Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Egy európai karrier az Esterházy-udvarban

Kismarton (Eisenstadt) - Joseph Haydnra, a kétszáz éve elhunyt zeneszerzőre és hatására fókuszál a kismartoni Esterházy-kastélyban megnyitott német és magyar nyelvű emlékkiállítás.
A jubileumi Haydn-év keretében „Haydn-explozív – Egy európai karrier az Esterházy-udvarban" címmel multimédiás tárlat fogadja a kismartoni Esterházy-kastély látogatóit. Bő egy éve vetődött fel a gondolat, hogy nemzetközi összefogással mutassák be a zseniális zeneszerző, a hercegség udvari zenésze európai karrierjének történetét. Ennek érdekében a helyszínt, a Sala Terrena termeit felújították és klimatizálták. „Londonból, Bécsből, Budapestről is kölcsönkaptunk Haydn-relikviákat, amiket bemutathatunk" – említette dr. Ottrubay István, az Esterházy Magánalapítvány vezérigazgatója. A látogató fejet hajthat Haydn előtt a komponista saját kézírású kottáinak, feljegyzéseinek, de az 1806-ban róla készült olajfestmény láttán is. Külön traktus foglalkozik Haydn operáival, a hajdani operajátszás ismertetésével, vetítéssel egybekötve. Dr. Herbert Lachmayer kultúrtörténész a tárlatvezetés során kiemelte: audiovizuális eszközök segítségével mutatják be Haydn mint európai sztár pályafutásának állomásait s az Esterházy-hercegségben – Kismartonban és a mai Fertődön – eltöltött időszakát.

Isidor Neugass 1806-ban festett Haydn-képe mellett dr. Herbert Lachmayer (balról) és dr. Ottrubay István a kiállítás megnyitóján. Fotó: Gosztonyi
Isidor Neugass 1806-ban festett Haydn-képe mellett dr. Herbert Lachmayer (balról) és dr. Ottrubay István a kiállítás megnyitóján. Fotó: Gosztonyi

A jól tagolt kiállításon helyet kaptak a kortárs művészek Haydn ihlette kompozíciói is. A november 11-ig megtekinthető tárlat rendezői a kisebbekre is gondoltak: a kisgyermekek látómezejébe elhelyezett monitorokon ugyan Haydnról szólnak a vetítések, de játékos figurák, bábuk közreműködésével.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

149 éve halt meg gróf Széchenyi István

Nagycenk - A mauzóleumban április 8-án, kedden délután a 149 éve történtek felelevenítésével… Tovább olvasom