Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Dráma az apák felelősségéről

Tennessee Williams: Az ifjúság édes madara című drámáját mutatták be a soproni Petőfi Színházban.

Tennessee Williams: Az ifjúság édes madara című drámájának bemutatójával ismét rendkívül tanulságos, könyörtelenül életszagú darabbal és magas színvonalú játékkal örvendeztette meg közönségét a soproni Petőfi Színház társulata.

Vajon mennyire igazságos vérre menően megbüntetni azt a fiatalembert, aki felelőtlenségével szerelmese egész életét tönkretette? Vajon minden bajért nem inkább az apa okolható, aki nagy szigorral tiltotta el lányától a fiút? S milyen egy amerikai selyemfiú élete az alkoholmámorba roskadó, egykori filmdíva mellett, amikor közös útjuk épp a szeretett lány városába vezet?

Géza pörgős rendezésében színpadra állított jelenetek során  – egyre inkább nyilvánvalóvá válik: itt kérem, vérre megy a játék. Tennessee Williams 1959-ben írt, humort sem nélkülöző drámája, Az ifjúság édes madara sokkal többről szól, mint bűnről, bűnhődésről és erkölcsről, a társadalmi elit és a köznép áthidalhatatlan elszakítottságáról, politikáról és a pénz hatalmáról.

A darab minden sora ránk, a bennünk lévő örök ifjúságra világít, a szerelem és a szenvedély mindenekfelettisége érzésére; egyszersmind érzelmi hullámzásainkra, gyengeségeinkre, legbensőbb titkaink kivetítődéseire. Nemkülönben szól vállalt – vagy épp elkerült – felelősségeinkről, sorsot meghatározó döntéseink lehetséges következményeiről. Ilyen értelemben és óvatosan fogalmazva, „Az ifjúság édes madara" után ha nem is jobbá válva, de hogy egy kicsit másabb emberként jövünk ki a színházból, az biztos.

Nemcsak a darab kitűnő, hanem a szereposztás is. Selmeczi Roland játékáról ismét csak felsőfokban beszélhetünk: olyan dzsigolót alakított, aki képes elhitetni velünk, még egy sikeres selyemfiúnak is vannak őszinte érzelmei. Hernádi Judit pazarul keltette életre az ellenállhatatlan filmdívát, aki előtt nemrég még az egész világ hevert, most pedig csak a züllés megszégyenítő pokla marad a számára. Borbiczki Ferenc a nagyhatalmú milliomos, Keresztes Ildikó a ledér nő, Varga Gábor a milliomos csemete szerepében nyújtott emlékezeteset. A tragikus sorsú lányt Németh Borbála játszotta jól, talán csak a zokogásos jelenetben lehetett volna kevésbé teátrális egy leheletnyivel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nádgazdaság Rt.: Elhalasztott a privatizáció

Az ÁPV Rt. egy hónappal elhalasztotta a Fertő-tavi Nádgazdaság Rt. privatizációjáról szóló döntést.Kiderült: a nádgazdaságot érintő jogok és kötelezettségek az új tulajdonost is megilletik. A nádgazdaság eladását már a pályázat megjelenését követően viták övezték. Tovább olvasom