Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Egy magyar várost jelölnek

Kedd estére eldőlhet, hogy melyik magyar várost javasolják Európa kulturális fővárosának 2010-ben.
Kedd estére eldőlhet, hogy a nemzetközi zsűri melyik magyar várost javasolja Európa kulturális fővárosának 2010-ben. Az eredményt azonban nem hozzák nyilvánosságra, mert végül a kormány küldi el javaslatát Brüsszelbe. Az október 8-án Sopronban járt bírálóbizottság tagjai nem nyilatkoztak az esélyekről.

Mesterházy Balázs
A 14 tagú zsűri külföldi tagjai – öten – és három magyar szakértő pénteken Győrben, másnap pedig Sopronban ismerkedett a pályázattal, illetve a helyszínekkel. Benyomásaikról, érzéseikről nem nyilatkoztak, viszont Mesterházy Balázs miniszteri biztos szolgált néhány információval.
– Mindkét városban elsősorban a pályázat készítőivel és a városvezetőkkel beszélgettünk, hogy a tanácsadó testület tagjai választ kapjanak kérdéseikre. Természetesen megismerkedtünk Győrrel és Sopronnal is, azokkal a helyszínekkel, amelyek szerepelnek a pályázatban. A Páneurópai Piknik emlékparkjában nem csak az osztrák határőrökkel szembesültünk, levetítették nekünk azt a filmet, amely megörökítette az 1989-es határáttörést.

– A hét végére befejeződnek a városlátogatások, hétfőn és kedden ülésezik a bizottság, amelynek tagjai kedden este utaznak haza – folytatta Mesterházy Balázs. – Úgy gondolom, hogy a hét végére, a jövő hét elejére kialakul a testület egységes álláspontja, amelyre alapozva a kulturális miniszter a hónap végére kialakíthatja saját javaslatát a kormánynak.

Mint megtudtuk, a korábbi elképzelésekkel szemben minden valószínűség szerint a kormány csak egy magyar város nevét továbbítja Brüsszelbe, formális jóváhagyásra.
2010-ben egy német várossal együtt lesz a kiválasztott magyar város Európa kulturális fővárosa.

A németek viszont már elküldték javaslataikat, még tavasszal. Brüsszelben Essen és Görlitz közül választanak majd, 2006 végén.
Kalmár István alpolgármester szerint jó benyomásokat szerzett a bírálóbizottság a pályázatról és a meglátogatott helyszínekről. – Úgy vélem – mondotta –, abban az esetben, ha nem Budapest lesz a kedvezményezett, akkor Sopron esélyei jók a cím elnyerésére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Száz pont fölött a csarnokavatón

Sopronban pénteken ünnepélyes külsőségek között avatták fel az újjávarázsolt sportcentrumot, ami ezentúl az Aréna Sopron nevet viseli. A nyitányon az MKB Euroleasing csapata ötvenhat pontos különbséggel verte a győri Rába Quelle Veritas Fotont. A csattanó a tizenhat esztendős, saját nevelésű Orbán Katinka volt, az ő találata zárta a mérkőzést. Tovább olvasom