Kisalföld logö

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő -1°C | 7°C Még több cikk.

Egy évszázad, plusz négy év

Különleges adomány az élettől, ha valakinek megadatik egy évszázadnyi emberélet. Négy éve, november hatodikán két idős asszonyt köszöntött a rokonság a kerek évfordulón, akik 104 évesen – megyénk legidősebb lakóiként – méltósággal viselik a korukat.
Meglepetés: A család mellett rokonok, ismerősök és az intézmény munkatársai szereztek örömteli perceket az ünnepeltnek.
A soproni Relly néni születésnapi tortáját már a múlt héten megkezdték. A körülmények írták úgy, hogy az ünnepből erre a hétre is jusson: a 104. születésnapját jegyző Hírni Andrásnénak tegnap gratulált a rokonság és az ismerősök a táplánypusztai Dr. Piróth Endre Mentálhigiénés Otthonban.
A múlt évszázadot végigélő Katica néni számára nemcsak történelem, hanem nagyon is valóságos volt az I., majd a II. világháború minden borzalmával és nélkülözésével.

Hírni Andrásné generációk szerencsés túlélőjeként azonban mindig a felszínen maradt és derűjét megőrizve tette a dolgát. Öt fiút nevelt fel, azután egyengette a tizenkét unoka útját. Tizennégy déd- és eddig egy ükunokája született, úgyhogy ha minden összejönnek, népes a család.

Egy kicsit nagyothall, ezért nehéz szóra bírni az idős asszonyt, aki boldogan fogadta a jókívánságokat és mindenkit egyenként is üdvözölt. Megtudtuk, hogy valaha régiségekkel kereskedett a család. Huszonhatban esküdtek örök hűséget az urával, és több mint négy évtizedig éltek békében és szeretetben. Öt fiuk született, ám két fiút s egy unokát már csak az emlékeiben őriz. Ha más nem, a mértékletesség és az egyszerűség a hosszú élet titka. Katica néni soha semmilyen gyógyszert nem szedett, annál inkább kedvelte a rumos-mézes teát, reggelente a csosza pálinkát. Az otthonban jól főznek, ám az ünnepeket mindig családi körben tölti. Kedvence a húsleves és a lecsó.

A családi ünnep egyben az otthon ünnepévé is vált azzal, hogy a gondozók és a társak is köszöntötték az idős asszonyt. A száznégy évből a tizenötödiket gyúrja Hírni néni az intézményben, ahol a nap nagy részében pihen. Palkovics Erzsébet igazgató munkatársai, Firtl Mátyás, a megyei közgyűlés alelnöke pedig a fenntartó intézmény nevében gratulált, és jókívánságait tolmácsolta Szalma István, Töltéstava polgármestere is. A fiatalokból álló kórus ezúttal csak Katica néni tiszteletére énekelt, Tibold Árpádné verssel, Szvoboda Jánosné pedig meleg szavakkal köszöntötte az ünnepeltet.

A táplánypusztai mentálhigiénés otthon lakói közül tizennyolcan 80 év felettiek, 90 felett pedig csupán Katica nénit gondozzák. Az elmúlt három évtizedben Szabó József 99 éves volt, amikor elhunyt, Szabó Margit betöltötte a 100. évét, de már nem érte meg a 101.-et, Szíjjártó Vilmosné 105 évet élt meg; a most ünnepelt Hírni Andrásné pedig a legidősebbnek számít 104. életévével. Megyénk hat bentlakásos otthona közül a nagylózsiban egy 102 éves, a jobaháziban pedig egy 104 éves idős férfi él: Szalai Gáspárt szintén a héten köszöntik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megidézik Cserhátit

A soproni Petőfi Színház művésznője, Keresztes Ildikó is részt vesz a Cserháti Zsuzsa emlékére… Tovább olvasom