Kisalföld logö

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 5°C | 19°C Még több cikk.

Édes bornak: fagyban szedték a szőlőt Sopronban - fotók

Jégbor helyett késői szüretelésű Zöld veltelinit készít Iváncsics Zoltán. Tovább nem várhatott a szürettel, mert a madarak, őzek is rájártak a szőlőre.


A soproni borvidéken, a Fertő felé eső részeken szerdán több dűlőben már metszették a szőlőt. Iváncsics Zoltánék is a szőlőben voltak, ám ők más miatt.

A mínusz kettő fokban, csípős szélben a borász és csapata szüretelte a Zöld veltelinit. A tavalyi siker után idén is szeretett volna jégbort készíteni, de a természet közbeszólt...

Kései szüret Sopronban. Fotó: Magasi


– Már 2009-ben szerettünk volna jégbort palackozni, de az első évben nem sikerült – idézte fel a kezdeteket Iváncsics Zoltán. – Idén tovább már nem tudtunk várni, mert az előrelejezések szerint a közeljövőben ebben a térségben nem várható tartósan mínusz hét fok alatti hőmérséklet. A madarak, őzek viszont rájártak a termésre. Felszakították a védőhálót, így hozzáférhettek a szemekhez.

Kevesebb lett a termés

A 2012-es évjárat a várakozások szerint jó minőségű lesz, a szőlő cukorfoka is megfelelő volt. A korai fajtákat már le is palackozták. A számítások szerint a mennyiség az átlagoshoz képest mintegy 10–20 százalékkal lett kevesebb.


Mint megtudtuk, a jégbornál a fagyott szemeket préselik ki, a kései szüret esetében pedig a töppedt, aszúsodottakat.

A must foka ilyenkor 30–35 fok közötti. A végeredmény pedig egy nagyon édes, ízekkel teli desszert bor lesz. A sárgabarack zamatú italt sütemények, fagylaltok, almás rétes, vagy éppen liba máj mellé ajánlatos fogyasztani.

– A borvidékünkön belül egyedül a Fertő tó térségében, mint itt a Rote-Peter dűlőben lévő szőlő alkalmas a jégbor készítésére – folytatta a borász. – A határ túloldalán, Ruszton (Rust) az 1500-es években is foglalkoztak az ilyen borokkal. Megfelelő ehhez a talaj és a mikroklíma is.

– A szőlősorok között járva az jutott eszembe, hogy idén kétszer szüreteltünk fagyban. Az év elején szedtük le a jégbornak valót, most pedig a Zöld veltelinit – zárta Iváncsics Zoltán.

Egy másik borász, Horváth József (Ráspi), már kétszer készített jégbort.

A tavalyi termés egy évet érlelődött a hordókban, s most állnak neki a palackozásnak.

– Idén, nem hagytunk fent fürtöket, azaz nem lesz jégborunk. Sok a rizikó: az időjárás, továbbá az állatoktól is meg kell védeni a termést. A legjobb megoldás a teljes elkerítés lenne, ám ez milliós nagyságrendű összegbe kerülne – közölte a fertőrákosi borász.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az adósságról tárgyaltak Sopronban

A megállapodás, azaz az átvállalt konkrét összeg megnevezése legkésőbb februárra várható. Tovább olvasom