Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Egy rokkantosítás kálváriája

Az orvos szakértő megállapította, jár az ötvenszázalékos rokkantsági járandóság, ezt a szakértői intézet is elfogadta. Végül csak 33 százalékos egészségkárosodást ítéltek meg az asszonynak.

Nincs könnyű helyzetben a soproni L. J.-né. Még 2008 novemberében adta be rokkantosítási kérelmét a győri orvos szakértői intézethez (Orszi). Kérelmét első és másodfokon is elutasították, ezután fellebbezést nyújtott be a Győri Munkaügyi Bírósághoz. A kirendelt igazságügyi orvos szakértő ötvenszázalékos összszervezeti egészségkárosodást állapított meg. Azt hitte, minden rendben, mivel hivatalos szakvéleménnyel rendelkezett. Meglepetés akkor érte, amikor a bírósági végzésben azt olvasta, kérelmét a nyugdíjintézet ismét elutasította. Az is szerepelt a határozatban: további felülvizsgálat nem szükséges. L. J.-né új eljárás keretében 2009 novemberében ismét beadta kérelmét, bízva abban, kezében az orvos szakértő véleményével nagyobb sikerrel jár az Orszinál. Tévedett. Az orvosi bizottság figyelmen kívül hagyta a véleményt, mondván, őket nem érdekli és egészségkárosodását 33 százalékban állapította meg. Arra hivatkoztak, minden bizottság más szempontok alapján vizsgál.

– Sosem gondoltam volna, hogy harmincnégy évi munkaviszony után ilyen helyzetbe kerülök – mondta keserűen L. J.-né.

– Nem értem a hivatal hozzáállását: miként fordulhat elő, hogy egy adott betegségről három orvos háromféle szakvéleményt állapít meg. Az ügyben már az egészségügyi miniszternek is írtam levelet. Nem tudom, hogy bánhatnak így beteg emberrel.

Olvasóink írták

 • 16. raynaud 2010. február 28. 12:50
  „Üdvözlet Mindenkinek!

  Hát én is hasonló cipőben járok mint ez a fent említett hölgy.
  67%-os voltam, és most tavaly elutasítottak I. és II.fokon is. 4o%-ot kaptam, nem vagyok rokkant, nem jár szociális járadék sem, szóval semmit sem kapok. A gyógyszerem nem tudom megvenni, egyre csak romlik az állapotom, leépülök ha nem kapok rövidesen segítséget.
  Beadtam a Munkaügyi Bíróságra is az ügyemet, onnan még nem érkezett válasz, de a fent leírtak szerint remény sincs arra, hogy visszaállítsák a nyugdíjamat.
  Nekem sok összetett betegségeim vannak, de köztük a legrosszabb a sklerozis, ami miatt menni nem tudok, iszonyatos fájdalmaim vannak az egész testemben a nap 24 órájában, és így menjek dolgozni, amikor a lákásból is alig tudok egy kicsit kimenni.
  Meg egyébbként is ki alkalmazna egy ilyen embert? Ki jönne el értem, hogy elvigyen a munkahelyre, és haza is hozzon, és közben figyelje mikor esek össze?
  Nevetséges ez az egész!
  Egyszerűen nem tudom megérteni, hogy miért nincs ebben a országban egy olyan ember aki igazságot tudna tenni.
  Én is tudom, hogy vannak "ál" betegek is, és az a szomorú, hogy azokat véglegesítik, akik ugrálnak mint a szöcske, és több munkahelyük is van természetesen feketén.
  Csak remélni tudom, hogy a következő kormány jobban fog foglalkozni az elesett, rokkant emberekkel.”
 • 15. kálváriátjáró 2010. február 10. 10:37
  „A jan. 14-i hozzászóló, Janika fején találta a szöget. A betegek jelenlegi jogi útra terelt kálváriája a politikai elit, a magyar kormány szellemi találmánya, amelyben hűséges csatlósként közreműködik az ORSZI összes orvosa, valamint a TB jogászai. A cél közismert: a betegeknek járó rokkantnyugdíjat és rendszeres szociális segélyt megfogni, nem kifizetni, elmenni a végsőkig, a Legfelsőbb Bíróságig, húzni az időt mindenáron, hátha a beteg közben meghal, és akkor lehet örülni, megsporoltuk a pénzét, ezt is el lehet lopni, mint azt tették a húsfazék mellett eszegetők évekig.
  Mi a megoldás?
  Nyílvánvalóan jogszabályi változások kellenek, amelyek mellett a Nyugdíjigazgatóság már nem követheti el a jelenlegi többkörös, évekig húzódó ügykezelési gyakorlatát, amely során sárba tiporják a magyar Bíróságok ítéleteit, és semmibe veszik a politikailag független igazságügyi orvosszakértők szakvéleményeit.
  Kitartás kedves betegtársaim, bízzunk benne, hogy az új parlament mihamarabb rendezi ezt a kérdést.
  Addig is üzenem a Legfelsőbb Bíróság Elnökének, hogy a témában kiadhatnának a magyar bírák felé egy korrekt és komplex állásfoglalást, mert lassan ők is belerokkannak az újra és újra megismételt ügyek végnélküli kálváriájába.”
 • 14. Kiki 2010. január 19. 11:33
  „Igen elgondolkadtató, de az is hogy most is az álrokkantak maradnak bent zömében a tényleges betegeket pedig kiszórják. Van olyan ismerösőm aki állítólag gerincbeteg, de ausztriába jár dolgozni.S van olyan is aki tényleg nem jár sehová dolgozni, örül ha otthon megcsinálja a teendőit, zömében azt is segítséggel, na őt kitették, hogy mehet dolgozni. Nem beszélve arról, hogy az orvosszakértői vizsgálaton nem is szakorvosok vannak.”
 • 13. Spitfire 2010. január 15. 07:06
  „emléxem még 5-10 éve az lett roki aki akart, akinek büdös volt a munka... csak azt nem értem, hogy akinek jogosan jár, azzal mit szőröznek? az EU-ban az összlakosság arányában legtöbb rokkantnyugdíjas Mo-on van. ez azért egy kicsit elgondolkodtató, nem?”
 • 12. Lézerman 2010. január 15. 06:16
  „jucuska40:
  Osztom a véleményed!!! Én személyszerint ismerek olyan embereket akik rokkantság mellett hetente háromszor kijárnak a szomszédba dolgozni.Ráadásul nem is titkolja.Nem kell vonatozniuk,mindegyiknek saját kocsija van a "rokkantnyugdijból".Ezt azért nem engedném.......

