében kor alapján megkülönböztetnek idős, középkorú és fiatal egyedeket, s ezeket egy előre meghatározott arányban lehet kilőni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árulják a Mediterranót

Miközben változatlanul üzemel a 2003 decemberében nagy reményekkel megnyitott Mediterrano, addig az OTP, amely megszerezte a cég tulajdonának kilencven százalékát, vevőt keres rá, 1,6 milliárd forintért. A vendéglátó komplexumot a korábbi tulajdonos, Varga Zoltán üzemelteti, immáron bérlőként és részben (kis)tulajdonosként. Információink szerint az első pályázat eredménytelen volt. Tovább olvasom