Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 1°C Még több cikk.

Egy kis aszfaltozás: 13,2 km útra futja 685 millió forintból

Győr-Moson-Sopron megye - Négy útszakasz újul meg megyénkben, összesen 13,2 kilométernyi szakaszon az elkövetkező hónapokban. A munkálatok ára horribilis: közel 685 millió forint.

Összesen négy alsóbb rendű útszakasz felújítása indult meg Győr-Sopron megyében a Nyugat-dunántúli Operatív Program (NyDOP) forrásaiból.

A felújítások Sopron városa mellett elsősorban kistelepülések, Egyed, Fertőd, Hövej, Babót és Rábakecöl lakosainak mindennapjaiba hoznak majd érzékelhető változást. Az érintettek száma mintegy 63 ezer fő.

A négy útszakasz összes hossza 13,2 kilométer, a munkálatokat teljes egészében európai uniós forrásból finanszírozzák.

Mint azt a kisalfold.hu a Nyuga-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökségtől megtudta: a munkálatok megközelítőleg 685 millió forintba kerülnek.


A kátyú visszavág: autót formál, s várja a sofőrt!
A kátyú visszavág: autót formál, s várja a sofőrt!


A Magyar Aszfalt Kft.-t és a Colas Építő Zrt.-t vitelezheti ki

Az alsóbb rendű – négy és öt számjegyű – közutak NyDOP által finanszírozott 2008-2009-es felújítási programját a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kezeli projektgazdaként.

A most induló projekt esetében a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a munkálatok kivitelezésére szabályos közbeszerzési eljárás keretében a Magyar Aszfalt Kft.-t és a Colas Építő Zrt.-t választotta ki még az ősszel.

A munkálatok a tél elmúltával ténylegesen most indulhattak meg.

A felújítások fő elemei minden esetben az aszfaltburkolat megerősítése – néhány esetben a pályaszerkezet teljes cseréje –, az árkok kitisztítása, illetve a vízelvezetés biztosítása, továbbá az autóbuszöblök felújítása, a műtárgyak karbantartása, valamint a padkák rendezése.


Régiós szinten 3,6 milliárd forint útjavításra

A tavasz és a nyár folyamán a Nyugat-Dunántúli régióban, vagyis szűkebb hazánk mellett Vas és Zala megyében öt projekt keretében összesen 58,9 kilométeren újulnak meg az alsóbb rendű utak európai uniós társfinanszírozással. Az összköltségvetés 3,6 milliárd forint.  


Munkálatok a Fertő-tó körül

A 83-as és 86-os számú főutat összekötő 8419-es út Egyed településen átmenő 1,65 kilométeres szakaszának felújítása azért vált esedékessé, mert a község területén zajló közműépítés a burkolatot erősen szétszabdalta. A pályaszerkezet teljes cseréjére sor kerül, és egy buszöböl-pár is megújul.

A 8518-as út a 85-ös számú főúttól Fertőendréd településen keresztül biztosít kapcsolatot Sopronnal, felfűzve ezzel a Fertő tó partján lévő településeket, érintve Fertőd műemléki jelentőségű Eszterházy-kastélyát is.

Az út felújítandó szakasza Fertődön található. A buszöblök mellett a várakozósáv felújítását is elvégezik, valamint az érintett csomópontokban kisebb korrekciókkal teszik kedvezőbbé a forgalom áramlását.

A munkálatok a Fertő-tó körüli, méltán népszerű osztrák–magyar kerékpárutat is érintik a csomóponti átvezetések biztonságosabbá tételével.

Mint például szalagkorlát kialakítása, korlátfestés, betonvédelem

A 8611-es út Celldömölk és Kapuvár között biztosítja a kapcsolatot, a 85-ös számú főúttól kiindulva, a 86-os számú főút keresztezésével.

A felújítás az út két szakaszát is érinti: egyrészt a höveji és babóti elágazások közötti szakaszt, másrészt a 86-os számú főút és a megyehatár közötti szakaszt, ez utóbbin belül Rábakecöl település átkelési szakaszát.

Ezeken az útszakaszokon a burkolatok állapota nagymértékben tönkrement, kátyús. Egyes szakaszokon teljes pályaszerkezet-cserét kell végezni. Rábakecöl településen a jelenlegi burkolatot felújítják.

Itt egy pár autóbuszöböl is található, s az egyik öböl burkolata teljes átépítést igényel. A szakaszon több jelentős műtárgy van (pl. Rába-híd), és a kisebb műtárgyak felújítására – szalagkorlát kialakítása, korlátfestés, betonvédelem – is sor kerül.

"A kivitelező keze nyomán a falukép is megszépül"

Tuba Erik, a kistelepülés polgármestere elmondta: jóllehet az útfenntartó szakemberei évről évre befoltozzák a kátyúkat, az útszakasz már nagyon megérett a felújításra, az Európai Unió által biztosított forrás egy régóta húzódó ügy végére tesz pontot.