  Sajnos az elbirálásnál az dominál ,mint mindenhol:A PÉNZ!!!!!!!”
 • 11. Korrekt5 2010. január 15. 01:30
  „...az persze nem derült ki, hogy mi baja van a "betegnek"?.....Magyarországban ugye nem biztos egy orvosi vélemény, hogy miért nem kell firtatni......csak azt nem értem, hogy egy semleges orvos miért nem vizsgálta meg?......ez ilyen egyszerü lenne ha nem Magyar........stb:(”
 • 10. Goldmund 2010. január 14. 21:43
  „Igen, vannak sokan, akik megkenik az orvost, így rokkantosítják le őket. Pl. ismerek egy gyógyult rákbeteget, akit lerokkantosítottak, de ő (amellett, hogy vállalkozását igazgatja) még síelni is el tud menni!
  A másik: Spanyolországban dolgoznak olyan magyar vájárok, akiket itthon lerokkantosítottak. Ott meg érdekes módon a mélyművelésű bányákban bírnak dolgozni.”
 • 9. Feri1 2010. január 14. 20:32
  „Sajnos vannak olyanok, akik megérdemelnék a rokkantosítást, de rengetegen vannak, akik tudnának dolgozni, ha akarnának és ami a legfontosabb, ha lenne munka számukra. Olyan munka, amivel sokkal többet kereshetnek, mint az állami juttatással.Az is tény, hogy nálunk jóval többen vannak, mint a hasonló népesség számmal rendelkező Csehországban. Sajnos ez is magyar sajátosság. Azt óvatosan írom le, hogy bizonyos népesség körében nagyon sok a szellemi fogyatékos, olyan, aki életében nem dolgozott és vszínű nem is fog.
  http://megmondo.blogter.hu/330990/800_ezer_rokkant_orszaga”
 • 8. janika 2010. január 14. 17:26
  „A felelőtlenség magas foga ami van ebben az országban. Persze vannak becsületes orvos szakértők is. De persze köztudott is lehetne, hogy a Tb. azaz a tolvaj banda olyan jogászokkal rendelkezik, akik ahány körműk van annyival kapaszkodnak azokhoz a szakértői véleményekhez amelyet a Magyar fiskális politika fizet. Természetesen a felelősség minden megnyilvánulását mellőzve tehetik, véleményezhetnek valótlant a valósággal szembe. A Bíróság pedig szeret a helyén maradni és tudja, hogy hogyan kell ítélni. Azzal egyik hatóság sem foglalkozik, hogy a peres fél ép azért kéri a rokkantasítását, mert jogosult rá, mivel képtelen dolgozni a betegsége miatt! Az, hogy a betegsége miatt fel sem veszi sehova sem dolgozni az egyik hatóságot sem érdekli a továbbiakban. Sajnos vannak ilyen esetek és a sajtó sem teregeti, ki, mert Ők is félnek a hatalom még mindig meglévő alantas fúrójától.”
 • 7. fmoni20 2010. január 14. 17:15
  „Én ezen a cikken meg sem lepődtem. Édesanyámnál 2003-ban szintén első és másodfokon is azt állapították meg, hogy nem rokkant. Fellebbeztünk, mentünk is a fővárosba az igazságügyi orvosszakértőkhöz. A bíróságon pedig azt mondták, hogy ők csak azt az "ítéletet" hozhatják, amit másodfokon is adtak. Úgy hogy az egy felesleges kör volt. Aztán beadtuk újra, és akkor meg lerokkantosították. Először 3 évre adták meg, most meg csak 2 évre, ami idén ismét lejár. Kíváncsi leszek, mi lesz utána.”
