Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Eddig jól alakultak az adóbevételek

Szeptemberig Sopron költségvetésébe mintegy 1,8 milliárd forint helyiadó-bevétel folyt be. A vállalkozások fegyelmezetten fizettek, ám ennek ellenére is tovább nőtt a város hiánya.

A Sopron vagyonát és gazdálkodását boncolgató összeállításunkból kiderül, hogy az önkormányzat hiánya mintegy 14 milliárd forint, a fel nem használt kötvény összege 3 milliárd. A városnak közel 20 milliárd forint a költségvetése, ez az egész évre tervezett összeg 64 százaléka. Az önkormányzati bevétel 10 milliárd forint, a folyószámlán 2,1 milliárd van, állandó hitelként pedig 500 millió érkezik az önkormányzat számlájára.

A város idén hétmilliárd forint kötvényt bocsátott ki, ebből kétmilliárdot egyből kifizettek, ugyanis az OTP felé azonnal rendezni kellett a folyószámlahitelt. A kötvényből finanszírozták a város működését, esetenként az alkalmazottak bérét. Emellett ebből a pénzből újítják fel az utakat városszerte.

A helyiadó-bevételek előirányzata mintegy 3,4 milliárd forint, az első félévben a költségvetésbe ennek 53 százalékát, mintegy 1,8 milliárd forintot fizettek be a vállalkozások. Az idegenforgalmi adóból az első hat hónapban az előirányzott összeg 42 százaléka folyt be, ennek ellenére tartható a cél, hiszen a szezonális jelleg miatt a második félév az erősebb. Az önkormányzati tulajdonú cégek esetében a Sopron és Térsége Hulladékgazdálkodási Kft. éves tervezett bevétele 62 millió forint, az első félévben ennek hatvan százaléka teljesült.

Az illetékbevételek – 40 millió forint – is jól alakultak. A féléves teljesítés 76 százalék. Az ingatlanértékesítési bevételek tervezett összege 150 millió forint, amiből június 30-ig 58 millió realizálódott, ez a tervszám 39 százaléka. A kisebb teljesülés egyik oka, hogy a bérlők tényleges szándékukat a vételár ismeretében tudják megerősíteni, így a tényleges bevétel nehezen tervezhető. Az önkormányzat egyéb sajátos bevételei jogcímen az első félévben 852 millió forint folyt be, ez a tervezett összeg 53 százaléka. Közterület-használati díjak előirányzata 16 millió forint, június 30-ig ennek 53 százaléka teljesült. A hulladéklerakó bérleti díját – 80 millió forintot – az STKH Kft. egy összegben decemberben fizeti be a költségvetésbe. Az önkormányzat kiadása az év első felében 16 milliárd forint volt, ez a teljes évre tervezett fele, ugyanakkor 3,5 milliárd forinttal több, ha az elmúlt év hasonló időszakát nézzük. A növekmény legfőbb oka, hogy egyre többet kell költeni a hiteltörlesztésre.

Az intézmények működtetésére 7 milliárdot fordítottak, a teljes éves keret felét költötték el eddig. A fejlesztésekre 2,3 milliárd forintot különítettek el, ennek eddig csupán a negyedét használták fel az év első felében. A felújításokra 140 millió forint jutott.

Az önkormányzat a támogatásokra elkülönített 1,2 milliárd forintból 520 milliót használt fel. A városüzemeltetési feladatokra a tavalyi hasonló időszakhoz képest 240 millió forinttal többet, 530 milliót fizettek ki. Az éves előirányzat 1,2 milliárd forint.

Az önkormányzat a szociális kiadásokra szánt összeg több mint 64 százalékát használta fel az év első felében. Szám szerint erre a feladatra 251 millió forintot fizettek ki.

Végül következzék a már említett hiteltörlesztés. Az önkormányzat az első hat hónapban a teljes évre tervezett összeg csaknem 94 százalékát már kifizette. Ezt forintban 6,1 milliárdot jelent.

