Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Dzsessztankönyveket is ír a muzsikus

Sopron–budapest - Munkássága elismeréséül a soproni származású Friedrich Károly dzsesszmuzsikust, zeneszerzőt a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki nemzeti ünnepünk alkalmából.
– A kitüntetést az ugyancsak soproni származású Hiller István kultuszminisztertől vehettem át. Örülök a rangos elismerésnek, ez a negyedik kitüntetésem – nyilatkozta lapunknak a dzsesszmuzsikus.
Eddigi pályafutása során a dzsesszélet legnagyobb szakmai díjával, a Szabó Gábor-díjjal, továbbá a Weiner Leó zenepedagógiai és az Artisjus pedagógiai díjával ismerték el munkásságát. A soproni származású dzsesszharsonás, hangszerelő és zeneszerző a Széchenyi-gimnáziumban kezdte a középiskolát, s tagja volt Sopron Város Fúvószenekarának és a szimfonikusnak is. Harmadikos gimnazista korában iratkozott be a budapesti Bartók-konzervatóriumba, majd a Liszt Ferenc-zeneművészetin folytatta zenei tanulmányait. Több mint négy évtizede oktat, kezdetben a Bartók zeneművészeti szakközépiskolában, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem dzsessz tanszakán. Pályafutása során több neves muzsikussal játszott, például Pege Aladárral, s a Syrius együttest is erősítette. Idővel a Magyar Jazz Szövetség alelnökévé is választották. Több külföldi és hazai előadó lemezénél működött közre mint dzsessznagyzenekari hangszerelő.

A soproni származású dzsesszmuzsikust, Friedrich Károlyt a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki.
A soproni származású dzsesszmuzsikust, Friedrich Károlyt a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki.

– Pedagógiai munkám során számos tankönyvet írtam a dzsessz történetéről, illetve a műfaj hangszerelési fortélyairól – tette hozzá Friedrich Károly, aki – mint mondta – ma is erősen kötődik szülővárosához, Sopronhoz.

Olvasóink írták

 • 2. Telepathia 2009. március 20. 09:12
  „Soprioni polgárként jó eső érzéssel olvasom e sorokat. Teljes szívből gratulálunk Karcsinak!”
 • 1. anca 2009. március 19. 23:43
  „Friedrich Karcsi, Bontovics Kati, Zsoldos Dusi, Dzsali (Kaláka), Sebő Feriék, Sipos Miskáék, Bajtala, Tolcsvayék, Miller Lajos, Polgár László, Barlay Zsuzsa... Micsoda művészek. A fiatalságom.
  (Hihetetlen, hogy közös produkcióban vehettem részt velük - persze, csak kórustagként; micsoda ajándéka a sorsnak.)

  TELJES SZÍVEMBŐL GRATULÁLOK MAGAS KITÜNTETÉSE ALKALMÁBÓL!!!
  Köszönöm a sok szép zenei élményt és jó egészséget kívánok szeretettel!

  Bakó Edit

  (Büszke vagyok rá, hogy ha csak egyszer is, de közös színpadon szerepelhettünk a Magyar Rádió 6-os Stúdiójában.)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét pályáznak a szennyvízcsatornára

Nemeskér - Nemeskéren továbbra sem tettek le arról, hogy megépítsék a szennyvízcsatorna-hálózatot.… Tovább olvasom