Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 20°C Még több cikk.

Egy élet a Vöröskereszt zászlaja alatt

Fiatalasszonyként, alig 22 évesen tett eleget a felkérésnek és alapította meg Fertőbozon a Vöröskereszt alapszervezetét. Vasárnap a ma is aktív helyi csoport fennállásának 60. évfordulóján mondott ünnepi beszédet Bizzer Istvánné.

– Az emberekkel való törődés igényét, a segítés szándékát otthonról hoztam, s ez a munka számomra sohasem volt fárasztó – mondja a jubileumi ünnepség előtt a 82 éves Bizzer Istvánné.

Hatvan év történetét igyekszünk egy csendes szobában összefoglalni, de a múltidézés közben mindig történik valami. Vagy a telefon csörög, vagy Mária néninek jut eszébe olyasmi, aminek dokumentumait muszáj megkeresni. Szemmel is nehéz követni gyors mozdulatait, no és persze, hogy fejből sorolja az évszámokat...

Bizzer Istvánné a hatvan év relikviáiból szervezett jubileumi kiállításon a saját életének hatvan esztendejét is áttekintheti. Fotó: Magasi
Bizzer Istvánné a hatvan év relikviáiból szervezett jubileumi kiállításon a saját életének hatvan esztendejét is áttekintheti. Fotó: Magasi


– 1952-ben fiatal házasokként kerültünk a faluba, a férjem lett az iskolaigazgató. A Vöröskereszt hamar megtalált és felkértek, szervezzem meg a fertőbozi alapszervezetet. Nem is nagyon ismertem még az embereket, de nekigyürkőztem a feladatnak és 1953 januárjában tizenhárom taggal megalakultunk.

Azóta is ez a szívügyem – mosolyog Bizzer Istvánné, aki egész életét a Vöröskereszt zászlója alatt dolgozta aztán végig. Előbb a fertőbozi alapszervezet titkáraként, majd járási, aztán soproni titkárként szervezett, intézett, gondoskodott.

1987-ben ment nyugdíjba, de Fertőbozon azóta is aktívan dolgozik mint a helyi csoport elnöke. – Nekem rengeteg örömet és sikerélményt adott ez a munka. Soroljam? A lakosság egészségügyi felvilágosításával kezdtük, előadásokat szerveztünk az ötvenes évek derekán és hamar híre ment, hogy milyen okos előadóink vannak.

Aztán jöttek a bemutatók és az ünnepek. Egészségügyi állomásokat szerveztünk, négy is volt a faluban. Ide elsősegélyért, tanácsért, segítségért bármikor bemehettek az emberek. Tisztasági mozgalmat indítottunk, még a gyerekek is söpörték az iskolaudvart! Divatot teremtettünk, mindenki akart a „Tiszta udvar, rendes ház" táblából.

Az első gyereknapot mi már 1959-ben megtartottuk, egy évvel később idősek napját, 1969-ben anyák napját szerveztünk első alkalommal. A véradó ünnepet 1965 óta tartjuk. Hagyományt teremtettünk – mondja büszkén Mária néni. Van mit sorolnia: Fertőbozon évtizedekig a Vöröskereszt is köszöntötte a fiatal párokat, a megszülető babákat, de ott voltak az elhunytak búcsúztatásán is.

– Van, aki átveszi majd a stafétabotot? – kérdeztük a fáradhatatlan elnök asszonytól, aki örömmel vágta rá: van! Abban a faluban, ahol voltak olyan évek, amikor 115-en is tagjai voltak a Vöröskeresztnek, kell is az utánpótlás. Hiszen a felnőtt lakosság 32 százaléka ma is az alapszervezet tagja. Volt mit ünnepelniük a vasárnapi jubileumi ünnepen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ITS Sopronban: megfogalmazták mi legyen a legfontosabb a városban

A stratégia fő elemei: a gazdaságfejlesztés, a turizmusfejlesztés, az infrastrukturális fejlesztés… Tovább olvasom