Kisalföld logö

2018. 09. 24. hétfő - Gellért, Mercédesz 10°C | 18°C Még több cikk.

Egy éven belül NB II-es focicsapatot szeretne Sopron

A közgyűlés 20 igen egy nem szavazattal elfogadta a helyi buszközlekedés tarifáinak emelését. A teljes árú menetjegy elővételben 210 forint lesz. Elfogadták a Sopron Holding beszámolóját is a csütörtöki közgyűlésen.


16.25 - Egy éven belül leglább egy NB II-es csapatot szeretnének
Abdai Géza alpolgármester a sportkoncepció ismertetése közben kijelentette: a cél az, hogy belátható időn belül Sopronnak legalább egy NB II-es férfi futballcsapata legyen.
A képviselők megszavazták Sopron egyik németországi testvérvárosába, Kemptenbe látogató delegáció összetételét, majd Abdai Géza a közgyűlés nevében gratulált Járóka Líviának és Szájer Józsefnek, a két soproni születésű politikusnak, hogy ismét bekerültek az Európai Parlamentbe.
Ezt követően a városatyáknak, városanyáknak is kezdődhet a vakáció, a közgyűlés nyár végén lát ismét közéleti munkájához.

16.15 - Költésgvetésről és hitelekről

A költségvetés módosítása kapcsán higgadt, tényszerű felszólásokat hallhatott a közgyűlés. Hruby József (MSZP) képviselő aggódva tette fel a kérdést: nem kellene-e az eddiginél is takarékosabb intézkedéseket foganatosítani, hiszen a hitelállomány több mint tizenkétmilliárd forint. A tavaly szeptemberben elfogadott költségvetési koncepció már idejét múlt, az ijesztő számok láttán új elképzeléseket kellene kidolgozni.
Havas András (Fidesz) rámutatott: az árfolyamváltozás tolta el ilyen mértékben a korábban felvett hitelek nagyságát. Mint mondta, optimista, a forint árfolyamában javulást, a hitelállomány mértékben csökkenést vár.
Simon István alpolgármester mindehhez hozzátette: a hétmilliárd forintos kötvénykibocsátásból hitelállományt éppúgy kifizettek, mint biztosítják a 2008-as és a 2009-es beruházások rendezését. Hárommilliárd forint óvadéki számlán van, jelenleg pedig 800 millió forint a szabad kapacitás az önkormányzat folyószámláján. Tehát semmiképpen nem felel meg a valóságnak az a híresztelés, hogy elfogyott a városháza pénze.


15.40 - A meteorológiai állomásról

A képviselők hozzájárultak ahhoz, hogy az önkormányzat vagyonkezelési jogot szerezzen a kurucdombi egykori malom épületében működő Országos Meteorológiai Szolgálat soproni meteorológiai állomására. 
A Barlangszínház környékén lévő 75 négyzetméteres vendéglátóhely kisajátításáról is tárgyalt a közgyűlés. A ajánlat és a kért összeg között egyelőre több tízmillió forint a különbség. Szakértői vélemény kikérése szükséges.


15 óra - A parkolásról

Az ebédszünetet követően a parkolás gondjainak megoldását tárgyalták a képviselők. Módosították a korábbi rendeletet, s szavaztak a kerékbilincs alkalmazásáról is.

Az önkormányzat – az előterjesztés szerint a „lakossági igényeknek" is megfelelően – bővíti azon területek számát, ahol fizetős parkolás lehetséges. Az új parkolóórákat azonban csak külföldről lehet beszerezni, s ezek telepítése függ a szállításoktól. A jelen állapot szerint a berendezések felszerelése, üzembe helyezése nem valósítható meg az eredetileg tervezett július 1-i határidővel, így az új határidőt szeptember 1-ére halasztották.

13 óra - Beszámoló kipipálva

A Sopron Holding 2008-as beszámolóját elfogadták a képviselők, két tartózkodással. Mint Simon István alpolgármester hangsúlyozta:  a majdnem 69 millió forintos veszteség jelentős részét nem a Holding tevékenységéből fakad, hanem a Lővér körúti apartmanház lakásai értékesítésének nehézségeiből, áron aluli eladásából.

A társaságnál a legnagyobb likviditási feszültséget az apartmanházhoz kapcsolódó 800 millió forintos devizahitel kezelése, ennek hiteltörlesztési és kamatterhei jelentették. A fizetendő kamatok és ilyen jellegű ráfordítások meghaladták a 78 millió forintot, ami nagyban hozzájárult a a Holding közel 69 millióforintos vesztesége kialakulásához.

Közgyűlés Sopronban - Fotó: Magasi Dávid

11.30 óra - Drágul a tömegközlekedés

A közgyűlés 20 igen egy nem szavazattal elfogadta a helyi buszközlekedés tarifáinak emelését. Simon István alpolgármester felháborítónak találta, hogy a szocialista kormányzat megadóztatja az amúgy is veszteséges Volán társaságokat, hiszen az eddigi 20 százalék helyett 25 százalékra emelkedik itt az áfa.