Olvasóink írták

 • 5. qeu 2009. október 07. 21:52
  „Üdv Intel!
  Próbálom lefordítani a dolgot ahogy kérted.
  - A város a folysózámla hitelét kb. 150 HUF/CHF árfolyamnál vette -a kedvező kamat miatt -, aztán elszabadult a pokol és jött a 180-200 HUF/CHF. Magyarul az árfolyam növekedés miatt 15-25 %-nőtt egyből a tartozás és mivel valószínűleg teljesen ki volt használva a folyószámla hitel, így már pl nem 2 milliárd forint volt, hanem 2,3-2,5 milliárd forint, így a városnak a különbözetet vissza kellet volna azonnal fizetnie. De mivel teljesen ki volt használva a hitelkeret nem tudta ezt megtenni, így újabb hite/kötvény kellett a likviditás - napi működés és fizetések - kifizetésére. Mibvela devizahitelek legnagyobb kockázata valóban az árfolyam kockázat volt, ezért rövid távú hiteleknél a kamatok - CHF alacsonyabb, mint a HUF kamata - közti különdség nem oldja meg a drasztikus árfolyammozgások kivédését, míg egy 10-15 éves hitelnél ez már kiegyenlítődhet.
  - 20 miiliárdos költségvetés 14 milliárd hiányos hiány mellet, az azt jelenti, hogy a hiány helyére hitelt és kötvényt állítanak be, hogy a kölétségvetés egyensúlyba legyen - MÁK 80-as űrlap -, mert így kell megtervezni, de ilyenkor irreális ingatlan, tárgyi szköz, pályázati forrást is be szoktak állítani, amik elnyerésének, értékesítésének valószínűsége sok esetben 20-25 %-ot sem éri el, de ezzel játszhat az Önkormányzat. Magyarul jelentősen el van adósodva Sopron, mégha idén fizett is.
  - sajna azt én sem értem., hogy jön az 500 mHUf hitel, de ha jön, honnan? miért? mire? kitől? és mi a visszafizetés forrása?
  - kötvényt normál önkormányzatok és óvatos bankok ugyan úgy adják, mint a beruházási hitelt, és ellenprzik szigorúan annak felhasználását. A kötvényt nem likviditás - fizetőképesség - pillanatnyi helyreállítása miatt szokták adni és nem is spekulatív céllal, bár van olyan bank - most zárt be 20 fiókot és komoly likviditási problémájuk van- aki ebbe is belement. Magyarul a ha kötvényből nem beruházást, hanem működést finanszíroznak, akkor nem tesznek a hiány eltörlése érdekében semmit, hisz az újra termelődik és újra lehet hitellel és kötvénnyel finanszírozni. ( Amúgy tudtommal Sopron további 2 MrdHUf kötvényt szerett volna felvenni, de elkülték a Bankok. )
  - Költségvetése alapján normál esetben Sopron éves számlavezetés - intézményekkel együtt - nagyon-nagyon jó ajánlat esetében is minimum költségvetési milliárdonként 1,5-2 mHUF, azaz 20 milliárdos költségvetésnél ez éves szinten 30-40 mHUF közt van. A közbeszerzési törvény pedig ezt az összeget nézi határozatlan időre szóló szerződésnél az első 48 hónapra - 4 évre - számolva, azaz Sopron esetében ez elérte volna a nemzetközöségi értékhatárt. De ez elmaradt, mert az ERSTE ingyen vezeti a számlát - mert Ő adta a mentőövet a kötvényt, amiről FONTOS tudni, hogy KIMARADT a hitelekken ellentétbena KÖZBESZERZÉSI törvényből, tehát akár tárgyalás és verseny nélkül egyik cimbora Bankkal is aláírható. De, ha jók az önkormányzat adatai akkor több bank is jelentkezik erre, mert ez jó biznisz nekik, de itt nem volt tolongás. Ez történt most, ezért az ERSTE ingyen vezet, viszont megkérte a kötvény kamatában és egyéb díjában a számlavezetésárát is.
  Ennél érthetőbben nehéz leírni.”
 • 4. TancsKaszabell 2009. október 05. 20:50
  „Rossz a kedvem ,hiszen minden úgy folyik tovább ahogy a pártközpontban kiötlik.
  Egy épeszű főkönyvelő már régen elmenekült volna a felelőség elöl...úgy húsz évvel ezelőtt,mert akkor még volt szakmai tisztesség a szakemberekben.Ma már .......?
  De hát hol van itt egy szakember,mármint a szavazógépezetben,nem ismerek egyet sem ?
  A gyakorló és az illetékes közgazdász illedelmesen ugyan de figyelmeztette a fideszes városvezetést a tervek veszélyeire.
  Oda se bagóztak!
  Nagy hozzáértők ők............
  Az imént olvastam,hogy ismét néhány olyan előterjesztésről döntött a szavazógép amely szinte biztos,hogy nem soproniak ötlötték ki.A bizottságok véleménye mi volt?Mindegyik tárgyalta a témákat.Betartották a saját maguk számára kötelező alkalmazásra megalkotott SZMSZ-t?

