Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Éger: Össze kell fogniuk az orvosoknak

Sopron - Továbbgyűrűzik az egészségházvita. A soproni gyógyszerészek meghívására tegnap Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke és a soproni háziorvosok egyeztettek a lehetőségekről és a tennivalókról.

– Az orvosoknak és a gyógyszerészeknek most már együtt kell gondolkodniuk a városvezetés terveiben szereplő egészségházról – kezdte dr. Payer Erzsébet főorvos. – Az ugyanis, hogy a rendelők jó részét az új ingatlanba tervezi áttelepíteni a városvezetés, érinti az itt élő, a soproni alapellátásban dolgozó orvosokat. Ha a város garanciát mer vállalni arra, hogy 99 éven át feltölti a praxisok 75 százalékát, akkor valamilyen függőségi viszonyt alakít ki és elkötelezettséget vár a háziorvosoktól – mondta Payer Erzsébet, aki kérdést is megfogalmazott: – Kíváncsi lennék arra, hogy a leendő beruházónak, a budapesti vállalkozónak miért mondott oly sok önkormányzat nemet, miért és hogyan tudták megvétózni az egészségügyi komplexum létrejöttét például Zalaegerszegen?

Éger István (b) szerint a szerződéstervezet jogilag elfogadható. Fotó: Magasi
Éger István (b) szerint a szerződéstervezet jogilag elfogadható. Fotó: Magasi

Dr. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke friss hírekkel érkezett a találkozóra, tegnap délben ugyanis Simon István alpolgármesterrel tárgyalt.

– A változás az eddigiekhez képest az, hogy az orvosi ügyelet nem költözik az egészségházba, a régi helyén marad – kezdte az elnök. – Megnézettem a szerződést a kamara jogászával, és az úgy tűnik, nem támadható. Hogy a patikaliberalizáció engedi a gyógyszertárnyitást, az megint más kérdés. És az is kétségtelen, hogy versenyjogi szempontból nem lehet egy kalap alá venni a patikákat a fodrászüzletekkel. Mindezzel együtt az általam olvasott szerződéstervezet jogilag elfogadható. Kamarai elnökként azt mondhatom, a doktoroknak maguknak kell eldönteni, ki mit fogad el vagy mit kér az önkormányzattól a saját szerződésében. Az egység ugyancsak az orvosokon múlik, azt javaslom, fogjanak össze, határozzák meg a sarokpontokat és ezek ismeretében küzdjenek érdekeikért az önkormányzatnál – javasolta Éger István.

A hétfő délutáni orvos-gyógyszerész találkozón az is megfogalmazódott, egyetlen módon vehetnék kezükbe az irányítást a helyi egészségügyi szakemberek: ha egy ugyanolyan ajánlattal kopogtatnak be az önkormányzat ajtaján, mint az ominózus fővárosi vállalkozó.

Olvasóink írták

53 hozzászólás
 • 53. obama 2009. október 06. 17:36
  „Érdeklődve olvastam Payer erzsébet cikkét, aki a gyogyitásban jeleskedik, én se de más se érti egy fiatalember a napokban miért halt meg a phszihiátriai osztályán máj elégtelenséggel, egyálltalán belgyogyászati gondal mit keresett ott, és nem-e gyogyszerkisérlet áldozata lett, vagy simnán orvosi szakértelem hiánya, nemhogy a kor gyogyitása de annak felismerése is gondot okoz, mert egy máj probléma gyogyitzása bárhol rutin munka és sehol nem végződik halállal.....lényeg kell a 28 millio abból mégtöbb beteg fog a tulvilágra távozni...és érdeklődnék az osztályán mit keresnek más betegségekkel betegek? Ő nem a gyógyitásra esküdött fel? Mert ha gyogyitanak, utána összefoghatnának igy igaz, de előbb legalább az embereket nem kéne egyszerü halandoknak nézni, mert a halott épp egy hajléktalan volt, talán nem is ember ugye?”
 • 52. /feketepákó1-az igazi 2008. szeptember 18. 23:03
  „50. Csaba Zsuzsanna!


  Szerintem keresd meg a Hír TV-t is. De előtte jocóval és intellel együtt keressetek fel egy elmeorvost is. Már azért ugye, hogy véleményt mondjon a dologról.”
 • 51. Intel 2008. szeptember 18. 21:34
  „Csaba Zsuzsanna!