 • 6. jucuska40 2010. január 14. 16:59
  „Nézzetek körül a reggeli 7 órási vonaton ami Bécsig megy!!!! Az összes "rokkant" etig kinnt dolgozik....tele van a vonat!!!”
 • 5. matezsu2 2010. január 14. 14:13
  „Csak azokon szigorítanak, aki ténykeg rászorul, es beteg. Van néhány rokkantnyugdíjasra rálátásom. Az egyik gerincsérvvel műtött, 56 éves nő, hatvanegynéhányezres rokkantnyugdíjjal reggeltöl estig dolgozik, bulizik, táncol, stb, a másik ugyanígy műtött 50 évas férfi , a család egyéni gazdálkodó, harmincegynéhány ezret kap, alig tud menni, felegyenesedni, reggel úgy mászik le az ágyáról. Vagy depresszióval lerokkantosítva éjjel nappal magánváállalkozásába milliókat megkeres, éli világát, nyoma sincs depressziónak, társasági ember.Ja, és egy másik, parkinson kóros 62 éves férfi, gyerekkora óta kocsmáros, remeg a jobb keze amugy rendesen, és a bizottság másodfokon elutasítja a kérelmét, közben az egyik bizottsági tag megjegyzi, támassza meg a kezét, miközben méri az italt!”
 • 4. s.margit 2010. január 14. 12:33
  „Van olyan rokkant aki egy percet sem dolgozott annak jár .”
 • 3. Shaki 2010. január 14. 11:41
  „Erről eszembe jut az a TV-ben is szerepelt férfi, akinek combközépen levágták a lábát jó pár évvel ezelőtt. Neki minden évben el kell mennie abizottság elé, hogy még mindig jogosult-e a rokkantsági segélyre. És akkor ő is mondta, biztos azt nézik, kinőtt-e közben a lába!:) Biztonságiőr volt, kapott 70%-os segélyt, ami azt jelenti, hogy viassza kell mennie dolgozni, mert amit kap, az még a rezsire sem elég! Fél lábbal mint szekus! Röhej!
  A hölgynél leírhatták volna a hírben, hogy mi a rokkantsági foka!”
 • 2. prettywoman 2010. január 14. 11:35
  „Persze, most jönnek rá, hogy szigorítani kell. Csak ez is azokon csattan, akik jogosultak lennének a rokkantsági nyugdíjra. Mert régebben csak az nem volt rokkant, aki nem akart az lenni. Én magam is ismertem olyat, akit a 90-es évek elején azért lerokkantosítottak, mert magas volt a vérnyomása meg nagyon kövér volt. De ilyen alapon minden második magyar rokkant lehet. A vérnyomásra lehet gyógyszert szedni, a kövérségtől meg lehet dolgozni. Azt nem mondom, hogy le lehet fogyni, mert arra úgy is azt mondják, hogy ők mindent megpróbáltak. Az ilyen szegény emberek meg futkozzanak orvostól orvosig. Hallottam olyanról is, akinek hiányzik az egyik lába, de minden évben el kell menni neki felülvizsgálatra. Mert miben bíznak? Hogy kinő a lába?”
 • 1. mgob 2010. január 14. 11:07
  „Persze nem adtál kenőpénzt biztos!
  Magyarul dögölj meg magyar!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emlékezés a doni hősökre

A Don-kanyarban elesettekről, a hősi halált halt magyar katonákról emlékeztek meg szerdán kora este… Tovább olvasom