Kisalföld logö

2018. 10. 23. kedd - Gyöngyi 7°C | 15°C Még több cikk.

Ég és Nő között

Van egy estélyi ruhád? – kérdezte az előadás kezdete előtt harminc perccel Eszenyi Enikő színművésznő. Van, válaszoltam, s így esett meg, hogy az Ég és Nő között című darab soproni előadásának egyes jelenetei jelentősen eltértek a forgatókönyvtől.
Eszenyi Enikő
Interjú helyett Eszenyi Enikő és munkatársai egy eltűnt doboz után kutattak az Ég és Nő között című darab soproni előadása előtt. Az adrenalinszintek a magasba szöktek, mindenki pótkellékek után rohant. Hiányzott ruha, paróka, stóla, kendő... – Van egy estélyi ruhád? – fordult a már türelmetlenül várakozó újságíróhoz, azaz hozzám a még farmerban intézkedő művésznő.
A következő pillanatban már a producer autóján száguldunk a ruhákért, aztán a helyszín újra a színházi öltöző.
– Jaj, de jó, köszönöm, megmented az előadást! – mosolyog Eszenyi Enikő.
Asszisztense éppen a haját csavarja, kezdődhet az interjú. Húsz perc múlva pedig az előadás...
– Hogy veszi a váratlan akadályokat?
– Tegeződünk – figyelmeztet, s összemosolygunk a tükörben. – Ha ilyen segítőim vannak, akkor jól.
„ A panaszkodás nem az én műfajom! Úgysem tud senki sem segíteni, a saját problémámat csak én tudom megoldani. És meg is oldom. Tényleg béke van bennem. És ez nem alkat kérdése, ezért meg kellett dolgoznom."
– Olvastam, örülsz, hogy nőnek születtél...
– Miért, te nem?
– Jaa, de. Mégis, szerinted miért jó nőnek lenni?
– Miért? Nem tudom. Szeretem a nőket. Látod, most is egy nő segített. Könnyebb megszólítani, hangot és megoldást találni egy nővel. Persze ez az egész nem ilyen fekete-fehér. Különböző mértékben vannak a férfiakban is nőies tulajdonságok és fordítva.

– Téged melyik tulajdonságod segített abban, hogy a szabolcsi Csengerből Budapest, Pozsony, Prága színpadaira juss, hogy ott jutalmazzák vastapssal a játékodat és a rendezéseidet?
– Elsősorban a tehetségem. A nagyapám kántortanító volt, nem ismertem ugyan, mert egy vonatszerencsétlenségben meghalt, de sokat hallottam róla. Színházat csinált falun, azt mondják, jó színházat... De én először táncosnő szerettem volna lenni, hiszen színházat sokáig nem is láttam, csakhogy nem volt a környéken balettintézet. Amikor 12 éves koromban Debrecenbe költöztünk, elkezdtem színházi stúdióba járni. Így kezdődött...

A munkaszeretetem a másik ok, ami mindig továbbvitt. Ez is családi örökség. Abban nőttem fel, hogy amibe sok munkát fektetek, az visszajön.

– Mindig olyan erősnek és kiegyensúlyozottnak tűnsz. Tényleg ilyen vagy?
– A panaszkodás nem az én műfajom! Úgysem tud senki sem segíteni, a saját problémámat csak én tudom megoldani. És meg is oldom. Tényleg béke van bennem. És ez nem alkat kérdése, ezért meg kellett dolgoznom.
– Ha béke, akkor boldogság is?
– Az is...
Közben másodszor szólal meg a hangszóró: öt perc kezdésig.
– Az Ég és Nő között című darabban Milan Mikulcikkal színpadon is egy pár vagytok, s láthatóan nagyon jól érzitek magatokat ebben a kettősben. – Milan barátja, Dodo Gombar nekünk írta ezt a darabot. Nem rólunk, de nekünk. És mi tényleg szeretjük.

Ez látszott a színpadon is. Milan Mikulcik és Eszenyi Enikő frenetikus volt. Tizenkét Éva és tizenkét Ádám – szerelem, szeretet, vágy. Az egyik jelenetben pedig az én meggypiros ruhám. Enikő improvizál: „Ez lett volna az a jelenet, amikor lecsúszik rólam az estélyim, s én itt állok meztelenül. Pont itt. De ez nem az én ruhám! Ezt egy kedves újságírótól kaptam kölcsön, mert az enyém eltűnt. Hol vagy? (Lecsúszom a széken, de abban a pillanatban kiszúr a tömegben.) Állj fel. Állj feeel!! P az!" – kiabál és nevet.

Előadás után indulok a ruháért, Enikő az öltözőben marasztal:
– Kérdezted, minek köszönhetem még a sikereket. Hát, a szerencsének. Hogy ma éppen te jöttél, épp volt ilyen ruhád, ami pont illett rám. Képzeld el, közben kiderült, mi minden hiányzott még. Nagy zűr lehetett volna...
– De a nézők ebből semmit sem vettek észre. Azt gondolják, beépített ember voltam.

– Tényleg? Hát, ez jó!
Odakint karon fog Enikő asszisztense.
– Azt írd meg, hogy amit itt ma Eszenyi Enikő művelt, az felülmúlhatatlan. P a színháztörténet legjobb és szakmájának legalázatosabb színésznője – mondja. Bólogatok. – Tudom. Láttam...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyorsabb átkelés a határon

Negyven százalékkal is csökkenhet a várakozási idő a határátkelőhelyeken, mert április 17-től… Tovább olvasom