  Az ötlet jó, keresd meg a média csatornák vezetőségét, és elektronikus formában vedd fel velük a kapcsolatot.

  Én már kértem pár vezető beosztású ember segítségét, egyenlőre választ nem kaptam, de talán heteken belül, lesz vizhangja.

  Viszont mondom, feltétlenül keresd meg a csatornákat!”
 • 50. Csaba Zsuzsanna 2008. szeptember 18. 21:27
  „Intel(47)!

  Mi lenne, ha a nagy nyilvánosság felé fordulnánk??? Média?

  ATV, Fókusz, Napló ? Talán valaki "ráharapna" egy oknyomozó riportra???

  VÉLEMÉNYEKET VÁROK!!!
  kÖSZ.”
 • 49. Csaba Zsuzsanna 2008. szeptember 18. 20:48
  „Tisztelt Biczi Úr!

  Csak egy kérdés: Önök hogyan próbálják megakadályozni ezt az eszement ötletet???

  Mit tesznek, mekkora az összefogás az önkormányzati képviselők között, akik ellenzik az egészségház megépítését!

  Kránitz Úr nem tud "lépni" v. nem akar?

  Várom megtisztelő válaszát!!!”
 • 48. Csaba Zsuzsanna 2008. szeptember 18. 20:42
  „Nos akkor MINDENKI, AKI ELLENZI, IRÁNY A LEGKÖZELEBBI GYÓGYSZERTÁR!!!

  Másik megoldásnak ajánlom, hogy mindenki kérdezzen rá a háziorvosára, hogy mi a véleménye?”
 • 47. Intel 2008. szeptember 18. 16:34
  „Simon Ur házat fog építeni biztosan.

  Remélem mindenki oda figyel ezek kétes ügyleteikre!
  Éger meg dumáljon arrol mennyi 500ast kapott:)
  Nagyon sáros a ficko...”
 • 46. Mackó 2008. szeptember 18. 15:16
  „Soproni vezetést megakadályozni lehetetlen, ők nen adják szájukat beszédre holmi szocialista emerek közötti értelmes tárgyalásra. Vigyázniuk kell mert feljelentés következik, ha nem passzól a szó.Biztos nem lepődött meg senki sem , a mai Kisalföldben Fodor Úr nyilatkozatán: Ez idáig Sopron a helyi szocialisták sokat hangoztatott lobbitevékenységézt sem nagyon tapasztalta. Ennyit az összefogásról.”
 • 45. Csak ennyit! 2008. szeptember 18. 11:22
  „Simon úr nagyon ragaszkodik a befektetőhöz, aki elkésziti majd az egsézségházat. Állandóan azt emlegeti, hogy az a soproniak érdeke. Ezért nekem gynús az az elképzelése. Ha igaz lenne, nem kéne féóránként a televizióban megismételni, mi Sopron és mi nem a soproniak érdek.”
 • 44. Biczi László 2008. szeptember 18. 09:22
  „Kedves meti!
  Röviden reagálva:
  A befektető egyelőre minden költséget magára vállalt, kivéve az orvosi rendlők rezsi költségét. Ez jól hangzik, de azért óvatosnak kell lenni, hiszen korántsem biztos, hogy 50 év múlva, ennek a cégnek az utóda is vállalja majd ezt. Ez már jogi bukfencek sorát veti fel. Magyrországon ugye "kevés" 100 éves cég működik. Ha egy jogutódnak más lesz az elképzelése, simán megtámadhatja ezt a szerződést bíróság előtt és jó esély van arra, hogy nem kell tovább finanszíroznia ezeket a költségeket.
  Többek között ezért is értelmezhető nehezen a 99 éves szerződéskötés. (A leírtakat több független jogász véleménye alapján pötyögtem be.)

