Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Egész Európa Sopronra figyel

Sopron - Történelmet írtak húsz évvel ezelőtt a Páneurópai Piknik szervezői. Az idei jubileumon Európa és a nagyvilág újra Sopronpusztára figyel. A tervek szerint lesz is mire...
Sólyom László köztársasági elnök már visszaigazolta: tervei szerint részt vesz az idei augusztus 19-i, sopronpusztai rendezvényen. Európa vezető politikusai közül is jó néhánynak be lehet már írva a naptárjába:
augusztus 19., Páneurópai Piknik, Sopron, Magyarország.

A Páneurópai Piknik ’89 Alapítvány, Sopron önkormányzata és a Freundeskreis Europa Berlin már két éve készül az idei, kerek évforduló méltó megünneplésére. – A Páneurópai Piknik húsz évvel ezelőtti eseményei nemcsak Magyarországra, hanem egész Európára kihatottak és a keletet–nyugatot elválasztó vasfüggöny teljes lebontásához vezettek – mondta el a Kisalföldnek Fodor Tamás polgármester. – Idén nemzetközi rendezvénysorozattal emlékezünk, és biztosak vagyunk abban, hogy azokat is sikerül a helyszínre csábítanunk, akik korábban nem vettek részt az ünnepségeken. Fontosnak tartjuk, hogy azok a fiatalok is magukénak érezzék a Páneurópai Pikniket, akik már csak a történelemkönyvekből ismerik a vasfüggönyt.

– Az önkormányzat Melocco Miklóst bízta meg egy szobor megalkotásával, az alkotást a piknik egykori helyszínén állítják majd fel. Terveink szerint információs, eligazító táblákat is készíttetünk, és a húsz évvel ezelőtti események ismertetőivel segítjük majd több helyszínen is az idelátogatókat. Szabadtéri kiállításban is gondolkodunk, lesz tudományos konferencia Közép-Európa átalakulásáról, s egy másik, ahol történészek, egykori politikusok elevenítik fel a magyarországi rendszerváltás mozzanatait. A barlangszínházi Európa-koncertet idén újra Kósa Ferencné Sinike szervezi japán támogatásokból. A Sopronban élő zeneszerző, Szokolay Sándor pedig nyitányt komponál a jubileum tiszteletére – foglalta össze az előzetes tudnivalókat dr. Magas László, az alapítvány elnöke.

A húsz évvel ezelőtti sopronpusztai események motorjaivá váltak az európai politikai átalakulásnak. Fotó: Kisalföld-archív
A húsz évvel ezelőtti sopronpusztai események motorjaivá váltak az európai politikai átalakulásnak. Fotó: Kisalföld-archív

A város és az alapítvány tervei között szerepelt a terület infra-
strukturális fejlesztése, hiszen ilyen utoljára tíz éve történt, amikor az út elkészült. – Sajnos a körülmények bonyolultsága miatt kicsúsztunk az időből – fogalmaz dr. Magas László. A terület ugyanis az államé, Fertőrákos közigazgatási területén, részben a Taeg Zrt. kezelésében. Mire minden hivatalos beleegyezés, lemondó nyilatkozat és együttműködési megállapodás megszületett, 2008 végén járt a naptár. Víz- és villanyvezeték kiépítésére, csatornázásra már nem maradt idő, nem is szólva az anyagi hátteret megteremtő pályázatokról.

A jubileum legfontosabb dátuma augusztus 19. lesz, de már májusban is lesznek az évfordulóhoz kapcsolódó programok. Gondolnak a fiatalokra is, ezért felkérték a VOLT-os Lobenwein Norbertet és csapatát, hogy a piknik helyszínén szervezzenek szórakoztató tömegrendezvényt.

A szervezők tehát már a forgatókönyv részletein dolgoznak. Minden bizonnyal egész Európa képviselteti magát a rendezvényen. Ebből ered némi félelem is, hiszen az itt készült fotók, filmek, híradások – a Duna TV például napokig forgat majd – szerte Európába és azon túlra is elviszik Sopron és a Páneurópai Piknik hírét. Nem mindegy, mit lát majd a nagyvilág...

„Bontsd és vidd!"

1989. augusztus 19-én Sopronpusztán az akkori ellenzéki kerekasztal soproni csoportja rendezte meg a Páneurópai Pikniket. A „Bontsd és vidd!" szlogennel meghirdetett vasfüggönyt lebontó rendezvény azonban az ideiglenes határnyitás és a helyszín határközelsége miatt számos, hazájába visszatérni már nem akaró NDK-s állampolgárt is Sopron határába vonzott. A több száz menekült áttörte az államhatárt, de a határőrök nem nyitottak rájuk tüzet. Ez az esemény vezetett el szeptember 10-hez, amikor Magyarország hivatalosan is megnyitotta határait az NDK-s állampolgárok előtt. A két esemény felgyorsította az európai politikai változások menetét és ahhoz vezetett, hogy 1989. november 9-én leomlott a berlini fal.

