Kisalföld logö

2017. 06. 22. csütörtök - Paulina 19°C | 32°C Még több cikk.

Egy rendelet utóélete

A soproni önkormányzat és a megyei közigazgatási hivatal ugyanis már több mint két éve „huzakodik” egymással az úgynevezett Lövérek-rendeletről.
Nem kell jóstehetségnek lenni ahhoz, hogy már most kijelenthessük: hiába alkotott új rendeletet a Lövérek szabályozási tervéről az önkormányzat, a közigazgatási hivatal ezt sem fogadja el. Éppúgy, mint az előzőeket...

Törvényességi kifogás

A történet 2004 márciusára nyúlik vissza. Ekkor fogadta el az önkormányzat a Lövérekről szóló szabályozási és építési rendeletét. A megyei közigazgatási hivatal azonban törvényességi kifogást emelt, összesen nyolc pontban fogalmazva meg észrevételeit. Ezek közül az önkormányzat egyet – amely eljárási hibára vonatkozott – elfogadott, hetet pedig visszautasított, a rendeletet pedig hatályban tartotta. A közigazgatási hivatal azonban nem fogadta el az eljárási hiba puszta elismerését, a jogsértést csak a teljes rendelet hatályon kívül helyezésével látta orvosolhatónak. Az új rendeletet 2006. március 30-án fogadták el, április 10-én lépett életbe.

A közigazgatási hivatalnál azonban ismételten törvényességi észrevételeket tettek – hét pontban –, a jogszabálysértés megszüntetésére szeptember 20-ig adtak határidőt, a polgármesteri hivatal kérésére azonban december 31-re változtatták. Ezért került a rendelet tegnap ismételten a képviselők elé, akik azonban csak részben fogadták el a közigazgatási hivatal észrevételeit, ezért kerülhet ismét vissza a „labda" az önkormányzat asztalára.

Észrevétel: nem fogadták el

Lássuk azonban, hogy miről is van szó.
A közigazgatási hivatal álláspontja szerint sérülhet a Harkai-plató természeti értékeinek védelme, ugyanis a területet a szabályozási terv beépítésre szánt részként jelölte ki – maximum 3 százalékos beépítettséggel –, annak ellenére, hogy egy 1999-es önkormányzati rendelet helyi védettségű természeti területté nyilvánította. Ezt az észrevételt nem fogadta el a testület, mert – indoklásuk szerint – a beépítési lehetőség nem vonja automatikusan maga után a védett természeti értékek sérelmét, annál is inkább, mert minden konkrét építésiengedély-kérelmet – a vonatkozó rendeletek figyelembevételével – kell elbírálni.

A háromszázalékos beépíthetőség egy másik törvényességi észrevétel szerint ellentétes a vonatkozó kormányrendelettel (OTÉK), mert a beépítésre szánt területen belüli építési övezetekben a telkek megengedett beépítettsége legalább tíz százalék.
Az önkormányzat álláspontja szerint a hivatkozott rendelet alapján a helyi építési szabályzat szigorúbb követelményeket is állíthat.

Zaj- és rezgésvédelem

Problémaként merült fel az Egeredi-dombon kijelölt lakóterület vasúthoz közel eső részének zaj- és rezgésvédelme is. Az önkormányzat ezt a kifogást sem fogadta el, mert indoklásuk szerint beépítették a rendeletbe a zajvédelmi szakértő által javasolt „védelmi" megoldásokat.

Nem vállalhat felelősséget

A következő kifogás, hogy a rendelet az építőhatóság számára esetenként előírja a főépítész szakvéleményének figyelembevételét. Ez ellentétes egy 1997-es törvénnyel. Az önkormányzat ennek a kifogásnak helyt adott, azzal a megjegyzéssel, hogy a főépítész így nem vállalhat felelősséget az építészeti minőségért. A Lövérek-rendelet egyik bekezdése magasabb szintű jogszabály által rendezett kérdést szabályoz, a közigazgatási hivatal véleménye szerint törvénysértően. Konkrétan a Gida-patak védelméről van szó. Az észrevétellel egyetértett a testület, és a kifogásolt részt hatályon kívül helyezte. Éppúgy, mint a régészeti feltárásokra vonatkozó paragrafust is. A közigazgatási hivatal bizonyos megfogalmazásokat sem tartott helyénvalónak, olyanokat, amelyek véleménye szerint nem egyértelműek. Ezzel ugyan nem értett egyet a közgyűlés, de változtatott a szövegen.
A képviselők végül elfogadták a rendeletet az említett módosításokkal. Kérdés, hogy mit lép ezt követően a megyei közigazgatási hivatal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem lesz súlyponti kórház a soproni

Hiába fogtak össze a soproni kötődésű országgyűlési képviselők – Firtl Mátyás, Molnár Ágnes, Ivanics Ferenc, Kránitz László, Csapody Miklós és Simon Gábor –, az Országgyűlés szerdán ülésező egészségügyi bizottsága nem támogatta javaslatukat, hogy az Erzsébet-kórház kerüljön fel a súlyponti kórházak listájára. Tovább olvasom