  Ami az összefogást illeti.
  Én jó kezdeményezésnek tartom a patikusok aláírásgyűjtését, hiszen így kiderül mekkora odafigyelés, ellenállás van valójában, mert azt azért ne feledjük soha: azt a legnehezebb felmérni, hogy mennyien vagyunk!
  Írja alá bátran mindenki, aki egyetért vele!”
 • 43. /joco1-az igazi 2008. szeptember 18. 05:55
  „Intel :az "inteli 11-es" megszokott, ez egy sz.jobbos- és nem jobbos- modszer.Irtak már az én itt"nevemben" is, söt egy másik honlapon- valami modon feltörve a regisztráciot olyanokat irtak a "nevemben" hogy "letiltottak" és több napomban telt , hogy "visszakapjan" nevemet és "reagálási" lehetöséget. Csak azt nem értem,hogy ezek a sz.jobbos firkálok miért nézik hüly(j)ének az embereket. A stilusbol egyböl lehet következetteni, hogy ki az "igazi"!Eme problémárol már "leveleztem "a moderátorral is, és azt irták, hogy "probálnak" lépni a "jogtalan" nick-név használata ellen.Hát várjunk.
  Bocsi, hogy részben nem ide tartozo dologra reagáltam.
  Véleményem mardta továbbra is az amit az 1-ben irtam"Mit is várhatunk...."”
 • 42. Intel 2008. szeptember 17. 22:42
  „Ez igaz, de most nem segít megállítani ezt az örült városvezetést!
  A Budapesti Mszp-től nem kér segítséget!
  Midenki megakadályozta, minden város, itt meg nem lehet...
  Milyen összefogás van itt?”
 • 41. 59 2008. szeptember 17. 21:41
  „Tisztelt Intel Kránitz képviselő Úr nyilatkozott a héten a Kisalföld cimű napilapban,hogy lobbizása során sikerült jelképes ősszegért 1Ft-ért vissza szerezni a Selmeci utcában a területet az iskolás gyermekek részére.”
 • 40. Intel 2008. szeptember 17. 21:08
  „Kedves Csaba Zsuzsanna!

  Nekem lenne ötletem,de akkor valoszinű beperelnének ezek a kutyák engem, mert itt vannak, olvasnak minket, és félnek a lakoktól!
  Addig amig egy jogász csapat, és a Soproni ellenzéki képviselők nem állnak mellénk, nem tudunk semmit tenni.

  Sajnos senki nem biztosít semmit a számunkra, hogy lépni tudnánk.
  Egyedül Biczi aki aktiv, Kránitz is sehol nincs, Walter szintugy, pedig neki nagyon jó csapata van.
  Vedd észre, nincs mögöttünk erő, nem tudunk mit tenni sajnos!”
 • 39. csabazs 2008. szeptember 17. 17:50
  „Tisztelt Biczi Úr!

  Mit tehetünk, mi soproni polgárok, kérdezi meti is és én is!
  Amit Ön leírt -én a józan paraszti eszemmel látom-, hogy nem jó, s ebben az egészben valahol igen nagy bukta van, aminek mi és később az unokáink fogják meginni a levét!

  Payer Főorvosasszony is feltette a kérdést, hogy az országban több önkormányzatnál próbálkozott ez a cég; sikertelenül.

  Miért megy bele a városvezetés egy 99 éves előre semmit nem látható szerződésbe???

  Miért nem hajlandó Fodor Úr, Abdai Úr és Simon Úr kiállni a nagy nyilvánosság elé???

  Hogy lehet egy nyílt fórumot "kikényszeríteni" tőlük???”
 • 38. smiki 2008. szeptember 17. 13:48
  „Két felvetésem van:

  - ha a 99 év alatt változnak az előírások, amik egy rendelőre vonatkoznak, ki (az önkormányzat?) fogja az új feltételeknek megfelelőre átalakítnai a rendelőket?