Olvasóink írták

 • 13. CsabaKiraly 2009. június 27. 03:17
  „Azt hittem porno-fesztival lesz :-))”
 • 12. kertész 2009. április 12. 17:38
  „Jockey!
  Az elhagyott autókat egy telephelyre szállították és ott lehetett megvenni.Az hogy a kijelölt szállítók néha "elfelejtették" a szállítási címet ,az előfordult.Ezek voltak a kiskapuk.”
 • 11. jockey 2009. április 12. 10:21
  „Kertész!

  Az NDK-stól, aki kiment Ausztriába, hogyan vették meg az autót? Ne röhögtess!

  Joco!

  Én nem szoktam senkinek semmit sem fizetni információért, nem vagyok besúgó hálózatot fenntartó ügynök.

  Egyébként mint már leírtam, én nem voltam ott, viszont olyan emberektól hallottam, akik igen. Innentől kezdve az van, amit ugyancsak leírtam. Valaki rosszul emlékszik! Volt már ilyen a történelemben, van is meg lesz is.”
 • 10. FREDDY/S 2009. április 12. 09:19
  „A "menekülteknek" volt ultiokmányuk a határátlépésre, nemde...”
 • 9. joco 2009. április 12. 07:43
  „. " jockey 2009.04.11. 11:41 " Máskor ilyen és hasonlo( rém)hirekért a kocsmában ne fizess senkinek.Ja és keresd meg azokat a határöröket akik ott voltak, majd azok beszélnek Neked z állitolagos "tüzparancsról".”
 • 8. kertész 2009. április 11. 17:54
  „Lopni és venni két különböző fogalom.Mi írja elő hogy a rendőr nem vehet használt autót?Nem kel mindig a hátsó, sunyi szándékot feltételezni”
 • 7. jockey 2009. április 11. 17:41
  „Kertész!

  Én nem voltam ott, de olyanoktól - többektől - hallottam, akik ott voltak. Ezek szerint valakik rosszul emlékeznek. Előfordult már a történelemben. Olyan rendőrt viszont személyesen ismertem, aki vételezett magának egy NDK-s Trabantot. A járgányt saját szememmel láttam, az illető meg büszkén mesélte, honnan szerezte.”
 • 6. kertész 2009. április 11. 16:33
  „Jockey!
  A kocsmában hallottál ilyen ökörségeket?.Jó lenne ha ezek a történelem hamisítók végre megkérdeznék azokat a határőröket akik ott és akkor teljesítettek szolgálatot ,mi volt a valós helyzet.Most azok osztjákl az észt akik a legfeljeb a jelzőrendszeren kívül tartózkodtak.A történelem nem hallomásokra épül,igaz 1990 óta ez a meghatározó,és nem a valóság.Igazad van Jocó, azok fognak elöl ülni akiknek semmi köze nem volt a történelmi valósághoz.”
 • 5. jockey 2009. április 11. 11:41
  „Amennyire én tudom, az, hogy nem nyitottak tüzet a határőrök, hajszálon múlt. Ugyanis volt olyan okos parancsnok, aki kiadta a tűzparancsot, csak szerencsére voltak épeszű beosztottak is, akik nem hajtották végre. Egyébként az NDK-s Trabantok szétszedésében a rendőrök és a határőrök is jelentős szerepet vállaltak.”
 • 4. bogote 2009. április 10. 20:27
  „Én személyesen is ott voltam véletlenül aznap. Az a rengeteg autó, lakókocsi ami szinte elbotitotta a rétet, szinte pár nap alatt eltűnt. Egyébként nem törték át a keritést tudvalevőleg hanem igy volt megszervezve.”
 • 3. joco 2009. április 10. 17:58
  „és a jubileumi "ünnepségen" azok fognak "ülni" és "állni" az elsö sorokban akik az "eredeti" piknik KÖZELÉBE SEM mertek MENNI????”
 • 2. thurvj97 2009. április 10. 12:26
  „Nagyon sokan értettek meg a "Bontsd és vidd"szlogen értelmét.Szét is szedtek egy csomó NDK-s kocsit. Most jönnek vissza érte?”
 • 1. miracle 2009. április 10. 11:59
  „"Mire minden hivatalos beleegyezés, lemondó nyilatkozat és együttműködési megállapodás megszületett, 2008 végén járt a naptár. Víz- és villanyvezeték kiépítésére, csatornázásra már nem maradt idő,"
  Na ez tipikus hungarikum.
  Ha 20 évvel ezelőtt kezdték volna a bürokratikus papírmunkát, akkor se lett volna meg időre.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Országos bajnokság: Soproni vitorlázók az Adrián

A szezon előtti első országos vitorlásbajnokságon már küzd az elemekkel a soproni Corbolift nevű… Tovább olvasom