Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 22°C Még több cikk.

Égőt, hűtőt kapnak a nagycsaládosok Sopronban

Energiatakarékos izzókra pályázhattak a környezetvédelmi tárcánál az időseket és nagycsaládosokat támogató közhasznú szervezetek.

A soproni nagycsaládos-egyesület izzós kérelmét befogadták és támogatják.

A környezetvédelmi minisztérium uniós forrásból első körben 230 millió forint értékben írt ki pályázatot izzók cseréjére. A program keretében mintegy 220 ezer hagyományos 100 wattos égőt cseréltek energiatakarékosra. Ez a kör már lezárult, ám tegnaptól újabb 450 millió forintra pályázhatnak a rászorulókat segítő szervezetek. Az időseket, a nagycsaládosokat és a fogyatékkal élőket tömörítő egyesületek, alapítványok jelentkezhetnek – patronáltjaik nevében. A Nagycsaládosok Országos Egyesületének Soproni Tagegyesülete az elsők között pályázott.
Major Miklós, az egyik soproni elektronikai üzlet munkatársa az energiatakarékos izzók kínálatát mutatja. Fotó: P. V.
Major Miklós, az egyik soproni elektronikai üzlet munkatársa az energiatakarékos izzók kínálatát mutatja. Fotó: P. V.

– Most érkezett meg a hivatalos irat, sikerrel szerepeltünk, várjuk a pénzt, s ha itt lesz, meg is vásároljuk az izzókat – mondta el portálunknak dr. Árvay Györgyné, a tagegyesület vezetője. – Mintegy 2,5 millió forintot kértünk, meg is kapjuk ezt az összeget. Egy családra maximum negyvenezer forintot igényelhettünk, ez is teljesült. A patronáltjaink viszont maguk dönthetik el, hogy a kereteken belül milyen típusú izzókból hány darabot kérnek. Átlagosan 1500–1700 forintot fordítunk egy izzóra, de aki olcsóbbat szeretne, az értelemszerűen több égőt vihet haza. Több forgalmazótól is kértem ajánlatot, sőt, ki is próbáltam a különböző típusokat. Márkás, garanciával bíró izzókat veszünk majd a programra jelentkező ötvenhat családnak – fogalmazott az egyesület vezetője.

Portálunk megtudta: a zöldtárca a környezet védelmében más pályázatot is hirdetett.

Keddtől újabb 450 millió forintra pályázhatnak a rászorulókat segítő szervezetek.
– Energiatakarékos mosógépeket és hűtőket vásárolhatnak a tagjaink, valamint a nyugdíjasok, fogyatékkal élők, munkanélküliek is, ugyancsak az őket segítő szervezeteken keresztül. A pályázás feltétele, hogy a nagycsaládnak együtt kell élnie. Eszközönként mintegy 60 ezer forint nyerhető el, de az újakért cserébe le kell adni a régi háztartási gépeket. Egy szervezet – a miénk 100 tagot számlál – maximum 10 millió forintot kaphat, remélem, ezen a kiíráson is sikerrel szerepelünk – mondta dr. Árvay Györgyné.


Spórolás és környezetvédelem

A hagyományos égőknél a felhasznált energia mindössze 2 százaléka hasznosul világításként, a többiből hő keletkezik. Az energiatakarékos lámpák 80 százalékkal kevesebb áramot fogyasztanak, mint egy hagyományos égő. Ha egy család mindössze öt hagyományos égőt cserél energiatakarékosra, egy évben 17 ezer forintot spórolhatnak. Az izzócsereprogramnak köszönhetően a légkört kevesebb szén-dioxid szennyezi, több ezer hektárnyi erdő menekül meg és az erőműveknek kevesebb áramot kell előállítaniuk.

Olvasóink írták

 • 9. c7 2010. április 03. 15:16
  „7
  Stiftung Warentest
  Április kiadás.”
 • 8. coolzsu 2010. április 03. 14:07
  „azért érdekes és elgondolkoztató, hogy sem itt, sem pedig az egyesületnek közvetlenül küldött email-re nem érkezik válasz... ezek szerint aki nem tudja a többezer forintos tagdíjat fizetni, az már nem is nagycsaládos??? vagy nem rászoruló.... kackac”
 • 7. egysoproni_ 2010. április 01. 19:28
  „A minap olvastam valahol a neten, hogy az egyik legtekintélyesebb fogyasztóvédelmi szervezet 28 ,,melegfehér" fényű modellt vizsgált, és közülük csak 3 azaz három kapta meg a jó minősítést!!! Ötöt kielégítőnek, tizennégyet megfelelőnek találtak, hat égő pedig megbukott a vizsgán a hiányos minősítéssel. A teszt során két komoly probléma derült ki: az egyik, hogy az égők túl gyorsan veszítik el fényerejüket. A takarékos égők ugyanis változatlanul annyi energiát használnak, de nem világítanak elég fényesen. Az energiahatékonyság csökkenése viszont mérsékli a hagyományos égőkkel szembeni előnyöket is. Az égők nagy része 6 ezer óra után megadta magát, ami igen távol van a gyártók által megadott élettartamnál, ez ugyanis gyakran tízezer üzemóra....