A helyi vezető kifejezte reményét, miszerint a közlekedés könnyebbé válása mellett "a kivitelező keze nyomán a falukép is megszépül, utóvégre Rábakecöl főutcájáról van szó".

Sopronban folytatják a Csengery út felújítását

A 86107-es út felújításra tervezett szakasza Sopron városában a Csengery út egy része. (A Csengery út felújításának egy üteme már korábban elkészült.)

Az útszakasz burkolata leromlott. A felújítás során egy pár autóbuszöblöt, 17 parkolóhelyet, valamint az egyik csomópontban gyalogos középszigetet alakítanak ki.

A felújítás eredményeként a szakaszon lényegesen kedvezőbbé válnak a közlekedés feltételei, a forgalomcsillapítás és a keresztmetszeti szabályozás következtében csökken a járművek sebessége, és a parkolás is szabályozottabbá válik.


"Az ilyen és ehhez hasonló kis lépések egyre közelebb visznek célunkhoz"

"Ennek a projektnek a keretében 685 millió forintot fordíthatunk uniós forrásból arra, hogy 13,2 kilométernyi alsóbb rendű úton európai színvonalon közlekedhessenek a Győr–Moson–Sopron megyeiek" – mondta el László Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

"Ausztria közelsége az itt élőket időről időre emlékezteti történelmi elmaradásunkra. Bízom benne, hogy az ilyen és ehhez hasonló kis lépések egyre közelebb visznek célunkhoz" – fejezte ki reményét a vezérigazgató.

Olvasóink írták

 • 13. mega 2009. április 12. 07:14
  „Teljesen hülyének néznek mindenkit .
  Ez már vérforraló - intézményesített lenyúlás .”
 • 12. Tonxy 2009. április 11. 19:50
  „Én 1milliárdért:) abból 675milliót adunk miracle-nek a többit meg elosztogatom az elbíráló bizottságban és még nekem is jut:)”
 • 11. miracle 2009. április 10. 20:52
  „675M !”
 • 10. Ms.Wolf 2009. április 10. 19:39
  „Én megcsinálom 680 millióért!”
 • 9. schumacher 2009. április 10. 14:21
  „Egy kis aszfalt az útra , sok pénz az zsebbe nálunk minden ilyen drága.”
 • 8. miracle 2009. április 10. 11:50
  „"vitelezheti ki"

  Jajjjj.
  Én szeretnék ez ellen lebbezni. Fel.”
 • 7. Goldmund 2009. április 10. 10:41
  „Na, ezért van a választások idején éles küzdelem. Hogy a következő 4 évben ki nyúlja le ezeket a pénzeket.”
 • 6. metermester 2009. április 10. 08:42
  „115.000.Ft/m2 áron 6 méter széles asztfalt pályaszerkezetet lehet építeni, it meg csak a feléért felújítanak.”
 • 5. JóSzínházat 2009. április 10. 08:29
  „Tiszta szerencse, hogy a László et. vezette cég nevében a "NON-PRofit " szó szerepel!
  Mennyibe került volna., ha profitra is törekednének!

  "Korrupció! Fekete gazdaság! " : címszavak jutottak az eszembe...”
 • 4. metermester 2009. április 10. 08:28
  „kackac ! Számold ki 1 m2-re ! Szerintem CC: 50.000. Ft....ennyi.... köszi...”
 • 3. kackac 2009. április 10. 07:55
  „Azért kilométerenként 52 milláért befoltozni a kátyúkat, az nem semmi.
  Ha átlag 100 db van egy kilométeren, akkor darabját 520 ezerért javítják.
  Mínusz 10 %, amit a megrendelő zsebbe visszakap.”
 • 2. 49. 2009. április 10. 07:47
  „,,A munkálatok ára horribilis", meg az üzemanyagot terhelő adóból befolyt összeg is, amit a gépjárművezetőkkel fizettetnek meg, erre még rájön a gépkocsik után fizetett adó.”
 • 1. Leon60 2009. április 10. 07:39
  „Mennyi is a súlyadóból és a tehergépjárművektől beszedett útdíj összege?
  Számolja ki valaki, mennyi km-t lehetne abból karbantartani?
  Ja, és nem akkor amikor már életveszélyes az út, hanem ha szükséges.
  Valamelyik győri luxusszálloda kap vissza nem térítendő 250 milliós támogatást az építéséhez.
  4 milliárd!!! digitális táblákra (ami csak kevés iskolába jut, és azokat javítani fejleszteni etc.)
  és folytatható a sor...
  válság???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még csütörtökön is van petárda Röjtökmuzsajon

Folyamatosan szállítják el azt az óriási mennyiségű petárdát, amelyet még március végén fedeztek fel… Tovább olvasom