Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Egy hónapig szakorvos nélkül

Egyetlen orvos, heti egyetlen alkalommal látja el a gyermekosztály pulmonológiai, tüdőgyó gyászati rendelését a soproni Erzsébet-kórházban. Ezért a várakozási idő egy–két hónap, de maga a bejelentkezés is nehézkes.
– Sok időmbe és telefonköltségbe került, hogy kisfiamat bejelentsem az allergiavizsgálatra, mindeddig eredménytelenül – mondja elkeseredetten Kiss Istvánné. – Szinte lehetetlen időponthoz jutni, a kórház telefonközpontosánál tovább nem jutottam – panaszolja az anyuka. Egyetlen orvos látja el szerdánként a rendelést, így csak ekkor lehet bejelentkezni. Érthető, hogy a doktor úr nem tud egyszerre vizsgálni és telefonokat fogadni, de ezért fizetjük a társadalombiztosítást?

A fenti probléma még nyáron kezdődött, tudtuk meg dr. Tóth Pétertől, a soproni Erzsébet-kórház gyermekgyógyász főorvosától. Ekkor távozott a kórházból dr. Dollmayer Ilze, aki szintén egyedül „vitte" a pulmonológiai rendelést. – Heti háromszor, összesen tíz órában fogadta a kis betegeket. Júliusban azonban úgy döntött, a továbbiakban házi gyermekorvosként dolgozik Balfon. Megfelelő szakembert pedig csak Szombathelyről tudtunk hívni – összegezte a nyári eseményeket dr. Tóth Péter. Azóta „vendégorvosként" dr. Major Miklós látja el a tüdőgyógyászati rendelést, szerdánként 9–16 óráig. Ő viszont csak nemrégiben tért vissza egy hónapos szabadságáról.

– Megértjük a szülők aggodalmát, de még egy kis türelmet kérnénk tőlük, a bonyodalmak miatt felhalmozódtak a betegek, így a várakozási idő egy–két hónapra növekedett – mondta a főorvos, hangsúlyozva, hogy maguk az allergiavizsgálatok is elég idő- és asszisztenciaigényesek. Tavaly körülbelül 1600-an fordultak meg a pulmonológiai rendelésen, ám az esetszám az allergiás, asztmás megbetegedések gyakorisága miatt évről évre növekszik.

– Megoldást jelenthetne, ha a házi gyermekorvosok nem csupán a beutalót írnák meg, hanem rögtön időpontot is kérnének a gyerekek számára – véli dr. Tóth Péter. – A szülők ugyanis azzal, hogy rendelési idő alatt hívogatják az orvost, hátráltatják is munkájában.
A főorvos hozzátette: dr. Major Miklós asszisztense hétközben mindennap elérhető telefonon, így nemcsak szerdán lehet időpontot kérni. Aki viszont már egyszer bejelentkezett, az a rendelésen megjelenve, a következő alkalomra már konkrét időpontot kap.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kinek szabad parkolni?

Háborognak a Káposztás utca lakói. Házuk előtt parkolnak, de rendre megbünteti őket a… Tovább olvasom