Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 23°C Még több cikk.

Édességek a tiltólistán

A gyermekek egészségesebb táplálkozását szeretné elérni az Oktatási Minisztérium rendelettervezete.
A gyermekek egészségesebb táplálkozását szeretné elérni az Oktatási Minisztérium rendelettervezete, amellyel az iskolai büfékből száműznék az egészségtelen élelmiszereket – a szülők nagy örömére, a gyerekek nagy bánatára.

Amint megszólal a szünetet jelző csengőszó, nyomban kígyózó sor áll az iskolai büféknél. A kérések általában ugyanazok: csoki, gumicukor, chips és kóla. Nem éppen a legtáplálóbb élelmek, de a gyerekek között ezek az édességek viszik a prímet.

Sajnos nem csupán nassolásként fogyasztják, hanem a reggelijüket és a tízóraijukat is a büfé választékából állítják össze.
Ez pedig esetenként eléggé behatárolt. Több soproni iskolában a diákok például hiába is keresnének gyümölcsöket és tejtermékeket az édességekkel tömött polcokon. Egyelőre.

Amennyiben ugyanis megvalósul az Oktatási Minisztérium elképzelése, úgy szeptembertől minden iskolai büfé köteles lesz az egészséges táplálkozáshoz szükséges élelmiszereket árusítani. Az új jogszabály szerint a jövő tanévtől az iskolák csak olyan büfékkel köthetnek szerződést, melyek megfelelnek ennek a követelménynek. De az ételautomaták sorsa is megpecsételődik. Az ezekben található chipseket és a különböző édességeket felváltják a müzliszeletek és a joghurtok. Egyúttal a tiltólistára került termékeket árusító automatákat nemcsak az iskola területéről, de annak kétszáz méteres körzetéből is kitiltják. A jogszabály betartását az iskolaegészségügyi szolgálatok, az ÁNTSZ és az önkormányzat együttesen ellenőrzik majd.

– Ahogy szinte minden iskolában, nálunk is régi gond, hogy a gyerekek nagy része reggelizés nélkül indul el hazulról, tízóraiját pedig a büfében veszi meg – mondja Stánicz Ferenc. A Hunyadi János Evangélikus Általános Iskola igazgatóhelyettese kissé szkeptikusan fogadta a rendelettervezet hírét, ugyanakkor örülne, ha megvalósulna, mivel házon belül már többször próbálkoztak a büfé megreformálásával. – A szülői munkaközösség is jó néhányszor felvetette, hogy próbáljunk másfajta árukínálatot tárni a gyerekek elé. Sajnos, ebbe nincs beleszólásunk. Mint szinte mindenhol, nálunk is vállalkozó üzemelteti a büfét.

Míg a szülőket igen, a gyerekeket egyáltalán nem zavarja hogy se rostos gyümölcslé, se gyümölcs nincs. Mint mondják, úgysem nagyon fogyasztanak ilyesmit. A kólát viszont szinte mindegyikük említi, azt isznak tízóraira a büfében vásárolt péksütemény mellé. Alig néhányan hoznak már csak otthonról elemózsiát. Inkább zsebpénzüket költik naponta. A büfé alkalmazottja elárulta, hogy egy-egy vásárlás alkalmával általában kétszáz-háromszáz forintot hagynak nála a diákok. A hónap elején a szülők jobban megtömik gyermekeik zsebeit, akik ilyenkor nem ritkán ötszáz forintot is elköltenek egy nap édességre.

Szeptembertől azonban mindennek vége szakadhat, de legalábbis minőségileg más táplálékhoz juthatnak a diákok. A rendelettervezet alapján tilos lesz a koffeint és a hozzáadott cukrot tartalmazó üdítők árusítása – ahogy valószínűleg a cukrokra és egyes csokoládékra is száműzetés vár. Ekkor a szünetekben a chips helyett már müzliszeletért, a cukrozott szénsavas üdítők helyett pedig rostos üdítőkért nyújthatják a zsebpénzüket a gyerekek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lékelik a Fertő jegét

Az előrejelzés szerint a fagyok még két hétig is eltarthatnak. Ebben az esetben a Sopron környéki tavak jege március végéig megmaradhat. Csaknem egy hónapja összefüggő jég borítja a Fertő tavat is. Vasárnap az oxigén pótlására, ami a telelő halállománynak fontos, több helyen lékeltek a Sopron és Vidéke Horgászegyesület
tagjai. Tovább olvasom