Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Egészségház - Kiveséző

Most jött a Marsról? Lemaradt egy fontos közéleti témáról? Fogalma sincs, miről híres a mélygarázs, a balfi úti kockakövek, vagy a Globex-részvények, de nem meri megkérdezni, tartva attól, hogy háta mögött harsányan röhögnek? Olvassa új rovatunkat, a Kisalföld Kivesézőt! 1. Fejezet: Egészségház!
– Mi ez az egész Egészségház-ügy?
– Augusztusban vált nyilvánossá: az önkormányzat azt tervezi, kiüríti a Lenkey utcai rendelőt és a Selmeci utcában egészségházat építtet fel. Az új létesítményt egy Szirt-Invest Kft. nevű cég építené meg Sopronban is, csakúgy, mint az ország számos településén.

– Kinek és miért baj, hogy lesz egy új rendelő, mindenféle modern kütyüvel felszerelve?
– A betegeknek természetesen annál jobb, minél modernebb körülmények között vizsgálhatják őket. Ugyanakkor az elképzelés támadói szerint a politika erőből döntött, elfelejtett egyeztetni a szakmával.

– Nem ugyanazok az orvosok és gyógyszerészek dolgoznának ott?
– A Lenkey utcai egészségügyi centrum rendelői átkerülnének a Selmeci utcába, ami az orvosoknak költözést tenne szükségessé. Ez nem jelentene nagy problémát, de az orvosi kamara korábban kifogásolta, hogy őket nem tájékoztatták, a szervezettel nem egyeztettek. Később ők visszavonták kifogásaikat. A Lenkey utcai gyógyszertár azonban vélhetően sokat veszítene a forgalmából, de a többi patika is megérezné a hátrányt. Különös tekintettel arra, hogy a Selmeci utcai rendelőkben nem receptet kapna a beteg, hanem azonnal megkaptá a gyógyszert, ám ezt egyelőre hivatalosan még nem jelentette be senki. A kft. ügyvezetője eddig még egyszer sem kívánt élni a Kisalföld-adta nyilvánossággal. Azt sem tudni, mi a cél a Lenkey utcai korai fejlesztővel. Ennek elhelyezése is szükségessé válik majd.

– Ki építtetné az Egészségházat és ki tartaná fenn?
– A Szirt-Invest Kft. saját költségén alakítja ki a rendelőket. Eredetileg 99 évre adta volna használatba az önkormányzatnak, ezt azonban kiverte a biztosítékot az ellenzéknél, és a szakmai szervezeteknél, így 35 évre módosították. 35 év után az önkormányzat 1 euróért megvásárolhatja az épületet. A cég annyit kér, hadd üzemeltessen patikát az épületben, valamint azt, hogy a rendelők háromnegyede fel legyen töltve. Ha a praxisok száma ez alá csökken, az önkormányzat haszonélvezeti joga megszűnik. Ez esetben piaci áron meg kellene vásárolnia a létesítményt. Ez több százmilliós tétel.

– Eddig oké, de miért bajos a tervezett helyszín?
– Az ingatlant évekkel ezelőtt a város az államtól kapta vissza azzal a céllal, hogy kibővíthesse itt a két szomszédos iskola udvarát. A diákok vélhetően szeretnének nagyobb udvart, a szülői szervezetek pedig levelekkel bombázzák a képviselőket és a városvezetést, hogy álljon el a döntéstől, ha valamit, hát építsenek inkább tanuszodát. A dokumentumok szerint csak iskolai és sportcélokra használható a terület. Ennek ellenére az önkormányzat pályázatot írt ki annak értékesítésére, a Szirt Invest Kft. 81 millió forint plusz áfa vételárat fizet érte.

– Lesz ezért büntetés?
– Még nem tudni. A nemzeti vagyonkezelő „látatlanba" nem dorgálhat, csak abban az esetben, ha az ÁSZ jelentést ír nekik arról, hogy nem az eredeti célnak megfelelően hasznosul az ingatlan.

– Meglátjuk. De mégis, mi tart ilyen sokáig egy szerződés megkötésén?
– Közgyűlésen már tárgyalták az Egészségház kérdését, ami első körben még a frakción belül is keltett némi nézeteltérést, egész pontosan három képviselő fejezte ki – különböző indíttatásból – nemtetszését. Velük néhány hét alatt „házon belül" elintézték a dolgot, így győzött a frakciófegyelem, nem került sor a korábban belengetett szakadásra. Most már ketyeg az óra, mert a szerződést szeptember 15-én ugyan már aláírták, de azt a közgyűlésnek 30 napon belül jóvá kell hagynia. Minden bizonnyal rendkívüli közgyűlést hívnak össze a közeljövőben.

– A „kontra" érveket hallottuk. Mi a helyzet „pro"?
– A háziorvosok munkájához az infra-strukturális hátteret, a rendelőt, a műszereket az önkormányzatnak kell biztosítania. Az ÁNTSZ ma már igen szigorú feltételeket szab a rendelők kialakításához és működéséhez. Sopronban pedig néhány rendelő bizonyos tekintetben nem, vagy alig felel meg ezeknek a feltételeknek. Az elgondolás támogatói azzal érvelnek, hogy ez az egész az önkormányzatnak nem kerül pénzébe és a város egy jelentős létesítménnyel gyarapszik, amely korszerűbb mint a Lenkey utca.

