Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 1°C Még több cikk.

Egy tábla története - Balesetveszély a Kőszegi úti körforgalomnál

Július környékén történt, hogy a Kőszegi úti körforgalomnál, a kerékpárút egyik elsőbbségadás kötelező tábláját kidöntötték. Azóta sem pótolták.

Valamikor július környékén történt, hogy a Kőszegi úti körforgalomnál, a kerékpárút egyik elsőbbségadás kötelező tábláját kidöntötték - írja az ikvahir.tk.


Fotó: ikvahir.tk
Fotó: ikvahir.tk

Az ember gondolná, hogy az ilyen hibát azonnal kijavítják, de tévedés. A kidöntött táblának+oszlopnak ugyanis most, 2-3 hónappal később, csak a hűlt helye látható. Ennyit közlekedésbiztonságról.
Folytatás ide kattintva >>

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. karakter 2011. szeptember 28. 20:15
  „Nattomi, ismét köszönöm a választ. Részemről ezen a helyen marad a tolva zebrázás.”
 • 20. Spani 2011. szeptember 28. 17:57
  „Tegnap jártam arra, és láss csodát, pótolták a táblát!!!”
 • 19. nattomi 2011. szeptember 28. 15:49
  „15. Nanu 2011.09.28. 09:35 - ezt te buktad, abban a körforgalomban nem kell leszállni a kerékpárosnak, a zebra széle és a (lekopott) sárga négyzetek által határolt részen nyugodtan áttekerhet.

  12. karakter 2011.09.27. 20:30 - "Betekerhetek-e az út közepéig, hogy ott várjam meg, hogy elfogyjanak a körforgalomba befelé menők?" A józan paraszti ész azt diktálja, hogy igen, hiszen középen van annyi hely, hogy egy kerékpáros elférjen és azt az útfelületet úgysem használják az autósok, nem is aszfalt a burkolata. Persze körültekintőnek kell lenni, mert ha pl. jön mögötted egy másik kerékpáros, akkor nem biztos, hogy számít rá, hogy középen meg fogsz állni. A gyakorlatban a körforgalomba hajtó autók reakciója a következő lesz: heves dudálás és anyázás közepette megállnak és "hülye biciklis" felkiáltással megadják az elsőbbséget. "Átminősíthetem-e magam gyalogossá az út közepén?" - ez már meredekebb. Még ha lehet is, ilyet ne csinálj! Ha már betekertél a feléig, ott már ne szállj le, maradj biciklis és add meg a körforgalomba hajtóknak az elsőbbséget. "Ha nem az út közepén minősítem át magam gyalogossá, hanem a kereszteződés előtt, akkor értelmezhetik-e úgy a megállásomat, hogy lemondok az elsőbbségemről, miközben én csak azért álltam meg, hogy leszálljak a bicikliről?" Ha leszállsz a kereszteződés előtt, onnantól kezdve gyalogos vagy, tehát arról az elsőbbségedről mindenképpen lemondtál, ami a körforgalomból kihajtó járművekkel szemben kerékpárosként járt volna. Ezzel párhuzamosan viszont mint zebrán átkelő gyalogos elsőbbséged van, ha felelősségteljesen lépsz a zebrára és nem mondjuk hirtelen kivágódsz egy kocsi elé. Van sok ilyen kérdés, amin lehet filozofálni, pl. a Deák téri kerékpárúton a kerékpárút kezdete tábla nem közvetlenül a kerékpárút és az úttest találkozásánál van kitéve, hanem mondjuk 2 méterrel beljebb. Akkor azon a 2 méteren mi van? Kerékpárút vagy járda? Mert ha járda, akkor elvileg minden kerszteződésnél (Mátyás király, Erzsébet utca) 2 métert tolnod kéne és csak utána szállhatnál fel:)”
 • 18. vízibicikli 2011. szeptember 28. 11:30
  „Táblaforgatás: én nem lennék meglepve, ha szabáysértés lenne a tábla önkéntes visszaforgatása, még akkor is, ha balesetveszély elhárítása lenne a célja.”
 • 17. vízibicikli 2011. szeptember 28. 11:25
  „Szerintem a kerékpár áttolása csak a zebrán előírás, kerékpárúton kétlem, hogy le kéne szállni róla.

