Kisalföld logö

2018. 11. 21. szerda - Olivér 4°C | 7°C Még több cikk.

Egy siket férfi panaszai a sorstársak nevében is

Sopron - Nem kapnak kellő tájékoztatást az ingyenes lehetőségekről a siketek, és olyanokat is kedvezményekhez juttatnak, akik erre nem jogosultak – panaszolja egy siket olvasónk. A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének elnöke cáfol.

Ami a szövetségnél ötezer forintba kerül évente, azt megadja az állam öt évre ingyen. Erről mégis hallgat az érdekvédelem – panaszolja Horváth György, aki születése óta siket. A soproni férfi igazságérzetét rendkívüli módon bántja, hogy sok sorstársa nem is ismeri a lehetőségeit, ráadásul olyanok is siketigazolványhoz és ezzel együtt kedvezményekhez juthatnak, akik nem is szorulnak rá, állapotuk ezt nem teszi szükségessé.

– Én mint súlyosan fogyatékos a Magyar Államkincstár által kiállított hatósági bizonyítvánnyal öt éven át utazhatok 90 százalékos kedvezménnyel. A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (Sinosz) által kiadott igazolvány is erre jogosít, csakhogy a tagság és ezzel együtt az okmány ötezer forintba kerül évente – magyarázza a tudnivalókat hol segítséggel, hol papírra vetve gondolatait Horváth György, aki állítja: a Sinosz nem tájékoztatja az ingyenes állami lehetőségről az érintetteket, mert akkor elvesztené a tagdíjat. Márpedig nagyon sok fogyatékossággal élő társának az ötezer forintos díj kifizetése is nehéz. – Azt is szeretném megjegyezni – mutatja papírját a férfi –, hogy a mozgáskorlátozottaknál, ahol szintén tag, mindenkit megfelelően tájékoztattak, ráadásul náluk csak 1200 forint az éves tagsági díj.

A korábban jelnyelvoktatóként is dolgozott férfi az ellen is „szót emel", hogy a Sinosz megváltoztatta alapszabályát, s már az éppen csak nagyothallók is részesülhetnek a tagság nyújtotta előnyökből. Véleménye szerint igazságtalan, hogy ugyanazok a kedvezmények illetik meg a rosszabbul hallókat, mint a tiszta siketeket.

Megkérdeztük minderről a Sinosz elnökét, dr. Kósa Ádámot, aki arról tájékoztatta a Kisalföldet, hogy a két igazolványt mint kategóriát nem lehet összemosni...

– A Magyar Államkincstár által kibocsátott, kedvezményes utazási lehetőséget biztosító igazolvány azoknak jár, akik fogyatékossági támogatásban részesülnek. A kiemelkedően közhasznú Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége által kibocsátott, arcképes tagsági igazolvány azoknak jár, akik csatlakoznak szervezetünkhöz, szeretnének részt venni rendezvényeinken, részesülni szolgáltatásainkból.

A tagsági jogviszony feltétele a legalább 40 decibeles halláscsökkenés, melyet fül-orr-gégész, audiológus szakorvos lepecsételt és aláírt audiológiai szakvéleménnyel igazol. Orvosi terminológia szerint ez a középsúlyos hallássérülés alsó határa, tehát aki tagunkká válik, arról teljes bizonyossággal elmondható, hogy komoly gondjai vannak a hallásával – hangsúlyozta az elnök, aki azt is fontosnak tartotta kiemelni: a 11.500 tagot számláló Sinosz jelnyelvi tolmácsszolgáltatást, jogsegélyszolgálatot, ügyintézési tanácsadást is nyújt, a tagsági igazolvánnyal pedig kedvezmények vehetők igénybe, például banki számlacsomag, mobil-előfizetés és egy hálózat révén vásárlási kedvezmény is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltemették Horváth Terit

Sopron-Balf - Családtagok, ismerősök, barátok jelenlétében szombat délután a Sopron-balfi temetőben… Tovább olvasom