– Ez igaz is, hiszen az elég lepukkant, nem?
– De, azonban a Selmeci utca 35 év után hasonlóan "korszerű" lesz majd. Hozzátenném, a gyógyszerészek bevállalták, hogy az egészet, A-tól Z-ig felújítják, akadálymentesítik. Kifestik, új ablakokat, ajtókat liftet szerelnek be. Mindehhez az önkormányzattól nem kérnek anyagi részvállalást.

– De mi lesz az épületből, ha mégis költözésre kerül sor? Társasház?
– Bármi.

Olvasóink írták

 • 14. Akaratszabadság 2008. október 09. 13:03
  „A városvezeté mindanyijunk örömére kihátrált a Selmeczi utciai megosztott ingatlan elidegenítéséből, az egészségház ezen a területen történő megvalósításából.Minden nyilatkozónak köszönet.”
 • 13. 13.dik 2008. október 09. 06:10
  „a több "tizmillásbalsikerdijas" polgármester nemrég még ezt mondta:
  "A polgármester zárszavában .... az eredeti eljárást végig kell vinni. "
  hát végig vitte a fideszi uton, de az elv-társai nem mentek vele”
 • 12. Csaba Zsuzsanna 2008. október 08. 20:37
  „Fóton a Szirt - Invest az egészségház projektével megbukott, még a jegyzőt is elmarasztalta a bíróság!
  Akit érdekel:
  http://www.fothir.extra.hu!”
 • 11. Visszatért a szocializmus Sopronba. 2008. október 08. 13:21
  „Tisztelt Fórumozozók!
  Elég volt, nem vagyok kiváncsi az egészségház ügyére, ezért sem mentem el a hétfői cirkuszra.
  Úgyis az lesz, amit a városvezetés Simon és felesége akar, elhatározásukat megváltoztatni a jelenlegi önkormányzati testület szerda 18 órakor tartandó zárt ülésen úgy sem tudja.”
 • 10. vizitor 2008. október 07. 14:29
  „Lenne egy kérdésem Szalma ügyvédhez: látta azt a szerződést, amit a közgyűléssel el akarnak fogadtatni? Ha igen, akkor mi a véleménye?”
 • 9. Fejtől büdöslik a hal...... 2008. október 07. 14:12
  „T Fórumozók!
  Bármit csináltók, a városvezetés 2008. október 8.-án a Fórum után két napra rá az egészségház ügyét az eredeti állalpotnak megfelelőeen, talán a szerződés rézelteit egy kijavítva, részben megváltoztatva, ja zárt ülés keretében. jóváhagyja. Az ülésteremböl a tárgyalás időtartamára e a város polgárait és az érdekelteket, valamint as Médiát -népképvisletre hivatkozással -kitiltja. Döntése lelen jogorvoslatnak nincs helye.”
 • 8. okostojás 2008. október 07. 13:20
  „Szervezd meg!
  Három patikust érdekli a téma. Még a szükséges aláírásokat sem tudnád összeszedni”
 • 7. Népszavazást, népszavazást, népszavazást! 2008. október 07. 12:22
  „Milyen jóü volt, hogy tegnap nem mentem elé a cirkuszra, amit Fodor-Osváth páros tartott a Casinóban.Tarsanak az üygben
  népszavazást. A városvezetés bátortalan.”
 • 6. No komment 2008. október 07. 11:54
  „Ezt a kérdést a soproni polgárok férevezetése miatt tárgyalták.
  Osváth nem mondott igazat. Az önkormányzat vezetői Abdai
  hétfő este Sopron televizióban elszolta magát a városvezetők érdeke azt kivánja, hoigy az Egészségház az időközben megkötött előszeződés ismereétben a Selmeczi utcában megépüljön. Fölösleges volt cirkuszt kreálni a Casinóbam. No komment”
 • 5. kedvenc 2008. október 07. 11:35
  „Kedveseim, azért tájékoztatlak benneteket, hogy érződik, amikor a városháza fizetett alkalmazottai kommentelnek. Neveket is mondjak? :D
  Fáj, hogy a ti LAPOTOKAT senki sem olvassa?? :D”
 • 4. bal-fék 2008. október 07. 10:40
  „Kedves Kisalföld.hu! Van egy mondás,miszerint a jó festő másol, a zseni meg lop! Önök sajnos nem zsenik! Legalább nevezték volna meg az Index.hu-t, mint copyright.
  Elnézést!”
 • 3. vicclap 2008. október 07. 10:35
  „Ez a Kisalföld egyre komolytalanabb. Szánalmas és gyenge kopírozás.”
 • 2. DrDon 2008. október 07. 08:48
  „Bizony, elég Index Szájbarágó szaga van ennek a dolognak!”
 • 1. kedvenc 2008. október 07. 08:48
  „balfék, érdekes én még nem olvastam az indexen az egészségházról. (bár talán az sincs már messze...) te olvastad? idekopiznád?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sikeres az első megyei horvát nap

Und - Hagyományteremtő céllal Undon megrendezték a megye horvát kisebbségi önkormányzatainak első… Tovább olvasom