  - ha a Szirt Invist, mint ahogy a sajtóban erről a tulajdonos nyilatkozott is, 20-30 helyen ilyen egészségházat létesít, majd ezt a hálózatot eladja egy nagy gyógyszergyártó cégnek, azzal jelentősen korlátozza a gyógyszerpiaci versenyt; ha jól tudom vmi hasonló végbement Norvégiában és ott a legdrágább a gyógyszerek ára Európában - ezt azért jó lenne elkerülni.”
 • 37. meti 2008. szeptember 17. 13:15
  „Kedves Biczi László!
  Köszönöm a választ, de had kíváncsiskodjak tovább, mit jelent pénzügyileg, hogy a város feltölti az orvosi rendelőket, orvossal? A rendelők működését ki finanszírozza, az orvos vagy a város? Lehetnek-e a rendszerben olyan fékek, garanciák amik a költségeket, és a vállalkozó étvágyát féken tudják tartani?
  Mit tehet az ellenzék, a beruházást ellenző képviselők, a civilszervezetek a város érdekeinek megvédésére?
  Mit tehet az egyszerű városi polgár, a fórumozó?
  üdv.”
 • 36. Lelkiismeret 2008. szeptember 17. 10:48
  „A város vezetés nagyot tévedett ez nem SOPRON érdeke ez a beruházó megfogása egyedül Simon és felesége pénzügyi érdeke.”
 • 35. Biczi László 2008. szeptember 17. 09:25
  „Kedves meti!
  Megpróbálom röviden:
  Jött egy budapesti befektető, aki azt mondta, nettó 80 millióért megveszi a Selmeci utcai telket és azon 300 millió értékben felépít egy úgynevezett egészségházat.Ebben a házban lesz kb. 9-13 orvosi rendelő és egy gyógyszertár. Az orvosi rendelők haszonélvezeti jogát megkapja a város, ha
  1. a város fizet egyszeri 20 millió forintot,
  2. a város vállalja, hogy 99 éven keresztül feltölti ebben a házban a rendelők 75%-át orvossal. Magyarul 99 éven keresztül itt látják el minden 3. soproni, háziorvosi szolgálatát.
  Ha ezt a város valamikor az elkövetkezendő 99 évben nem így gondolja és csökken a befektető házában az orvosok létszáma, akkor a városnak meg kell vennie a befektetőtől a házat a piaci árhoz közel.
  A beruházás hibái:
  A selmeci utcai telket - az előző városvezetés idején - 1 ft.ért kapta vissza a város, azzal a céllal, hogy ott iskolaudvart létesítsen.
  Lehetetlen ma azt megmondani, hogy 99 éven keresztül garantáljuk ebben a magántulajdonú házban az orvosi rendelést.(Ha felépül a ház valóban modern lesz, de mi lesz 10-50-90 év múlva?!)
  A Lenkey utcai épületben az elmúlt néhány évben komoly fejlesztések voltak, így minden rendelő megfelel az ÁNTSZ előírásoknak. Az épületet valóban akadálymentesíteni kell, de ez korántsem több 100 millió forint.
  Több kisebb ilyen egészségházra lenne szükség, nem egy ilyen nagyra, hiszen a betegek, az orvosok és a gyógyszerészek érdeke is az, hogy a polgárokhoz minél közelebb lássák el őket.
  Azzal, hogy gyakorlatilag a város 99 évig garantálja a patika forgalmát, szerintem, tisztességtelenül jár el a soproni patikus vállalkozókkal szemben.
  Röviden ennyi, azt gondolom már ez is több, mint amit egy ilyen fórum elbír, pedig vannak még itt gondok ezeken kívül is!”
 • 34. meti 2008. szeptember 17. 08:26
  „Kedves Biczi László Úr!
  A város vezetés sajnos a PR nyilatkozatokon kívül, mást nem hajlandó mondani az egészség házról!
  Ezért kérem Önt, bízva abba, Önöknek bővebb inforácíó áll a rendelkezésükre!
  A legutóbbi Simon interjúban az hangzott el, a vállalkozó megveszi a telket 400 mFt-ért, felépíti az egészség házat 500 mFt-ért, ez a közel 1 milliárdos beruházás a városnak egy fillérjébe sem kerül, a gyógyszertár hasznából pedig működtetni lehet az egészségházat!
  Ez túl szép ahhoz, hogy igaz legyen! De mit lehet tudni a részletekről? Önök képviselők rendelkeznek-e bővebb információkkal?
  Egy veszteséges, adósságokkal küszködő kezdő vállalkozás, hogy tud egy ilyen nagy projektet megvalósítani? Miből fogja fenntartani a működését? Az orvos bérlők, bérleti díját ki fogja fizetni?
  Egy régi jó ismerősöm szokta mondani: "Ingyen a legdrágább!"
  Sajnos nem világos számomra ez az ügy! Lehet, hogy gazdasági ismereteim hiányosak, hogy nem tudok megérteni, egy ilyen "átgondolt döntést"?
  Hogy illeszkedik ez a program, a népszavazással elfogadott az egészségügyi privatizációs tilalommal?
  Tudom, hogy a kérdések inkább, az ellen oldalnak szólnak, de tölük úgy látszik hiába várunk választ! üdv.”
53 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproni szőlő Ausztriába

Soproni borvidék - Egy osztrák pinceszövetkezet ezer tonna soproni szőlőt dolgozhat fel, miután a magyar mezőgazdasági minisztérium ehhez hozzájárulását adta. Az előállított terméket magyar (soproni) borként forgalmazzák majd. Az osztrák borrendszerben a magyar gazdák több pénzt kapnak, mintha itthon értékesítenék a szőlőt. Tovább olvasom