Kisalföld logö

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 11°C | 19°C Még több cikk.

Egy méter alatt a vízszint

Fertő tó - A meleg és csapadékszegény nyár következtében ismét egy méter alá csökkent a Fertő tó vízszintje. A víz élőlényei a szélnek köszönhetően eddig átvészelték a forróságot.
Az elmúlt időszakban hetente mintegy öt centiméterrel csökkent a Fertő tó vízszintje. A nyáron szinte alig hullott csapadék, valamint az erős párolgás felgyorsította az apadást. Továbbá a tavat tápláló két kis patak vízhozama is lecsökkent. Ráadásul a tél is meglehetősen száraz volt, így nem is volt esély arra, hogy elérje átlagos vízmélységét a tó.

Pellinger Attila, a Fertő–Hanság és Őrség Nemzeti Park zoológusa lapunknak elmondta, eddig tömeges halpusztulással nem találkoztak.
– A nyári erős szél segített a vízi élőlényeken, ezáltal a halak oxigénhez juthattak – tette hozzá a zoológus. – A Fertő tó vízszintje egyébként is sekély, így az már meglepőbb volt, hogy a tó alja és felszíne között több Celsius-fokos különbséget is mértek. Bár a nyár még nem ért véget, de amennyiben marad a mostani szeles időjárás, akkor idén megússzuk a halpusztulást. A hangsági rétek, füves területek egy kisebb eső után is kizöldellnek, azaz még bírják a szárazságot.

Az osztrák oldalon a szárazság miatt ismételten felmerült, hogy vagy a Dunából, vagy a Lajta folyóból vezessenek vizet a tóba. A hazai szakemberek szerint ezzel több kárt okoznának, mint hasznot, ugyanis a folyók és a tó vízminősége jelentősen eltér egymástó.

P. Horváth László

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Út lesz a tó egy részéből?

Fertőszentmiklós - A Fertőszentmiklós külterületén lévő bányató több 100 négyzetméteres részét… Tovább olvasom