Kisalföld logö

2018. 08. 21. kedd - Sámuel, Hajna 21°C | 32°C Még több cikk.

Egy misszionárius élete és munkássága

Szabó Imre verbita atya volt a Közi Horváth József Népfőiskola októberi rendezvényének előadója.

Az 1962-től Pápua Új-Guineában misszionáriusként 32 évet eltöltő atya, életének ezen időszakáról tartott előadást az Agyagosszergényieknek és a környékből érkezőknek.

Mi történt Pápua Új-Guineában 32 év alatt? – tette fel a kérdést Szabó páter rövid önismertetőjét követően. A missziós időszak első négy éve csak gyaloglással telt, ezek voltak ugyanis az ismerkedés évei – tudhatta meg a több mint 60 érdeklődő. Ezt követően kezdődhetett meg a missziós munka, melyben nagy segítséget jelentettek a katekéták – derült ki az előadáson. Olyan érdekességeket is megtanulhattak a jelenlévők az ottani bennszülöttek életviteléről, hogy míg a disznótenyésztés a nők dolga, addig a disznóeladás a férfiaké – ismertette Imre atya, hogy a munkalehetőségek mennyire el vannak határolva egymástól.

A disznótenyésztés a nők dolga, addig a disznóeladás a férfiaké – ismertette Imre atya.
A disznótenyésztés a nők dolga, addig a disznóeladás a férfiaké – ismertette Imre atya.


De hallhattak a házasodási szokásokról is, illetve, hogy Pápua Új-Guineában a mai napig él a vérbosszú, azaz a szemet-szemért, fogat-fogért elv. Még a keresztényekből sem lehet kiölni – fogalmazott az előadó.

A missziós munkáról elmondta, hogy misézni külön-külön kell minden törzsnél. A szentmiséken kötelező a prédikáció – emelte ki az atya, hozzátéve, hogy a bennszülöttek hallásból tanulnak, velünk ellentétben, kik olvasásból. Kihangsúlyozta: a legnagyobb büntetés, ha valaki el van tiltva a szentáldozástól! Nagyon szeretik az imádságot – mondta az 1960-ban felszentelt pap.

Az est egyik legfelemelőbb története volt, amikor Szabó páter arról mesélt, hogy az első foglalkozás, amit átadott a helyieknek a fűrészelés volt. Fatelepet hoztak létre és templom építésébe kezdtek. 10 év saját kezű munkája nyomán épült fel 1972-ben a templomuk. „ Az igazi misszionárius az, aki kidolgozza magát a missziós munkában" – vont konklúziót a történet és az előadás végén Imre atya.

Kiemelte, hogy Pápua Új-Guineában a misszionáriusok jó munkát végeztek, hisz napjainkban egy keresztény államról beszélhetünk, ahol a lakosok több mint fele katolikus! Az agyagosszergényi Művelődési Házat megtöltő hallgatóság hosszas tapsa jelezte: az előadás nem csak érdekes, de értékes is volt.

A népfőiskolai előadást megelőzően Szabó Imre verbita atya közös szentmisét mutatott be Szarka Gábor helyi plébánossal az Szent László templomban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkergették a felvonultatót

Huszonöt szürkeszarvasmarha-tenyészbika országos szemléjét és vásárát tartották a hétvégén a… Tovább olvasom