  Minden esetre ezen a helyen a legegyszerűb leszállnunk a bicikliről és áttolnunk a zebrán, mert akkor nekünk van elsőbbségünk az autósokkal szemben én nem kényszerülünk várakozásra.

  Egyébként jó volna, ha a Kisalföld indítana esetleg valamilyen tájlékoztató kampányt, mert elkeserítő az, ami a kerékpárutakon és környezetükben folyik. Tudatosítani kéne:
  - a gyalogosokban, hogy kerékpárúton csak akkor mehetnek, ha nincs külön járda (pl. az úttest túloldalán), így pl. a Deák téren vagy a Tóth Antal utcában nem szabadna a kerékpárúton haladniuk, legfeljebb - körülnézés után! - kelhetnek át rajta.
  - az autósokban/buszosokban/motorosokban, hogy az Ágfalvi út mentén húzódó kerékpárút részére minden egyes kereszteződésben elsőbbségadási kötelezettségük van, akármelyik irányból is jönnek, hiszen a lakópark felől a kerékpárút előtt (még külön a kerépárútra figyelmeztető kiegészítőtáblával is megjelölt) elsőbbségadás kötelező táblájuk van; az Ágfalvi útról érkezők pedig kanyarodás közben keresztezik a kerékpárutat, ilyen esetben pedig a KRESZ az egyenesen haladónak, azaz ebben az esetben a kerékpárosnak biztosít elsőbbséget. (Az úttest és a kerékpárút közé telepített élősövény miatt az kanyarodni szándékozók csak késve vagy még akkor sem veszik észre a velük párhuzamosan, védett úton haladó kerékpárosokat...)
  - a kerékpárosokban és gyalogosokokban, hogy a "közös" gyalog- és kerékpárutakon Jobbra tarts! van érvényben (vagy ha nincs is előírva, mindenképpen javasolt), és ahol folyamatos sárga csík van felfestve (pl. az Ágvalvi út egy szakasza, Frankenburg út), ott ez a záróvonal hivatott elkülöníteni a kerékpárosokat a gyalogosoktól: az egyik felén kétirányú gyalogos-, a másikon kétirányú kerékpárosforgalom van, itt a jobbratartás a sávokon belül érvényes, nem a teljes aszfaltcsíkon.