Azt is lehetetlen állapotnak nevezte, hogy a helyi tömegközlekedés megsegítésére szánt százmillió forintot is 25 százalékkal megadóztatja a kormány. Pócza Mihály, a Kisalföld Volán vezérigazgatója elmondta: a központi kormányzat 34 milliárdot szán országosan a tömegközlekedés támogatására. Ebből Budapest 32 milliárdot kap, az összes többi érintett helység 2 milliárdot. Sopronnak 22 millió forint jut. Ugyanakkor Sopronban a buszközlekedés évek óta több tíz-, sőt, immár százmilliós veszteséget okoz a Kisalföld Volánnak. A csökkenő bevételből pedig tarifát csökkenteni nem lehet – tette hozzá.

A buszközlekedés drágulni fog július elsejétől Sopronban: a teljes árú menetjegy elővételben 210, buszon véve 240 forint lesz. Az összvonalas bérlet negyedévre 14.210, egy hónapra 4835, fél hónapra 3010, a heti 1580, a napi bérlet 535 forintba kerül.

10.15 óra - Köszönő szavak

A közgyűlés érdemi munkája előtt - nyugdíjba vonulásuk alkalmából - intézményvezetőket köszöntött Fodor Tamás polgármester.

A városvezetés nevében hálás szavakkal köszönte meg eddigi ténykedésüket, majd virágcsokrot nyújtott át Czirják Gyulánénak, Mechle Károlynénak, dr. Magas Lászlónénak, Barkovics Ilonának és Belényessy Albertnek.

10 óra - Elkezdte munkáját a soproni közgyűlés

A képviselők a napirendek elfogadásával fogtak áldásos munkájukhoz. Merthogy a városatyáknak valójában mi lehetne szentebb céljuk, mint a városban élők, a választópolgárok és családjaik érdeke.

A júniusi közgyülésen az önkormányzati képviselők a napirendek elfogadásával fogtak áldásos munkájukhoz, hogy Sopron élete jobb és szebb legyen. Merthogy a városatyáknak valójában mi lehetne szentebb céljuk, mint a városban élők, a választópolgárok és családjaik érdeke.

Ám a gyakorlatban mindezt egyetlen tényező korlátozhatja, korlátozza: a pénz. Helyesebben mondva, a pénz hiánya. Márpedig a 26 napirend - plusz négy sürgősségi indítvány - között találunk zsebbe vágó kérdéseket is.

Különben a képviselőket két kiadvány is várta a padsoroknál: Sopron megyei jogú város polgármesteri hivatalának 2008-as évkönyve és a XVII. országos soproni érembiennálé míves katalógusa.

Közgyűlési előzetes

A csütörtöki közgyűlésen téma lesz a parkolójegyek és -bérletek árainak ötszázalékos emelése. A parkolózónák kiterjesztése viszont szeptemberre tolódik.


A soproni önkormányzat csütörtökön tartja közgyűlését. A képviselők előzetesen 26 napirendi pontot tárgyalnak.

Döntést hoznak a helyi autóbuszdíj emeléséről, valamint várhatóan módosítják az iparűzési adóról, a kerékbilincsről és a járművek elszállításáról szóló rendeletet. A város átvenné a Kuruc körúton lévő meteorológiai állomás kezelői jogát – erről is szavaznak majd. Miként arról is, hogy a Sopronba bevezető utakon Egyetemi város elnevezésű táblákat helyezzenek ki. A képviselők döntenek a sportegyesületek támogatásáról is.

Jelenleg Sopronban éves, illetve negyedéves parkolóbérletet lehet váltani, miközben egyre nagyobb a lakossági igény a havibérlet iránt. Sokan vannak, akik csupán időszakosan szeretnének parkolni a városban, az ide érkező turisták sem akarnak hosszabb időre bérletet váltani. A csütörtöki közgyűlésen ennek az igénynek tesznek eleget, amikor téma lesz a parkolás.

A tervek szerint bevezetik ugyanis a havi-, illetve a tíznapos bérletet

Emellett a július elsejei ötszázalékos áfaemelés miatt a díjak is változnak. Lényeges, hogy a már megváltott bérletek árai változatlanok maradnak. A következő hónaptól a kiemelt zónában egy óra parkolásért 280 forintot, az I. zónában 220, a II. zónában 155, míg a III–IV. zónában 75 forintot kell fizetni. A kombinált éves bérlet új ára 90 ezer, a havi 9010, a tíznaposé pedig 3020 forint lesz.

A közgyűlés még tavaly fogadta el, hogy bővítik a fizetőparkoló- zónát. A július elsejei bevezetés viszont szeptemberre tolódik. Ennek oka, hogy a parkolóórák nem készültek el időben. Így egyelőre nem kell még fizetni például a vasúti pályaudvar parkolójában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Élhetőbb belvárost szeretnének

Sopron - – Sopron belvárosában óriási a gépkocsiforgalom, rengeteg a parkoló autó, ami… Tovább olvasom