Kisalföld logö

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 18°C | 27°C Még több cikk.

Egy hónap tejátvétel nélkül

Mint arról 2003. június 24-i számunkban „Szerződést bontott a MiZo” címmel hírt adtunk, Egyházasfalun – a tej nem megfelelő minőségére hivatkozva – a felvásárló cég megszüntette a tej átvételét. Egy hónap telt el, mióta a tejcsarnok végleg bezárta kapuját.
Egyházasfalun az évek során Rózsa Ferencék tehenészete fejlődött a legnagyobbá.
– Harminc éve kezdtük, az utóbbi időben volt, hogy tizenöt tehenet gondoztunk – meséli Rózsa Ferencné a konyhában, miközben a túrót csomagolja.
– Még tavaly is vásároltunk tehenet, száznyolcvanezer forintért. Mondhatom, meg is bántuk, mert most meg súlyra, vágómarhaként alig hetvenezerért viszik el tőlünk darabját.

– Megbántuk, mert most meg súlyra, vágómarhaként alig hetvenezerért viszik el tőlünk darabját – mondja Rózsa Ferencné. – Szinte már ennek is örülnünk kell, mert az elején úgy tűnt, nem tudunk túladni rajtuk. Ma már csak nyolc tehenünk van, de ez is sok: a jövő héten két marhánkért jönnek, de még egyet is eladunk, mert nem tudjuk, mit csináljunk a tejjel. Korábban naponta 120–130 liter tejet adtunk le, szép pénzt hozott, havonta 300–350 ezret. Igaz, sokat is kellett dolgozni érte, de megérte.


– Mentjük, ami menthető: túrót készítek belőle, de hát nem lehet vég nélkül túrós csuszát enni...

 „ Az átvétel megszűnése előtt lezuhant a tej itteni ára, a szokásos összegek helyett alig kaptunk néhány tízezer forintot. Egy hónapja pedig ingyen adjuk a tejet a barátoknak, másoknak nyolcvan forintért mérjük. Így is sokat ki kell öntenünk."
– Sírva fakadtam, amikor megszüntették az átvételt – mondja Baranyai Istvánné. – A férjem és az én nyugdíjam összesen nem tesz ki hatvankétezer forintot, jól jött minden pluszpénz. Igaz, a családban csak két tehén van, de a havi hatszáz liter tejből ötven–hatvan litert tudunk csak értékesíteni. Nálunk már tejet kap a disznó meg a kutya is.
Eső Jánosék négy tehenet gondoztak, ma már csak kettőt. Naponta 22–23 liter tejet fejnek. – Nincs szívem annyiért eladni az állatokat, amennyiért elvinnék – legyint János bácsi. – Inkább vettünk még újszülött borjakat, azokat neveljük.

A napi hozamból hét–nyolc litert értékesítünk, továbbá visznek az unokák is, magam szintén elfogyasztok naponta két litert. A többit a borjak isszák meg. Így is marad még bőven. Néha arra gondolok, kiteszem a kannát a kapuhoz, vigye a tejet, aki csak akarja...

Kapcsolódó cikkek >>

Szerződést bontott a MiZo (2003-06-23) >>
A Dunában köthetki a felesleges tej (2003-06-13) >>
A gazdáknak drága a tejút (2003-02-17) >>
A tejbombát csak a kormány hatástalaníthatja (2003-06-05) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pert indíthat, amiért megalázták

A kiszolgáltatott, elesett embernek minden sértés, megalázás duplán fájdalmas. Egy soproni… Tovább olvasom