Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 21°C Még több cikk.

Egy döntés története Oplatka András tollából

Sopron - Egy döntés története címmel írta meg a ’89-es határnyitás előzményeit a Svájcban élő, magyar származású külpolitikai újságíró, Oplatka András. A kötetet szombaton 18 órakor Sopronban is bemutatják.
– Az 1989-es esztendő és az azt megelőző bő egy évtized történészek generációit fogja még foglalkoztatni. Összeomlott egy ideológiai nagyhatalom. Magyarországnak a folyamatban betöltött szerepe engem erősen foglalkoztatott – indokolta témaválasztását a Kisalföldnek Oplatka András. A Neue Zürcher Zeitung egykori újságírója, aki ma egyetemi tanár Pesten és Bécsben, munkája révén szinte minden fontos európai eseményről tudósított. A könyv megírásában szerencsésen ötvöződik az újságíró makacs kíváncsisága, a történész objektivitása és a magyar származású európai érzelemvilága.

– Magyarországon már a ’70-es évek végén érezhető volt a társadalmi és gazdasági változás. Sejteni lehetett, hogy elkezdődött egy folyamat, ami majd kifelé vezet a blokkból, csak az volt a kérdés, hogyan? Izgatott a téma. Moszkvai tudósítóként volt rálátásom a történésekre és széles körű politikai kapcsolatrendszerrel is rendelkeztem. Feltett szándékom volt, hogy tisztázzam a határnyitásban az egyéni szerepeket, felkutassam az összefüggéseket, s mindezt úgy tárjam a közönség elé, hogy az egy szaktörténész és egy kevésbé tájékozott olvasó számára egyaránt tartalmazzon mondanivalót – mondta el a szerző, aki 2004 és 2007 között több mint 75 interjút készített Gorbacsovtól Genscherig, Horváth belügyminisztertől Vranitzky osztrák kancellárig.

Oplatka András számos összefüggésre, mozgatórugóra rávilágít a könyvben, mégis azt mondja: – Ami eddig tisztázatlan volt, az is maradt. Nevezetesen az, hogy a sopronpusztai pikniken a keletnémetek határáttörése várható volt-e vagy sem. A civil szervezőket meglepték az események, de vajon a politikusokat is? Szerintem nem. Mégis tisztázatlan marad továbbra is, hogy ez esetben a határőrséget miért nem tájékoztatták. Valahol mégiscsak homokszem került a gépezetbe...

A Helikon kiadó gondozásában megjelent kötetből az is kiderül, hogyan emlékeznek közel két évtized távlatából az akkor döntéshelyzetben lévő politikusok. Hogy látják saját és hogyan pályatársaik szerepét az európai történelemben olyan fontossá vált folyamatban. – Az interjúkban voltak bizony nagy ellentmondások, de ezeket a lábjegyzetekben megpróbáltam tisztázni – árulja el a szerző, akinek könyve talán segít abban, hogy a magyar közvélemény végre a helyén kezelje és felismerje 1989 jelentőségét.

Magyarországon előbb

Az Egy döntés története című könyvet Oplatka eredetileg a bécsi Paul Zsolnay Kiadó számára németül írta, s maga fordította magyarra. A magyar olvasó előbb értesülhet a részletekről, mint a német nyelvű érdeklődő, aki az események után épp két évtizeddel, jövőre veheti majd kezébe a kötetet. A könyvet szombaton 18 órakor mutatja be és dedikálja a szerző a Pannonia Med Hotelben.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Siettetett gyerekek

Sopron - Mi a jó a kisgyereknek? Korán kell elkezdeni a tanulást, vagy inkább hagyjuk játszani az… Tovább olvasom