Kisalföld logö

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 20°C | 30°C Még több cikk.

Drakula szelleme Fraknó várában

Fraknó - Új művekkel gyarapodott a fraknói (Forchtenstein) vár Esterházy-gyűjteménye. A bécsi Iparművészeti Egyetem 18 hallgatójának alkotását illesztették be, azaz inkább becsempészték a meglévő kiállítóterekbe.
A bécsi Iparművészeti Egyetem 18 részben már végzett, és részben még tanuló hallgatója két évig foglalkozott Fraknó várában, a kincstárban őrzött Esterházy hercegi családi gyűjteménnyel, többek között a család történelmi archívumával. A projekt célja a már meglévő gyűjtemény felfrissítése volt. A fiatalok munkájukkal új összefüggéseket teremtettek, illetve új értelmezést adtak a kiállított tárgyaknak. Az új kortárs alkotásokat beillesztették, azaz inkább becsempészték a meglévő kiállítóterekbe. Ezek szinte parazitaként viselkednek, hiszen a meglévő történelmi környezetet használják a saját érvényesülésükhöz, azt alakítják igényeikhez.

A projekt kiindulási pontja egy vámpírizmus témájú szeminárium volt. Vlad Tepes Drakula grófnak a várban található, egyetlen épen maradt egész alakos festménye, valamint az Esterházy család kapcsolata Báthory Erzsébet vérgrófnővel élénk asszociációt váltott ki a művészekben. Munkáikban az érzékiség oldaláról közelítik meg a vámpírizmus történelem folyamán ártatlan színben feltüntetett velejáróit, a halált, a vért és az elbomlást. Ulla Rauter például infúziós csövekből készítette el Báthory grófnő korhű ruháját, Nikolaus Jantsch pedig vámpírfilmekből vett motívumokat fotókra és táblaképekre ültetett át.

A parazitizmus témakörét dolgozza fel Luis Llipp műve, aki filmforgatásokra szökött be, hogy ott a helyszínen észrevétlenül saját felvételeket készítsen, amelyeket aztán ő egy új filmmé vágott össze. A kiállítás első darabja a kastély belső udvarában Beatrix Sunkovsky parazitaszobra, amely végigkíséri a látogatót az egész kiállításon, hiszen elszórva, különféle változatokban állandóan visszatérő elem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkezdődött az üvegpavilon építése

Sopron - Folytatódik a Deák téri néprajzi gyűjteménynek otthont adó Lenck-villa felújítása. A… Tovább olvasom