  Nem jobb a ki-bekapcsolás teszteredménye sem, az energiatakarékos égők közül sok a tízezer kapcsolást sem bírta, de voltak olyanok, amelyek ötezer után megadták magukat. A jó modellek ezzel szemben hetvenezer kapcsolást is bírnak. A teszt során kiderült, hogy a nagynevű márkák, mint az Osram vagy a Philips szintén gyártanak gyenge minőségű égőket.
  Úgyhogy felteszem a kérdést, hogy milyen izzókat adnak és miylen áron számolják el a pályázatban? Vajon a 300- 400 Ftos energiatakérkos izzókat nem e 100 - 1500 Ftos áron számolják e el a pályázat kiírója felé?!”
 • 6. c7 2010. április 01. 12:56
  „3
  Igazad van.”
 • 5. Zsuzso73 2010. április 01. 11:20
  „Elég furcsa a cikk címe! Ugyanis én tegnap egy másik újságban olvastam a pályázatról, ahol at írták, hogy a nagycsaládosok, a fogyatékkal élők, a segítségre szorulók és a munkanélküliek pályázhatnak. Nem étem, hogy miért mindig csak a nagycsaládosokat nyomják? Szüljön mindenki annyi gyereket, amennyit biztonsággal tud vállalni mind anyagilag, mind erkölcsileg! Nem a segélyek és kedvezmények miatt (ingyen tankönyv, ingyen étkeztetés, stb.) kellene 3 gyereket szülni!
  Persze itt is, ahogy máshol is, tisztelet a kivételnek!!! Akinek nem inge, ne vegye magára! Aki meg magára vehetné, az meg úgysem érti, hogy neki szól...
  A munkanélküliek többsége sem azért lett munkanélküli, mert akkor sorban állhat segélyért! Szerintem a nagy többség inkább dolgozna, mert nem mindenkinek büdös a munka, csak épp lehetőség nincs. Állás van ezrével, csak éppen irreális feltételeket kérnek sok esetben. Személyes tapasztalat, hogy 32 álláspályázatból összesen kettőre érkezett válasz, a többi még arra sem volt képes, hogy egy nemleges választ küldjön! Na ezek a mai munkáltatók. Hajrá Magyarország!!!”
 • 4. coolzsu 2010. április 01. 01:01
  „én ugyan nagycsaládos vagyok, és tudnánk is örömmel hasznosítani a takarékos égőket, de nem vagyok tagja az egyesületnek, így is hozzájuthatok valamilyen úton-módon? megköszönném, ha tájékoztatást kaphatnék róla”
 • 3. egysoproni_ 2010. március 31. 23:52
  „É nem vagyok nagycsaládos, úgyhogy tuti nem kapok. Megveszem saját pénzen a drágább energitakarékos izzót vásárolom mivel a 200- 400 Ftos árkategóriájú nem megy el többet mint 12 - 14 hónap és a fényereje sem olyan mint egy drágábbé! Ez tapasztalat! Inkább adok érte darabonként 1000 - 1500 Ftot és akkor egy tartós izzót vettem.”
 • 2. Shaki 2010. március 31. 21:15
  „De biztos lehetsz benne, nem mindig azok kapják, akik igazán rászorulnak!!! Csak a múltból tekintettem vissza!:))”
 • 1. egysoproni_ 2010. március 31. 18:04
  „"...Ha egy család mindössze öt hagyományos égőt cserél energiatakarékosra, egy évben 17 ezer forintot spórolhatnak. ..."

  Ja ha nonstop világítanának akkor lehet, hogy 17 ezer Ft a spórolás... No, de ki világít éjjel nappal??? Mindenesetre szép kezdeményezés.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Motort kapott a rendőrség a Fertő–Hanság Nemzeti Parktól

Motorkerékpárt adományozott a rendőrségnek a Fertő–Hanság Nemzeti Park, hogy hatékonyabb… Tovább olvasom