  Arra viszont én is kíváncsi lennék, hogy mi a helyzet akkor, ha folyamatos csík helyett szaggatott vonal van, pl. a nemrég kifestett aluljáróban, vagy a Besenyő utcában. Ott a kerékpáros piktogramm mindkét irányban ugyanabba a sávba van felfestve, így elvileg oda-vissza abban kéne haladniuk a bringásoknak, de ahhoz keskeny a sáv, hogy egymás mellett elférjenek. Ezért lehet ott szaggatott a vonal, hogy a kerülés/előzés idejére át lehessen menni a másik sávba?”
 • 16. Lincsi 2011. szeptember 28. 10:25
  „Köszi Nanu! Igazad van, csak, ha engem kapnak rajta, hogy forgatom a táblát Szerinted nem néznek majd rám hülyén?
  :)”
 • 15. Nanu 2011. szeptember 28. 09:35
  „Karakter, ezt azért buktad mert az úttesten nem lehet áthajtani, még félig sem, tolni kell a kerékpárt, az pamkpog aki az alapokat se tudja :)))”
 • 14. Nanu 2011. szeptember 28. 09:34
  „Lincsi szerintem te is megtehetnéd ha szólnál pár barátodnak ha egyedül gyengének érzed magad hozzá, ne másra várj ha ki tudod javítan ia hibát! Mindenki mástól várja hogy tegyen valamit, de ő aztén semmit!!”
 • 13. lebowski 2011. szeptember 28. 08:22
  „Amíg a kerékpárosnak nem kell ismernie a táblákat addig felesleges kirakni. A zebrák normális megvilágítása, és festése szerintem fontossabb lenne mint egy tábla amit nem lehet betartatni.”
 • 12. karakter 2011. szeptember 27. 20:30
  „Lobbo71 és Nattomi, köszönöm a választ. Viszont van további kérdésem is. A körforgalomból kifelé jövővel szemben elsőbbségem van. Betekerhetek-e az út közepéig, hogy ott várjam meg, hogy elfogyjanak a körforgalomba befelé menők? Átminősíthetem-e magam gyalogossá az út közepén? Ha nem az út közepén minősítem át magam gyalogossá, hanem a kereszteződés előtt, akkor értelmezhetik-e úgy a megállásomat, hogy lemondok az elsőbbségemről, miközben én csak azért álltam meg, hogy leszálljak a bicikliről?
  Lennének még kérdéseim, de azok már nem ehhez a körforgalomhoz kapcsolódnak...”
 • 11. durva 2011. szeptember 27. 19:08
  „én az összes biciklit ledarálnám rossz vasba, főleg a sok mamáét akik úgy kanyarodnak balra, hogy először bemennek a felezőig és akkor néznek hátra.!!! utálom a biciklistákat”
 • 10. Margaret 2011. szeptember 27. 17:11
  „Én a kerékpárosokat is kötelezném kresz vizsgára és csak a vizsgát teljesítőket engedném a forgalomba az ezt igazoló irattal.
  Ők is részt vesznek a forgalomban(szörnyű tudatlanul(tisztelet a kevés kivételnek))tehát kutya kötelességük betartani a rájuk irányuló kresz szabályokat.”
 • 9. Lincsi 2011. szeptember 27. 11:54
  „A Tóth Antal utcába van biciklis út, a biciklisek egy része mégis az úton kerekezik. Miért??? Számomra nem logikus. Tábla ügy:KB. másfél hónapja kitettek egy megállni tilos, alatta egy behajtani tilos /kivéva a lakók számára (Besenyő uti lakópark), másnapra az alsó két táblát jókedvű emberek eltekerték, így most, szemből megállni tilos, balról kivéve a lakók, és az amúgy egyirányú út azon oldaláról látva, a város felé, csak a lakók hajthatnak be. Ez már így van 1,5hónapja. Kinek a feladata helyrerakni ezeket? Talán majd hétvégén egy újabb jókedvű társaság módosítja:)”
 • 8. nattomi 2011. szeptember 27. 10:00
  „7. Lobbo71 2011.09.27. 08:25 de csak a körforgalomból kijövő járművekkel szemben, mert akik éppen bahajtanak a körforgalomba, azok neki jobbról érkeznek... úgyhogy kacifántos a helyzet.”
 • 7. Lobbo71 2011. szeptember 27. 08:25
  „KRESZ 31.§. (5) Elsőbbséget kell adni
  b) jobbra bekanyarodó járművel a kerékpársávon vagy az úttest mellett levő, attól jobbra eső kerékpárúton, gyalog- és kerékpárúton érkező jármű és gyalogos részére,

  Tehát tábla nélkül a kerékpárosnak van elsőbbsége.”
 • 6. matuskaszilveszter 2011. szeptember 27. 08:09
  „1. BsBe !
  holnap egy STOP táblát döntenek ki..,és te nem álsz meg . remélem akkor ist ezt mondod!”
 • 5. Maffay. 2011. szeptember 26. 22:17
  „3. karakter 2011.09.26. 21:41
  ELSŐBBSÉGE ANNAK VAN, AKINEK MEG ADJÁK
  HA CSONT TÖRÉS A VÉGE ÚGY(is)LETAGADJÁK ?”
 • 4. amazingabor 2011. szeptember 26. 22:14
  „szerintem a sárga felfestés jobban hiányzik az útról, mint a kidöntött tábla..”
 • 3. karakter 2011. szeptember 26. 21:41
  „És így tábla nélkül kinek van az adott helyen elsőbbsége?”
 • 2. Valaki18 2011. szeptember 26. 20:45
  „Mert az autósok minden KRESZ szabályt betartanak?”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közepesen jó a kékfrankos-termés Sopronban

Mennyiségre és minőségre is közepesen jó az idei kékfrankos-termés Sopronban - közölte Taschner István hegybíró hétfőn. Tovább olvasom