Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

Egy esztendő alatt 86 kilótól szabadult meg

Bihari Erzsébet csinos, fiatal nő, mosolygó szemű, átlagos méretekkel: viszonylag alacsony és ötvenhat kiló.

Eszembe se jutott, hogy a huszonhat éves Böbe valaha másmilyen is lehetett, mint most. Én már így, vékonyan ismertem meg, és meglepett, amikor elmesélte, honnan indult.

Nem is olyan rég 136 kg volt a súlya. Úgy érzi, börtönből lépett ki. Képeiből közösségi oldalakon ezrek merítenek erőt. Szerinte nincs titok, minden csak elhatározás és kitartás kérdése. A fogyás sok mindenre megtanította.

Bihari Erzsébet ilyen volt és ilyen lett.
Bihari Erzsébet ilyen volt és ilyen lett.


– Négyéves koromig átlagos kisgyerek voltam, de akkor – egy mandulaműtét után – rohamosan elkezdtem hízni. Első osztályosként elértem a hatvan kilót, miközben nem ettem annyit, hogy az indokolta volna. Édesanyámmal orvostól orvosig jártunk, de szervi bajra nem derült fény.

Egy természetgyógyász teája segített valamennyit leadni, de az is rövid időn belül visszajött. A gyors hízás serdülőkorban lelassult, de akkor már 110 kiló voltam – meséli Bihari Erzsébet. – Az iskolai közösségben a kövérségem miatt nem voltak különösebb problémáim, elfogadtak, a barátaim megvédtek a csúfolódóktól.

Miközben ezt mondja, még egyértelműbbé válik, hogy személyisége alapvonása a közvetlenség, a nyitottság. Párját is még a „régi" testében ismerte meg, általa került három éve Martfűről új otthonába, Nagycenkre.
– A szegedi egyetem pedagógia szakán tanultam, nagyon szeretek gyerekekkel foglalkozni, de nevelési asszisztensként nem találtam munkát. 2011-ben elvégeztem Sopronban egy féléves képzést, és szakács lettem. Ekkor jött az újabb probléma: ezt a munkát ekkora súllyal nem lehet huzamos ideig végezni. Édesanyám ösztönzött, vágjak bele még egyszer, hátha ezúttal sikerül kideríteni, mi okozza a problémámat.

Belgyógyászhoz, endokrinológushoz is elmentem, kiderült, hogy genetikai háttere lehet a hízásnak. Egyértelművé vált számomra, hogy csak a diéta segíthet. 2011 novemberében, 136 kilóval, egyedül kezdtem el a kúrát. Nem éltem meg szenvedésként, tudtam, azért csinálom, hogy nekem jó legyen.
Eleinte csak kevesebbet ettem, és csak este 6-ig, aztán később, ahogy tájékozódtam, tudatosabban étkeztem. Tornáztam, az úgynevezett „duci tréninget" választottam. Közben sokat tanultam magamról és magamtól, rájöttem, mire hogyan reagál a testem.

– Hogy sikerült kitartani? – kérdezem, mire Böbe azt feleli, nem volt nehéz. – Az motivált, ha az előző napokban rávettem magam és végigcsináltam, akkor ma miért ne tudnám? Van rá időm, van hozzá erőm, és akarom. Akkor hajrá!

Másfél hónap alatt tíz kilót fogytam, ez újra megerősített abban, hogy nincs megállás. A saját ütememben elértem a kitűzött célt: 2012 decemberére megvolt a hatvan kiló. Összességében 86 kilót adtam le, ma már izomtömegben mérhetők a felszedett kilók.

Új élet jött el. – Egy közösségi oldalon sokan megismerték a történetemet, sokan kérnek segítséget tőlem. Pár hete felkeresett egy kereskedelmi csatorna, hogy februárban induló műsorukban szerepeljek – meséli. Fél, hogy talán csalódást okoz, amikor azt mondja, nincs konkrét recept. – Nincs titok, nincs egy bizonyos módszer, étrend, csodaszer vagy torna, ami segít.

Vallom, minden fejben dől el, minden az akaratunk erején múlik. Senkitől és semmitől nem függ, saját magunk vagyunk a felelősek önmagunkért. Heti rendszeres mozgással, tudatos étkezéssel, folyadékbevitellel elérhető a kitűzött cél. Örömmel segítek azoknak, aki kérik. Megtisztelő, és visszafele is hat, hogy sokan engem tekintenek példaképüknek.

Egy ismerősöm például Spanyolországban edző, ő is rólam mesél azoknak, akikkel foglalkozik. Úgy érzem, teljesen rendben vagyok. A fogyás sok mindenre megtanított, még erősebbé tett, és tudom, most, hogy kiszabadultam a saját börtönömből, valami új kezdetéhez érkeztem. Nyitott vagyok, és örömmel várom, jöjjön, ami jönni akar!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

NYME: a képzés fejlődés

A képzett munkaerő biztosítja a szolgáltatás minőségének folyamatos fejlesztését. Tovább olvasom