Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Egy életre szóló élmény

„ Fogjuk meg egymás kezét! ” – ez a mottója annak a nemes kezdeményezésnek, melynek keretén belül több mint ötven csángó magyar gyermek érkezett egy héttel ezelőtt Sopronba.

A gyerekek többsége olyan moldvai területeken él, ahol nincs lehetőségük magyar nyelvű iskolába járni, nincs magyar nyelvű istentisztelet. Erőt, hitet és egy életre szóló élményt kaptak soproni látogatásukon, fogalmaztak egyöntetűen találkozásunkkor.

Többségük még nem járt Magyarországon

A tíz – tizennyolc éves gyerekek gyöngyből láncot fűztek, bőrből díszeket készítettek és különleges képeket festettek csütörtökön délután a Kozmutza Flóra Általános és Speciális Szakiskolában. Szorgalmasan dolgoztak, többségük azt tervezgette, hogy otthon kinek ajándékozzák majd az általuk készített tárgyakat.
– Persze inkább a minket ért sok-sok kellemes élményt osztanám meg szívesen az otthoniakkal – mondta szép magyarsággal a tizennyolc éves Pistia Marianna, aki négy esztendővel ezelőtt tanult meg magyarul. – Magyar kislány vagyok, és ez nagy büszkeséggel tölt el, de be kell vallanom, hogy nem volt ez mindig így. A moldvai Parjolban, egy román faluban élek szüleimmel, ahol bizony megvetéssel néznek arra, aki magyarul megszólal. Amikor tizennégy éves koromban a szüleim azt tanácsolták, hogy tanuljak tovább magyar nyelvű iskolában, élénken tiltakoztam, mivel elképzelésem sem volt arról, hogy ott milyen lehet az élet. Utólag nagyon hálás vagyok nekik, hogy végül valóban magyar nyelvű líceumba írattak. Nagyon jól érzem ott magam. És amire különösen büszke vagyok, az a Magyarigazolványom, amit Budapesten vehettem át. A nővérem a fővárosban él, így ott már eltöltöttem néhány napot, de Sopronban még sohasem jártam. Csodálatos város, csodálatos, segítőkész emberekkel. Többségünk még nem járt Magyarországon, és mindenki el van ragadtatva a város szépségétől, és a vendéglátók bőkezűségétől, és a sok-sok érdekes programtól. A hegyi túra, a filmvetítés, a városnézés mind-mind maradandó élmény. Számomra a majális forgataga volt a leglátványosabb, ahol fel is léphettünk. Már nagyon várom a pannonhalmi kirándulást, a Fertő tavi hajókázást, de talán a Parlamentre vagyok a legkíváncsibb, ahol a Szent Koronát is megnézhetjük.

Az ördög nyelve

A 13 éves Vitos Etelka Gyimesközéplokról testvérével együtt érkezett. A csendes, szép kislány már most tervezgeti, hogy édesanyjuknak mi mindent mesélnek el.
– Anyák napján pont nem leszünk otthon, de majd aznap sokat gondolunk anyura – említette Etelka, miközben éppen egy rongybabát készített a kézműves foglalkozáson. – Mi szerencsére magyar nyelvű iskolába járhatunk, de itt a csoportban sokaknak nincs rá lehetőségük. Ha néha egy-egy gyerek románul szólal meg, akkor rászólunk. Persze, aki román közegben él, annak nehezebb az anyanyelvének a megőrzése. Sokat jelent nekünk ez a tábor, hiszen nemcsak kedves magyar emberekkel ismerkedhetünk meg, nemcsak azt láthatjuk, milyen szép Magyarország, hanem egymással is barátságot köthetünk.
Eigel Tibor csíkszeredai tanfelügyelő, a gyerekek egyik kísérője szerint nagyon sokat jelent a vallási, nyelvi idegenségben élő moldvai csángó magyar gyermekeknek az a tíz nap, amelyet a B. W. Pannonia M. Hotel Ciklámen Üdülőparkjában tölthetnek. – A gyerekek istentiszteleten is részt vehettek, ami azért különösen fontos, hiszen ők a csak románul miséző katolikus papoktól otthon azt hallják, hogy a magyar az ördög nyelve. Ezek a gyerekek most szembesülhetnek a magyar kultúra értékeivel. Hálásak vagyunk a kezdeményezőnek, dr. Szilágyi Lászlónak, hogy lehetővé tette ezt az utazást.

Közös összefogással

– Az emberekből egy nemes cél a legjobb énjüket hozza elő – említette dr. Szilágyi László, a B. W. Pannonia M. Hotel tulajdonosa. – Amikor az ötlettel megkerestem soproni vállalkozókat, magánszemélyeket, civil szervezeteket és a polgármesteri hivatalt, mindenki azonnal az ügy mellé állt. Folyamatosan jönnek a hírek a csángó magyarokat ért támadásokról, elszomorító esetekről, ez pedig felébreszti az ember igazságérzetét. Úgy éreztem, tenni kell valamit. Egy ottani fogorvos kollégám segített a kapcsolatteremtésben. A következő csoport júniusban jön majd. Bízom abban, hogy egyre több csángó magyar gyermek érkezhet majd nemcsak hozzánk, hanem hazánk más vidékére is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidelissima-siker Salzburgban

Nagysikerű hangversenyt adott a soproni Fidelissima Kórus az elmúlt hét végén Salzburgban. Az Arany… Tovább olvasom