  Ebben a cikkben ránk borítottak egy csomó a közemberek számára teljesen értelmezhetetlen számot !
  Csak nem azt gondolják ,hogy ezzel minden felelősségük elszáll ?”
 • 3. Intel 2009. október 05. 20:17
  „Hát igen, 1-2 hozzá szólóra mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy szakmailag nullák...
  Talán őket nem a kampány, és a politikai köd vakítja el...

  Igen, Sopronban az ipart nem az autó ipar húzta, nem szűnt meg annyi cég, ezért összességében a befolyó adó mértéke nem csökkent drasztikusan.
  Viszont itt az a kérdés, hogy az év végén mikor nagyon nehéz lesz majd kifizetni a számlákat, mennyi ember tudja majd rendezni az adósságát...
  Ha drasztikusan kevesen, akkor beállhat az önkormányzat csődje...

  CHF számításnál pedig most nagyon jól jött nekik az erős Ft...

  Amúgy látó és qeu jó lenne ha paraszti ésszel fejtenétek ki a számokat, mert így a valódi kis emberek is megismerhetnék, hogy a város micsoda szomorú adatokat titkol el...”
 • 2. qeu 2009. október 05. 19:25
  „Egyetértek az előttem szólóval.
  Szakmai hibák, hozzá nem értés.
  Ezek mellett lenne egy-két észrevételem és kérdése:
  - milyen devizanemben állt fenn a folyószámla hitel, amit az OTP nem emelt meg? (CHF)
  - ki volt az a hozzá nem értő, aki foylószámla-hitelt CHF-ben vette fel, egyáltalán aláírt ilyen szerződést ami abban a pillanatban bebukott, hogy a CHF-ből átszámolt keret - az árfolyam drasztikus emelkedése miatt -meghaladta a HUF-ban megadott keret összegét, azaz a különbséget vissza kellett volna fizetni?
  - nem furcsa senkinek az, hogy 20 milliárdos költségvetés mellett 14 milliárd a hiány?
  - mi az, hogy állandó hitelként 500 mHUF érkezik a számlára? Ez milyen konstrukció? ( ha érkezik, akkor a hitel állomány tovább növekszik, tehát vissza kell fizetni!!!! )
  - lehet, hogy a tervezett éves hitelt visszafizették, de akkor a hiányt mivel pótolják? ( hitelből, kötvényből )
  - normális-e kötvényből működést finanszírozni? (nem)
  - nem furcsa senkinek, hogy az ERSTE bank ingyen - közbeszerzésre így nem volt szüskég - vállalta az önkormányzat számlavezetését a kötvény fejében? Mi van-e mögött?
  - nem furcsa, hogy nem ugráltak a Bankok Sopron kötvénykibocsátásáért? (vajon miért?)”
 • 1. látó 2009. október 05. 13:25
  „Szakmai hibák és valótlanságok egész sora található a cikkben.. A féléves beszámoló a neten elérhető, nem sok legalább egy gyakorló közgazdászt illet volna megkérdezni..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Stabil a gazdálkodás

Fertőd - Az elmúlt időszakban elnyert és beérkezett pályázati pénzek miatt 400 millió forinttal… Tovább olvasom